Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
MTB downhill Gračišće:: Bolno je to istarsko kamenje
(Rejting 0 od 5)
Brdski biciklizam
Autor: Tomislav Labinjan   
Srijeda, 11 Listopad 2006 14:46
Sedam dana nakon posljednje utrke prvenstva Slovenije u Avču održana je jedina ovogodišnja downhill utrka u Hrvatskoj. Utrka pod nazivom "DH Gračišće" ujedno je donosila i titulu prvaka države u ovoj ekstremnoj biciklističkoj disciplini. Domaćin utrke, mjesto Gračišće, slikovito je naselje smješteno nedaleko Pazina u središnjoj Istri. Organizatori utrke MTB Istra-Pazin i Adrenalina Premantura ujedinjenim su snagama uložili maksimalan trud u ostvarenju sna o kojemu su mnogi domaći spustaši sanjali.
Organizatori su za ovu utrku trasirali stazu koja je dijelom prolazila poznatom pješačkom stazom Sv. Šimuna. Na stazi ukupne dužine 2133 metra visinske razlike od 335 metara trebalo je posebno označiti opasna mjesta, postaviti zaštitne bale sijena, ograditi odrone zaštitnim mrežama i na zapuštenim mjestima pokositi travu. Sam start je bio smješten odmah uz glavnu ulaznu voltu Gračišća, a cilj u malome mjestu Žlepčari. Vozači ljubitelji ultra velikih brzina ovdje se sigurno nisu previše snašli; iako je na početnom dijelu staze izmjerena brzina iznosila i preko 70 km/h, ovdje su došli do izražaja vozači koji više vole vozljivost staze nego veliku brzinu. Kako je jedan vozač definirao: "Ova te staza izokreće kao kada se smrdljivu čarapu izvrne da bi ju se provedrilo, a sa mliječnom kiselinom koja se za vrijeme vožnje stvori u mišićnoj masi lako se i jogurt može napraviti. Stanje se na stazi stalno mijenja od brzih i čistih dijelova do ultra sporih i tehnički zahtjevnih sektora i tako naizmjenice sve do cilja."

Šatori su počeli nicati već u petak
A sada kada znamo na kakvoj su to podlozi naši takmičari vozili najbolje da krenemo redom sa reportažom utrke. Kao u svakoj DH utrci koja je vrijedna pažnje, petak je dan posvećen takozvanoj "on foot" inspekciji staze. Obično je to najmirniji dan cijele manifestacije jer nema puno takmičara na tim inspekcijama, a i stazu pregledavaju pješice kako bi je vozači što bolje upamtili i upoznali, tako da nema uzbuđenja. Iznad svih očekivanja, natjecateljski su šatori u improvizranome kampu počeli nicati kao gljive poslije kiše već u petak rano u zoru. Došli su sa svih strana Hrvatske kako bi  se što bolje pripremili i pokazali ono što umiju i znaju na jedinoj ovogodišnjoj downhill utrci u državi. Takmičari su  proučili stazu pješke, a zbog velikog interesa organizator im je već u petak predvečer omogućio i prijevoz kako bi mogli isprobati stazu i sa biciklima.


Marko Menalo

Došli čak i Česi...
Subota. U ranu zoru vozači se počinju pripremati za nadolazeći slobodni trening sa zaustavljanjem (za one koji ne prate previše ovu disciplinu to je trening gdje vozači osim što mogu odvoziti stazu mogu i stati na njima interesantnim djelovima kako bi proučili bolje putanje za što brži naknadni prolaz). Na samom su se startnom prostoru i uz cijelu stazu vršile zadnje pripreme, kako logističke tako i sigurnosne. U 9:00 počinju slobodni treninzi i prvi se vozači strmoglavljuju prema dnu Gračišćanske vale, a u međuvremenu dolaze posljednji natjecatelji iz Slovenije, Italije i čak Češke koji postavljaju svoje šatore ističući svoje zaštitne boje raznim transparentima i natpisima.

Do 12:00 sati kada su slobodni treninzi završili velika se većina vozača već nekoliko puta spustila po stazi i obavila svoje prve treninge. Prijevoz za vozače i njihove bicikle za povratak na cilj bio im je konstantno osiguran pomoću nekoliko kombi vozila koja su sa cilja na start prevozila vozače lokalnom cestom u dužini oko 10 kilometara.

...i velika slovenska imena
Od 12 do 14 sati staza je bila zatvorena kako bi se redari i publika mogli spustiti na svoje položaje. U tom su se periodu na startu odvijale prijave vozača. Ukupno je na utrci bilo prijavljeno 74 vozača u 5 kategorija: 15 vozača u kategoriji Elite muški, 2 vozačice u kategoriji Elite žene, 8 vozača u kategoriji Juniori, 37 vozača u kategoriji Sport full suspension (rekreativci sa amortiziranim biciklama od ispred i od iza) i 12 vozača u kategoriji Sport hard tail (rekreativci sa amortiziranim biciklama samo na prednjoj strani). Možemo napomenuti da su neki od poznatijih vozača bili Luka Novak i Drnovšek Matej, prošlogodišnji  i aktualni prvak Slovenije u spustu, koji su svojom prijavom na utrci sigurno doprinijeli na kvaliteti same utrke.

