Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
1. Priločki biciklistički maraton:: Razvoj ekstremizma u Međimurju
(Rejting 0 od 5)
Brdski biciklizam
Autor: Pavao Vlahek, dr. med.   
Četvrtak, 28 Svibanj 2009 05:09
Prava istina je da je maraton uključivao kontrolne točke na Kalniku, Ivanščici i Mohokosu (najvišem vrhu Međimurja) te još niz brežuljaka između, a tu se već nakupi i kilometara i visinske razlike.
1. Priločki biciklistički maraton:: Razvoj ekstremizma u Međimurju

Prethodne nedjelje, 24.05.2009., održan je "1. Priločki bicklistički maraton" u organizaciji Biciklističkog kluba «Prelog» iz istoimenog međimurskog gradića.

S obzirom na informacije iz prethodne rečenice te znanja iz geografije, lako je zamisliti sliku sunčanog jutra ispred barokne crkve Sv. Jakoba u Prelogu gdje se skupila šačica lokalnih entuzijasta pa se odlučila provozati nizinskim zavičajem, a ne da između starta i cilja stoji 180 km vožnje i nešto manje od 2000m visinske razlike.

S obzirom na činjenicu o visinskoj razlici, pretpostavili bi da su poduzetni Međimurci, uzeli koncesiju na Velebit, unajmili ogromnu «labudicu», dovezli ga i postavili između Mure i Drave. Prava istina je da je maraton uključivao kontrolne točke na Kalniku, Ivanščici i Mohokosu (najvišem vrhu Međimurja) te još niz brežuljaka između, a tu se već nakupi i kilometara i visinske razlike. Postojao je preporučen i najkraći put kretanja, no malo boljim proučavanjem Google Maps moglo se pokratiti koji kilometar. Podloga je asfaltno-makadamska te je brdski bicikl bio jedino moguće prijevozno sredstvo.

Na startu u Prelogu se okupilo 26 natjecatelja i jedna natjecateljica, gospođa Anita Setnik. Većina natjecatelja iz domaćih Biciklističkog kluba «Prelog», MBK «Mura», Triatlon kluba «Međimurje» , predstavnik BK «Ciklus» i skupina biciklista iz Zagreba.

Za startninu od 50 kn nudila se okrepa na svakoj kontrolnoj točci, na vrhu Ivanščice čak 2 vrste pizza te u cilju obrok u pizzeriji «RoSa» i osvježavajućih pića u izobilju. Naravno i neizostavna metla te tehnička pomoć na stazi. Za prvih 5.mjesta u poretku i novčane nagrade.

Nakon starta u 8h, kojeg je označio g. Hunjak, jedan od organizatora i vlasnik «Huni bike shopa» iz Varaždina, peloton je krenuo prema 40km udaljenom Kalniku. Već nakon nekoliko kilometara ugodne vožnje počeli su skokovi , što iskusnih što neiskusnih, te se na mjestima kretalo i oko 40km/h, pulsmetri pištali, a kolona se rastegnula Nakon 20km asfalta krenuo je makadam i valoviti sjeverni put kroz šumu prema Kalniku. Na prvoj većoj i dužoj uzbrdici odvojila se skupina od 5 biciklista pri čemu je na Kalnik stigao trojac Ciglar-Setnik-Turek u skupini, a dvojac Džanko-Vlahek je sustignut od trojca Hunjak-Bermanec-Vuk. Pri silasku s Kalnika birali su se najrazličitiji putevi i tu se već formira zapravo poredak prve petorice sa dodatnim promjenama naknadno.

Setnik i Ciglar kreću prema Ivanščici, Turek ih gubi po putu, a Džanko i Vlahek nastavljaju zajedno.

Na vrh Ivanščice makadamom stižu Ciglar i Setnik, a za njima Džanko i Vlahek dok se Turek odlučuje upisati u legendu te bicikl nosi sat vremena na leđima preko planinarske staze Konj zbog kalkulacije da će tako biti brži. Prema planinarskom orijentiru hodanje planinarskom stazom Konj je uspon od 1h i 30 min...

Potez dana izvodi Hrvoje Džanko koji se spušta po nekim divljim stazama peko Prekrižja te stiže u podnožje Ivanščice za oko 13 minuta prestignuvši na taj način Ciglara i Setnika koji se spuštaju makadamskom cestom kojom su se i uspeli. Stižu ga nakon nekoliko kilometara, iznenađeni činjenicom da je ispred njih. Do Mohokosa nastavljaju zajedno uz Setnikov defekt gume te se tu formira konačni poredak prve trojice, Ciglar-Džanko-Setnik, koji se održao do cilja u Prelogu. Nakon njih stižu i ostali, svi unutar limita od 12h, a jedan natjecatelj je odustao. Konačni poredak može vidjeti u rezultatima.

Staza zahtijeva od natjecatelja semi-slick gume, dobru izdržljivost, a za ostalo se ionako pobrinu vrijedni organizatori.

Još jedna lijepa manifestacija koja polako pretvara Prelog u međimurski centar «malih» sportova jer se tu održava i XC MTB «Berek liga», Trkačka XC liga i Triatlon Prelog, a na prostranstvu preloškog jezera sve je više jedara koja na daskama jure nošena stalno prisutnim vjetrom.

Fotografije i rezultate možete pogledati na:: www.bk-prelog.hr
 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.