Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
OL ISTRIA MTB Tour - Parenzana Cannondale 23. - 25. 09. 2011.
(Rejting 0 od 5)
Brdski biciklizam
Autor: Martin Čotar   
Četvrtak, 15 Rujan 2011 22:26

OL ISTRIA MTB Tour - Parenzana Cannondale… iako dugi naziv utrke može na prvi pogled zbuniti :-), ipak se ne radi o jednoj utrci već o dvije utrke spojene u jednu. 

Ove godine svaka od etapa nosi specifičnost i boju istarskog proizvoda koji dominira područjem kojim se vozi utrka: vina Festigia - crvena, ovčji sir Laguna Histria - žuta, maslinovo ulje OL ISTRIA - zelena.

Godinu za godinom, utrka je dobivala na kvaliteti, posjećenosti i pozornosti. Ove godine, na već vrlo značajnu 15. godišnjicu održavanja, utrka OL ISTRIA MTB Tour - Parenzana Cannondale, može se pohvaliti s iznimnom brojkom od 500 očekivanih sudionika, iznimno bogatim poklon paketima i nagradnim fondom, a povrh toga - možda najzanimljivijom stazom do sada.

 

No, prije svega, potrebno je napomenuti kako nedjeljna etapa velikim dijelom prati, a također i prolazi, samom trasom nekadašnje pruge Parenzane. Za navedeni projekt dobivena su sredstva Europske unije (INTERREG-IIIA - CARDS 2004 u prvoj fazi - PARENZANA I te IPA SI-HR 2007-2012 u drugoj fazi - PARENZANA II), putem čega je realiziran niz uređenja i poboljšanja trase i sadržaja vezanih na nju.

Što se tiče same utrke, prva utrka održava se kroz dva dana s nazivom OL ISTRIA MTB Tour.

U petak, nakon prijava, vozi se prva etapa Festigia, crvene boje po vinu i po istarskoj crljenici koja prevladava trasom. Utrka kreće iz Funtane u 16h kroz labirint vinograda „Festigia“ Agrolagune d.d., zatim ide kroz vrsarsku šumu Kontiju uz obronke zaštićenog rezervata Limskog kanala, da bi na povratku ponovo kroz labirint vinograda Festigia prošla veći dio novih biciklističkih staza Funtane. Na neki način je ova etapa, sa svojim trajanjem od nešto preko sat vremena, prolog ostatku utrke.

 

Drugog dana, u subotu, starta žuta etapa Laguna Histria u 11h iz centra Tara te prolazi najprije uz kamp Lanternu, da bi zatim zašla u ovčje pašnjake iz kojih se rađa vrhunski istarski sir Laguna Histria, po kojem je etapa dobila ime. Pored paragliding obronaka etapa se spušta u Mirnu te ide uzvodno da bi se preko Vižinade ponovo vratila prema Kašteliru. Tu ponovo prolazi brojne ovčje pašnjake i vraća se u Tar na cilj.

Svečano zaokruženje prva dva dana dešava se u Taru, na ukupnom proglašenju prva dana utrke i nagrađivanju najboljih.

Kruna manifestacije odvija se u nedjelju, u Vižinadi i duž cijele doline Mirne, u utrci koja nosi naziv kraljice sezone, nezaobilaznoj utrci MTB sezone! S obzirom na brojne maslinike u okolici, ova etapa nosi zelenu boju OL ISTRIA maslinovog ulja.

Na utrci su predviđene duža i kraća staza, od 80,5 i 57,5 kilometara, sa startevima u 10:30 odnosno 11:00 sati. Nakon zahtjevnog spusta i vožnje uz Mirnu, staza se penje do Grožnjana, gdje će ove godine po prvi puta proći kroz novootvoreni tunel na trasi Parenzane, a zatim se preko brda spušta prema Livadama, stalno se držeći Parenzane. U Livadama će utrka proći pored muzeja Parenzane, a zatim se penje do Oprtlja, ubrzo nakon kojega će doći do iznimno zahtjevnog i teškog, mjestimice i opasnog, spusta na Istarske toplice. Pogled s ovog spusta oduzima dah, a izvlači maksimum iz sudionika i cijele organizacije u pratnji.

