Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Apsolutno Julien Absalon
(Rejting 0 od 5)
Brdski biciklizam
Autor: Saša Popović   
Subota, 23 Kolovoz 2008 18:21
I ponovio je! Apsolutno zasluženo napravio je ono što je još jedino napravila Paola Pezzo. Osvojio je dva puta za redom najveće, najsjajnije, najzlatnije odličje na Olimpijskim igrama. San svakog sportaša Julien je ponovo odsanjao. Julien Absalon je sljedeće 4 godine apsolutni mountain bike kralj i ima pravo sve četiri godine nositi majicu sa Olimpijskim krugovima. Ne pretjerujem ali dansa je za razliku od ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva Julien bio sasvim drugi Absalon. Nenadmašan i neuhvatljiv kakav zna biti kad pobjeđuje, kad silno želi pobjedu. Strašan je taj Julien i bez obzira što sam se potajno nadao da će naš Manuel «Many» Fumić dohvatiti jednu od medalja.
Krenula je utrka žestokim tempom. Favoriti su se odmah probijali naprijed.
Favoriti!?
Previše je u Beijingu danas bilo favorita na Olimpijskom mountain bike crossu countryu.

Povukao je Florian Vogel, onaj isti Florijan koji je tako sjajno šprintao u zadnjem krugu Svjetskog prvenstva. Pratili su ga svi, gotovo svi: Sauser, Fontana, Schuterer,Killeen, Fumic, Absalon, Paulissen. Svi u sekundi na 1. prolazu na polovici kruga.

Nastavak 1. kruga pripada belgijancu Roelu Paulissenu koji kao prvi završava prvi krug nakon samo 14 minuta i 23 sekunde. Strašno brza utrka je bila na pomolu a strašno puno «brzih»  lovaca na medalje zasjelo je iza Roela.

Sljedeći krug vodstvo preuzima šved Frederik Kessiakoff. Absalon mu neda da pobjegne držeći ga na okretu pedale. Prati ih Sauser pa Fontana Marco Aurelio ( dok zaručnica mu Caterine Borghija žestoko navija za njega) , Paulissen pada na 4. mjesto. Malo , samo sekundu dvije se oni odvajaju od druge grupice. Fumić drži 8. poziciju.

I onda sljedi napad Absalona u stilu Absalona. Nezadrživo skaće na pedali i nezadrživo kreće naprijed a prati ga jedino Sauser. Kessiakoff je za tili čas bio na 3. mjestu i puti prema pozadini.
I opet jedan strašan krug. Najbrži krug dana za 13 minuta i 52 sekunda, za Absalona ili preko 15 sekundi prednosti na ciljnoj ravni pred ostalima. Sauser i Schurter dolaze 2. i 3.  Peraud se priključuje. Ostali se još drže malo dalje u «vlakiću», dok Absalon i dalje bježi i bježi. Na polovici tog 2. kruga već mu je prednost iznosila 38 sekundi. Fumić je 8. u prolazu sa minutom i 5 sekundi zaostatka.

Ulazak u 4. krug Absalona sa 33 sekunde prednosti a na 2. mjesto postavlja se drugi francuz  Jean-Christophe PERAUD. Ostatak je tu manj e- više ali sad već sa minutom i 11 sekundi kašnjenja. Priključuje se i španjolac Jose Antonio Hermida a dolazi i njegov sunarodnjak «cestovnjak» Inaki Lejarreta. Kessiakoff  pada poziciju niže nad zahuktalim Hermidom. Fumić ide na 6. poziciju i izgleda jako, jako svježe.

Nitko više osim Absalona i Perauda neide ispod 14 minuta po krugu. Ulazak Absalona u 5 krug je već nakon 56 minuta i 40 sekundi, što dovoljno govori o strašno brzoj utrci. Utrci bez nekih većih kalkulacija. Peraud kasni 36 sekundi. Trojac Schurter, Sauser i 5. Fumić je na minuti kašnjenja. Ostali su već na blizu dvije ili preko dvije iza Absalona.

Florijan Vogel «puca» i nemože dalje a Fontana nezgodno pada i iz «dišpeta» nakon toga dostiže Sausera, Fumića i Schurtera te preuzima 3. poziciju u komopziciji «4 vagonćića u lovu na  lokomotivu i tender!». 

Absalon i dalje nevjerojatnom lakoćom grabi naprijed. Peraud lagano posustaje a «četvrrka» sve više zaostaje. Sad su na 2 minute i 14 sekundi iza Absalona. Među njih iznenada, «niotkuda», upada i belgijanac Sven Nys, pa dijelom tog kruga čine «petorku». Taijan malo zaostaje a «petorka « ubrzava znajući da je blizu kraj utrke. Ulaskom u 7. krug smanjili su Absalonovu prednost na minutu i 28 sekundi.

Zahvaljujući Absalonu i njegovom «ubitačnom tempu» 22 natjecatelja su bili već sa krugom i više zaostatka kad se Julienu nakon 1 sat 40 minuta i 49 sekundi oglasilo zvono za zadnji Pekinški mtb olimpijski krug.  Peraud kasni minutu i sedam sekundi. Schurter i Sauser kreću u lov na broncu sa 2 minute i 38 odnosno 39 sekundi. Fumić je tu na 5. mjestu i samo 10 sekundi kasni za švicarskim dvojcom. Fontana pada u poretku zbog probušene gume i zamjene. Vrlo brze i sretne zamjene. Bušio je blizu tehničke zone i sad kasni samo 3 minute i 39 sekundi. Nys kasni u zadnji krug za 3 minute i 48 sekundi.

Absalon je nezaustaviv u jurišu prema svom drugom uzastopnom Olimpijskom zlatu. Peraud ga više niti ne lovi već samo održava distancu nad švicarcima. Fumić napada švicarce i nevjerojatno mu se događa. Buši gumu kad je nadomak borbi za broncu a daleko od tehničke zone.

Absalonu je za zlatnu Olimpijsku medalju trebalo 1 sat 55 minuta i 59 sekundi. Postolje u francuskim bojama dopunio je 2. plasirani Peraud sa minutu i 7 sekundi zaostatka a svjetski U23 prvak Nino Schurter zadnji krug vozio je najbrže od svih preostalih za broncu te na koncu zaostao za zlatnim Absalonom 1 minutu i 53 sekunda.  Manuelu Fumiću trebalo je na praznoj gumi 5 minuta i 17 sekundi više od Absalona za 11. mjesto. Šteta.

Strašan je taj Absalon Julien bio danas, previše «strašan» za ostale!

Rezultati
1. ABSALON Julien France 1:55:59
2. PERAUD Jean-Christophe France 1:57:06 +1:07
3. SCHURTER Nino Switzerland 1:57:52 +1:53
4. SAUSER Christoph Switzerland 1:57:54 +1:55
5. FONTANA Marco Aurelio Italy 1:59:59 +4:00
6. SOUKUP Christoph Austria 2:00:11 +4:12
7. KILLEEN Liam Great Britain 2:00:14 +4:15
8. LEJARRETA ERRASTI Inaki Spain 2:00:21 +4:22
9. NYS Sven Belgium 2:01:00 +5:01
10. HERMIDA RAMOS Jose Antonio Spain 2:01:01 +5:02
11. FUMIC Manuel Germany 2:01:16 +5:17

Startalo 50 natjecatelja
Završilo 48 natjecatelja
22 završila u istom krugu

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.