Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Predstavljanje Škole biciklizma Mure Avanture
(Rejting 5.00 od 5)
Brdski biciklizam
Autor: I.Z. i B.Š.   
Srijeda, 20 Veljača 2013 13:57

Posljednjih nekoliko godina općenito među građanima vlada trend zdravog načina življenja. Bez obzira na životnu dob, ljudi su postali svjesni važnosti kretanja i redovitog vježbanja, te su mnogi pojedinci odabrali neku fizičku aktivnost. 

Ni područje Međimurske županije nije iznimka, pa svjedočimo brojnim sportašima rekreativcima.

Veseli nas da jedan od sportova koji bilježi najveći rast popularnosti jest upravo biciklizam. Sve je više biciklista rekreativaca na cestama, puteljcima i šumskim stazama. Tijekom aktivne sezone gotovo se svaki vikend održava neki rekreativni biciklistički događaj. Rekreativci se voze u parovima, grupama, a mnogi se čak udružuju u Udruge, pa organiziraju izlete, vožnje i druženja. Osniva sve više biciklističkih klubova koji se za sad, uz nekoliko iznimki, bave rekreativnim biciklizmom.  Uvidjevši da je rekreativni biciklizam odličan način popularizacije biciklizma, ali nažalost bez konkretnih učinaka po natjecateljski sport, želeći da se u Međimurju uz rekreativni biciklizam popularizira i natjecateljski, uprava BK Mura Avanture je prije dvije godine odlučila uložiti dodatne napore i posvetiti se radu s djecom i mladima kako bi stvorila sportaše natjecatelje. Iako klub i dalje organizira nekoliko rekreativnih maratona, rekreativnu ligu, međimursku ligu, ligu Sajmenih dana, sve više važnosti pridaje se organizaciji sportskih događaja, natjecanja, ali i sustavnih treninga pod stručnim vodstvom. Od početne želje da se nešto učini i da se probije na međunarodnu biciklističku scenu klub je bio organizator državnog prvenstva za XCO u 2011. godini, a ove je godine Kup utrka u Svetom Martinu na Muri koja će se održati u mjesecu kolovozu  uvrštena u međunarodni kalendar Svjetske biciklističke federacije - UCI, što je ujedno veliko međunarodno priznanje za klub Mura Avantura.

 

Za najmlađe, na kojima se temelje budući uspjesi, klub je dosad uspješno organizirao i dva dječja ljetna biciklistička kampa, koji su već u sezoni 2012. polučili uspjeh te je osvojena brončana medalja na državnom prvenstvu u XCO  (olimpijski kros) u kategoriji do 13 godina, koju je osvojio Stjepan Hunjak, dok je njegov vršnjak Timotej Kocen u istoj kategoriji i disciplini bio treći sveukupno u kupu RH. 

S obzirom da je uprava kluba uvidjela da je jedini smisao krenuti od temelja svakog sporta, tj. da jedino rad s djecom dugoročno može donijeti rezultate i stvoriti vrhunske sportaše, angažiran je biciklistički trener profesor Branimir Štimec, nositelj svjetske biciklističke trenerske licence koju je stekao na školovanju u Švicarskoj, te je unutar kluba osnovana škola biciklizma Mure avanture. