Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Mislav Mironović:: Planovi su mi veliki i nedostižni
(Rejting 0 od 5)
Brdski biciklizam
Autor: Adventure Sport Team   
Ponedjeljak, 14 Srpanj 2014 16:11

 

Malo tko ima sreću raditi ono što voli i živjeti od toga, pogotovo u Hrvatskoj. Voziti bicikl i živjeti od toga možda izgleda kao priča iz snova, međutim put do toga težak je i naporan. O svemu tome, popričali smo s najboljim hrvatskim freeride/slopestyle/dirt/freestyle biciklistom Mislavom Mironovićem. 

Opisuju te kao jednu od najvažnijih osoba za hrvatsku extreme sport scenu, najbolji si hrvatski mountain bike rider...no što zapravo znači ta sportska kategorija i po čemu je ona ekstremna? 

Ako se mene pita sve je to bio prije mountainbike (brdski biciklizam), bili su oni koji su se vozili malo luđe od drugih, bili su oni koji su tu i tamo izvodili neke trikove. E u toj drugoj skupini sam se našao i ja, samo što u tih petnaestak godina bavljenja tim sportom sve se promijenilo, sve je napredovalo i postalo veće, kako trikovi, tako i skokovi i sada je sve to prešlo normalnu razinu i s opravdanjem se može nazvati ekstremno. A ta disciplina je freeride/slopestyle/dirt/freestyle u jednom, vozite bicikl po svim podlogama i izvodite trikove, postoje i natjecanja na kojima se ocjenjuju trikovi izvedeni na posebno izrađenom poligonu, nešto slično freestyle motocrossu. 

 

Koji je najluđi trik koji si ikada izveo na biciklu? Koliko ti je trebalo da ga uvježbaš? 

Moj osobno najdraži trik kojeg izvodim je 360 backflip ili cork 720 na spužvi, ali još uvijek ga nisam usavršio kako bi se ohrabrio i pokušao izvesti na zemlji. Ono što sam do sada izveo na zemlji i što je bilo najluđe je frontflip, tj. salto unaprijed. Možda nije tako lud trik i dosta ga ljudi danas radi, ali kada sam ga ja učio bio je rijetkost. Lud je zbog toga što vas skakaonica baca na leđa, vi se bacate na glavu prema naprijed, rotacija je za 480 stupnjeva i onda dolazite na doskok. Ako pogriješite za stotinku s odrazom, taj odraz rezultirat će padom. Kad ga naučite čini se jako lak, ali do tog trenutka sam potrošio par godina vježbe.

 

Većina nas je vozila bicikl kad smo bili klinci...Kako je to kod tebe preraslo u profesionalni interes? 

Bicikl mi je bio vožnja, zabava, prijevoz, trening i bijeg iz kvarta, kao klinac sam imao određeno na primjer sat vremena smijem biti vani. Pješice nisam mogao daleko stići, ali s biciklom u sat vremena se može jako daleko. To je za mene bila velika avantura, prvo sam upoznavao grad, a kasnije sam upoznavao mogućnosti koje bicikl pruža, jedna od njih je bila izvođenje trikova za kojima sam poludio kada sam ih otkrio. Kasnije sam skužio da sam našao mir u izvođenju trikova jer sam se dovodio u kontroliranu situaciju, to jest našao sam mir u nemiru.

Što bi izdvojio kao najopasniji i najteži trenutak svoje dosadašnje karijere?

Početak je definitivno najteži dio uz ozljede koje vas čekaju kao dio škole, ali to je ako se mene pita prirodna selekcija. Oni koji dovoljno to žele njih ništa neće spriječiti da to i postignu, tako sam se i ja osjećao bez obzira na neadekvatan bicikl kojeg sam tada imao, bez uvjeta za vožnju i ozljede koje su mi se događale u trenutku kada sam trebao biti čitav jer su me ugovori čekali na stolu. Najopasniji dio je kada postanete jedan od boljih u svijetu jer onda vi pomičete granice i morate istraživati nepoznati teritorij, skokovi postanu veći, trikovi teži, sve postane opasnije.

