Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Kako smo istrpili prvih pet godina biciklijade na našem otoku
(Rejting 5.00 od 5)
Brdski biciklizam
Autor: Jadran Kale   
Utorak, 22 Rujan 2009 05:03
U prošlu nedjelju je svanuo dan kao naručen za peti Ðir za Žir, biciklijadu koju na otoku Žirju priređuje Ekološka udruga Žir. Dok je trajekt s natecateljima isplovljavao kroz kanal sv. Ante na putu za otoke smirivao se lagani prijepodnevni levanat a na termometru se pokazivalo 24 stupnja ugodnog zadnjeg dana ljeta.
Na otoku nikad nije bilo više bicikala no ovom prilikom, čak niti prilikom proljetnih biciklističkih desanta s brodova specijaliziranih turističkih agencija. Ukupno je raznih bicikala sa svojim biciklistima bilo više od stotinu, a natjecatelja je u svim kategorijama bilo 57. Najstariji biciklist (g. Balin, pionir šibenskog biciklizma) broji 75 godina, a najmlađa natjecateljica Mare Roman 3 (kategorija do 8 godina, podkategorija: tricikl). :-)  Zovu otočnih staza ni ove godine nije se othrvao naš redoviti natjecatelj, mornar Bepo Medić s Jadrolinijinog trajekta "Krčanka".

Za peti Ðir za Žir staza se doradila i u jednom dijelu promijenila. Novi protupožarni put koji iz Polja izlazi u uvalu Mikavica omogućio je u tom početnom dijelu utrke zatvoriti krug i bicikliste dovesti do samog mora. Kako čujemo, svi su se ipak othrvali porivu da u moru naćas ohlade noge... Ovdje smo za buduću prigodu kod vidikovca Vela glava ostavili produžetak puta za kojeg se doima da završava u Kornatima.

Na suprotnom kraju otoka staza se produžila od prijašnjeg okretišta na Prislizi putem prema nekadašnjoj vojarni i odvojkom prema kraju otoka, ali smo naše iskušavanje izdržljivosti za sada okončali na tom mjestu i na ostatak staze zovemo pojedinačne bicikliste. Na ovom mjestu asfaltni odvojak vodi na vrh brda i povijesnu obalnu bitnicu proslavljenu 1991. godine, tako da se biciklom uvijek može izvesti efektno razgledavanje.

Na ovako produženoj stazi našim je najbržim gostima trebalo još tri minute, pretvorivši najzahtjevniju kategoriju utrke u gotovo tri četvrt sata bicikliranja s izmjenama ritma i opterećenja. To su s trenutkom razlike prvi savladali Filip Srdarev i Tonko Juras, ponavljajuć prošlogodišnji finiš. Prvih nekoliko kilometara uz otočno polje nas zagrijava za silazak na stari kolni put. S obje njegove strane granaju se zaboravljeni pješački putevi za neka buduća maratonska produžavanja. Zahvaljujući najavi na otoku, kolni je put u vrijeme utrke bio rezerviran samo za bicikle. Na južnom kraju staze rastvara se pogled na ostatak otoka prema Šibeniku i planinama u zaleđu. Nakon iskušenja ovog dijela staze grupa je već pristojno razvučena, pa naposlijetku u cilj ulaze kroz desetminutni period. Kraću rutu rekreativne staze od 28 natjecatelja prvi je savladao Lovre Mihić, koji se s istim uspjehom provjerio i u vlastitoj dobnoj kategoriji do 15 godina starosti. Među mlađima od 12 godina istu je stazu prvi prošao Tonko Èičin Šain, a najmlađe je obilježila uživljena vožnja trogodišnje Mare na triciklu.

Na lijepom otoku domaćini su uvijek u brigama da panoramska zagledanja sa neravne staze ne odvuku nekog nepažljivog biciklista među kamenje, ali to se srećom nije dogodilo. Sa očišćenog dijela staze doimalo se da bi se duboko udišući natjecatelji mogli zanijeti vonjevima nedavno posječenih panjeva ružmarina i smreke, no i s tim smo imali sreće. Medicinska sestra i liječnica ipak nisu imale posla s takvim zanesenostima već s tri ogrebana koljena, što je do sada bio najveći broj ozljeda. Umornim sportašima poslije utrke pomogla je pašta-šuta, a uz više sponzora i donatora bilo je moguće i nagraditi sve najbolje natjecatelje. Biciklistički dio sponzorske brige ponio je zagrebački Ciklo-centar.

Dio već poznatih lica ove je godine bio upotpunjen novima, a od pohvala za stazu skoro da je bilo neugodno. U ovih prvih pet godina naši su se biciklistički natjecatelji pokazali pristojnom čeljadi iza kojih ne ostaju smeće i masne mrlje, koji se raspituju i za one uvale do koji se ne može prići automobilom, a čini se da im ni pašta-šuta nije mrska. Bilo kako bilo, otočne zalihe se već obnavljaju robnim rezervama brašna za fritule uz doček trajekta koncem rujna 2010. godine, kad se svim tim biciklistima ova naša "piciklijada" već toliko svidjela!

Poredak se nalazi na:
http://www.zirje.org/djir_za_zir.html


Napomena: "piciklijada" - imenica nastala iz lokalno govorene riječi "picikla".
 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.