Popodnevni je termin bio posvećen službenim treninzima na stazi. Ovim vožnjama  takmičari pokušavaju istražiti svoje granice kao i granice svojega ljubimca na dva kotača. Ova je faza takmičenja vrlo bitna za vozače, a razlog je jednostavan: ovdje si vozači mogu dozvoliti grešku jer im kronometar ne odbrojava vrijeme. U nedjeljnoj finalnoj vožnji pobjeđuje onaj tko najbrže prođe stazu, nepoznavanje svojih granica dovodi do neizbježnog gubitka kontrole nad biciklom ili još gore pada koji uzrokuju gubitak dragocjenog vremena i samim time loš plasman u ukupnom poretku.


Luka Novak

Jedina zamjerka subotnjeg termina treninga pala je na jedan od organizatorovih jeepova zaduženog za sigurnost na stazi koji je nekoliko trenutaka prije starta treninga zapao u jedan od mnogih kanala i ostao tamo bespomoćan. Sve bi to bilo u redu da taj kanal nije bio u neposrednoj blizini staze, tako da umjesto što je jeep trebao pridonijeti većoj sigurnosti vozača na stazi doprinio je većoj opasnosti.

Na sreću, subota je prošla bez ozbiljnijih padova i ozljeda, tako da se svih 74 takmičara očekivalo na sutrašnjem startu na vožnji kvalifikacijske i finalne runde.

"Veseli" vozači
Nedjelja. U kampu je atmosfera jako živa, ima vozača koji diskutiraju o stazi i o tehnici vožnje koju treba primijeniti na utrci, a i vozača koji su se sa velikim posljedicama od protekle vesele noći zaklinjali da nikad više neće piti alkohol, ima vozača koji popravljaju bicikle ili ih modificiraju i prilagođavaju za stazu, a bilo je tu i vozača koji umjesto da se spremaju za utrku trčkaraju okolo i zavode lokalne cure. Sve u svemu, atmosfera je ugodna i na visokom nivou.

Od 8:00 do 9:30 vozili su se službeni treninzi kako bi se takmičari malo ugrijali. Već je od ranih jutarnjih sati publika je počela pristizati u velikim skupinama, većina se te publike zadržala na području ispod crkvice gdje su bila postavljena dva kickera (odskočne rampe) na kojima je bilo za očekivati da će najviše uživati gledajući takmičare kako se katapultiraju velikim brzinama u smjeru oblaka. Procjenjujemo da je broj gledaoca bio između 300 i 400 ljudi i to ne samo iz Istre već iz svih područja Hrvatske. Osim što je bila mnogobrojna, publiku treba pohvaliti i na vatrenom navijanju i bodrenju vozača. Čuo sam takmičare kako se nisu osjećali sigurni spuštati se na nekim dijelovima staze, ali uz potporu publike skupili su hrabrosti i odvozili te iste dijelove kao da im je to kruh svakdašnji.

Uslijedile su kvalifikacijske vožnje
Kvalifikacije su prošle bez većih problema, najprije su startali najbrže kategorije i najbrži vozači kako bi onda imali više vremena za odmor prije finalne vožnje kad će oni posljednji krenuti. U kategoriji elite najbolje vrijeme je imao Čeh Joza Martin (03:24:16) ispred slovenskog asa Luke Novaka (03:25:29). Trenutni prvak Slovenije bio je tek šesti sa vremenom 03:31:86. Naš najbolji vozač Zupčević Janko imao je četvrto najbolje vrijeme sa vremenom 03:29:15.

U kategoriji elite žene bilo je za očekivati dobro kvalifikacijsko vrijeme iskusne slovenske takmičarke Rebeke Barlič (04:14:02), naša Andrea odvozila je stazu za 05:32:09. U kategoriji juniora najbolje je stazu izvozio mladi Slovenac Denis Pareadiž sa izvanrednim vremenom za svoju kategoriju (03:32:54). Teško će biti drugoplasiranom junioru Mauru Sirotiću pobijediti tako brzog vozača.

Kao u profi kategorijama tako i među amaterima najbolje vrijeme imao je Slovenac, i to Boštjan Felc (03:29:03), prvi slijedeći hrvatski vozač Luka Betević bio je tek na petom mjestu. U ovoj kategoriji računamo puno na riječkog vozača Marka Menala. Iako se kvalificirao kao tek deveti zbog greške u donjem dijelu staze, tokom kvalifikacija očekujemo da će u finalnoj vožnji dosta poboljšati vrijeme. U kategoriji sport hard tail na sreću nema prijavljenih Slovenaca pa su naši vozači dominirali, prvi se kvalificirao domaći vozač Robi Jedrejčić (04:28:72), a direktni mu je konkurent po vremenu ostavrenom na kvalifikacijama bio Vedran Kaldi.