 

Nakon Istarskih toplica slijede dva teška duga uspona na Krtov Breg te na Kal, koji će zasigurno napraviti konačnu selekcije među natjecateljima. Nakon toga se približavamo Motovunu gdje prolazimo kroz atraktivni tunel Parenzane. Zadnji spust do Mirne, a zatim uspon u cilj na trgu u Vižinadi dovodi sudionike na cilj umorne, ali s velikim osmijehom zadovoljstva na licu. S obzirom da težak uspon završava doslovno 10 metara prije cilja, prolazak kroz cilj i ulazak na stari trg Vižinade, ukrašen raznim događanjima toga dana, čine nezaboravan događaj radi kojega se svi koji jednom dođu na utrku - uvijek vraćaju.

Nikako ne smijemo zaboraviti napomenuti kako je Parenzana Cannondale završna utrka za Kup Hrvatske za kategoriju XC Maraton, stoga će na cilju u Vižinadi biti izvršena proglašenja i za Kup Hrvatske.

Uz ugodan biciklistički vikend za natjecatelje, pruža se mogućnost ugodnog provoda i njihovoj pratnji, posebice obiteljima i djeci, s obzirom da se u nedjelju, na startu u Vižinadi, organizira rekreativna obiteljsko-turistička biciklijada „Parenzana“, s medaljama za sudionike, organiziranim okrjepama i ručkom te prigodnim poklonima.

Kako bi svim natjecateljima i njihovoj pratnji i obiteljima omogućili da čim lakše provedu boravak u Istri za vrijeme manifestacije, organizator je u dogovoru s Plavom lagunom d.d. pripremio smještaj u apartmanima i hotelima, po povoljnim cijenama (već od 29 EUR po apartmanu (za 3 ili 4 osobe) po danu).

Sve detalje o utrci, startninama, smještaju, a također i obrazac za online rezervaciju za utrku i smještaj, možete naći na službenim stranicama www.parenzana.com odnosno www.istria-bike.com.

TEHNIČKI PODACI

Petak, 23.09. / Crvena etapa Festigia

33 km / 180 m
 - prijave od 11 do 14h, hotel Plavi
 - start u 16h u Funtani (nogometno igralište)

Subota, 24.09. / Žuta etapa Laguna Histria

47 km / 685 m

- start u 11h u Taru 
- proglašenje oko 14h u Taru
- prijave za nedjeljnu utrku u hotelu Plavi, od 18 do 19 sati

Nedjelja, 25.09. / Zelena etapa OL ISTRIA

duga staza: 81,5 km/2150 m;  kratka staza: 57,5 km/1450 m
- start duge staze u 10:30 u Vižinadi; start kratke staze u 11:00h u Vižinadi
- proglašenje u 15h u Vižinadi

Rekreativna biciklijada Parenzana

- prijave u Vižinadi od 7:30 do 9:30 sati
- start u Vižinadi u 10:00 sati
- sudjeluju tandem-ekipe Udruge slijepih Istarske županije 

Dodatni sadržaji:

BMX stunt!
Prezentacija nove linije proizvoda Cannondale za 2012.
Degustacija proizvoda Agrolagune d.d.
Mini prezentacije partnera
Zabavna glazba 

ROKOVI PRIJAVA

Normalna prijava - do ponedjeljka, 19.09.
Kasna prijava - od utorka, 20.09.

 
FOND NAGRADA ZA CIJELU TRODNEVNU MANIFESTACIJU:
 
Novčani nagradni fond u vrijednosti: 7.500 EUR
Predmetne nagrade u vrijednosti: 6.000 EUR
Nagradna noćenja i startnine u vrijednosti: 1.200 EUR
Poklon paketi i majice za svakog sudionika u vrijednosti: 20 EUR 


 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.