 

Što bi izdvojio kao svoj najveći uspjeh?

Moj najveći uspjeh je samo to što sam se uspio baviti nečime što volim i živjeti od toga u okružju koje baš i ne podržava isto.

Što te motivira za naporan rad i treniranje? Adrenalin ili nešto drugo? 

Ciljevi, to je sve što me motivira, ali najteži dio je naći pravi cilj koji će to probuditi u meni. Svaki cilj koji sam si postavio koji je tada bio u mojoj glavi moguć sam dostigao, tako da danas možda i žalim što nisam postavio i veće ciljeve, jer na kraju sve je moguće.

Koliko su česte ozljede u ovom sportu i kako ih spriječiti? Je li to uopće moguće?

Česte su ako ne poznajete svoje trenutačne granice i mogućnosti, ako se ne trenira adekvatno i ako se pristupa tome svemu na jedan bahati način. Ono što sam volio raditi je imati gimnastički pristup sportu, a to je red, rad i disciplina, a i treniranje gimnastike koja me je spasila u hrpu situacija u kojima bih se možda ozlijedio da nisam bio spreman fizički i psihički.

 

Kako se nosiš s ozljedama, periodima mirovanja...kako to tvoj pustolovni duh podnosi? Nedavno si ponovno počeo voziti nakon operacije…

Pa do sada sam se nosio s ozljedama na isti način kako se nosim prema kvaru na automobilu, on treba servis i to najbolji. Nakon servisa sam mirovao i to mi je dalo mira i vremena da se posvetim psihičkom treningu i razmišljanju o budućim koracima, možemo to nazvati oštrenjem sjekire za novu sječu.

Što čini tvoju redovitu biciklističku opremu, odnosno bez čega ne sjedaš na bicikl?

Kaciga je uvijek na prvom mjestu, zatim štitnik za zube koji je puno jeftiniji od implantanata, štitnik za koljena, potkoljenicu, zglobove jer taj dio nogu je uvijek u kontaktu s biciklom i podom:), rukavice kako mi se ruke ne bi bile skliske nakon što postanu znojne od straha zbog trika koji moram izvest. :) Hahaha, i na kraju Nokia mobitel koji ima savršenu kameru s kojom bilježim taj ludi trik i odmah sheaream na društvenim mrežama i imam spreman material koji šaljem sponzorima u mailu kako bi vidjeli gdje sam i što radim.

 

Kako si došao na ideju snimiti filmić Bike rules, koji je vrlo popularan na youtubeu?

Ta ideja mi je pala na pamet još dok sam bio klinac tijekom gradske vožnje, jer uvijek se našao neki parkirani automobil tamo gdje mu nije bilo mjesto i rekao sam sebi da ću jednog dana samo prijeći preko parkiranog automobila, samo što je to nažalost bio tatin auto. Hvala tati što je dao auto za plemenitu svrhu. Sve je to bila gluma na kraju, snimili smo to s Nokia Lumia 1020 mobitelom, tako da nismo bili uočljivi, a kvaliteta snimke je bila vrhunska, ali važno je da smo poslali poruku. Možda mi jednom stvarno pukne film i skočim na parkirani auto, ali nadajmo se da to nećete doživjeti.

Čime se baviš kada ne treniraš i ne voziš bicikl?

Do sada sam studirao Aspiru na kojoj sam bas jučer dao zadnja tri ispita, uz faks tu sam našao vremena za fotografiju, filmove, snimanja, Čitanje i smišljanje novih projekata te stvaranje… Obožavam stvarati! Bilo što.

Kakvi su ti planovi, imaš li još koji veliki san ili želju koje želiš ostvariti?

Veliki i “nedostižni” naravno, poučen iz iskustva da mogu sve što si zacrtam u tom stilu i nastavljam. Neka za sada ostanu tajna, ali vjerujte mi na vrijeme ćete saznati ili možda i sami vidjeti ! ;)

 

Fotografije: Stephan Bednaic

 

 
 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARIAS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.