Aleksandar Orešnik

Slijedi finale
U 13:00 sati vrijeme kao da je stalo. Publika je u tišini čekala prvog takmičara. Redari su spremno čekali sa zviždaljkama, vozači nervozno vrtili pedale unatrag kako bi ugrijali mišiće.

Najprije su startali dečki iz kategorije Sport Hard tail, među njima i najmlađi sudionik utrke Luka Širol (niti 13 godina!). Svi koji su ga vidjeli vozit kažu da vozi ko zmaj (a bicikla mu više liči na komad željeza nego na nešto čime bi se mogao spuštati nizbrdo). U toj je kategoriji zauzeo odlično deveto mjesto sa vremenom 05:08:94. Na vrhu ove kategorije favorit je bio domaći vozač Jedrejčić, ali iako je u finalnoj vožnji poboljšao svoje vrijeme na 04:21:68, zauzeo je tek treće mjesto. Njegovi su suparnici odvozili stazu u nevjerojatnom vremenu za ovakve bicikle! Kaldi je stazu prešao za 04:14:34 zauzevši tako prvo mjesto u kategoriji, a Lukec drugo.

U kategoriji sport full suspension Menalu očito nije bio sretan dan, odvozivši odlično gotovo čitavu stazu, u zadnjem se desnom zavoju previše nagnuo tako da mu je pedala zakačila jedan kamen i završio je u obljižnjem žbunju. Utrku završava na osmome mjestu. Vrh je poretka bio identičan kao i na kvalifikacijama: prvi Slovenac Felc (03:31:35), drugi Čeh Florian (03:39:20), treći oped Slovenac Zupanc (03:40:90), a prvi od Hrvata u ukpnom poretku peti u ovoj kategoriji Betević (03:54:11).

Prvak Hrvatske Miklenić slomio ključnu kost
Kod juniora bila je nemoguća misija za našeg Maura Sirotića ostvariti prvo mjesto. Njegov direktni protivnik previše je dobro vozio ovu stazu. Prvi Slovenac Pareadiž (03:30:42), drugi Sirotić (03:38:17), i treći Slovenac Seme (03:41:26). Treba naglasiti da smo u ovoj kategoriji imali hrvatskog natjecatelja koji je ujedno i trenutni prvak Hrvatske u XC kategoriji Miklenić Bojan. Upravo je on najteže stradao na ovoj utrci; na jednom je skoku nesretno pao i slomio ključnu kost. Želimo mu brz oporavak i povratak na utrke u još boljoj formi.

U kategoriji žene nemamo puno iznenađenja. Iako se naša Andrea silno trudila, Slovenka Rebeka je bez poteškoća pobijedila u toj kategoriji sa vremenom 04:19:67. Ako se ne varam, Andrei je to bilo prvo pravo iskustvo u DH utrkama tako da joj skidamo kapu, odvozila je  to bolje nego bi to mnogi drugi.

Najprestižnija klasa elite pokazala je sve čari ovog sporta: napetost, neizvjesnost, atraktivne vožnje i padove. Po mom mišljenju favorit Slovenac Novak je trku izgubio zbog strašnog pada na skoku gdje je i sam Miklenić slomio ključnu kost. Srećom, Novak je prošao samo sa laganim ogrebotinama i nervozom zbog počinjene pogreške. Prvi je u ovoj kategoriji bio Drnovšek koji je potvrdio svoju titulu prvaka Slovenije sa vremenom 03:20:32, drugi ponovno Slovenac Cestnik (03:21:69) a treći Čeh Joza (03:23:69). Prvi od Hrvata, a sedmi u ovoj kategoriji bio je Zupčević sa vremenom 03:29:71.

Za prvenstvo Hrvatske poredak je sljedeći

Juniori:            
1. Sirotić Mauro (Adrenalina Premantura) ujedno i prvak Hrvatske,
2. Rago Marinko (Adrenalina Premantura),
3. Zvonc Tobias (BK Mamut – Cult team)

Žene:              
1. Radačić Andrea (BK Mamut – Cult team) ujedno i prvakinja Hrvatske

Elite:               
1. Zupčević Janko (BK Mamut – Cult team) ujedno i prvak Hrvatske,
2. Orešnik Aleksandar (Adrenalina Premantura),
3. Hohnjec Mario (BK Mamut – Cult team)

Na kraju, svaka čast natjecateljima, iako je većina njih noći proveli u šatorima na hladnome i u vlazi, vozili u prašini i znoju, bez tuširanja proveli dva do tri dana, jeli suhu hranu, neki uništili bicikle, a neki zadobili i bolne rane, čitalo im se  u očima da su svi ti ljudi zadovoljni i euforični otišli svojim kućama maštajući kako će slijedeće godine sve ovo ponoviti.

Ukupne rezultate natjecanja pogledajte ovdje.

Fotografije pogledajte u našoj novoj Adventure Sport galeriji fotografija (AS galerija još je u fazi izrade i dorade, te nije još "službeno" puštena u funkciju. Tako da... Nemojte što zamjerit :)
 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.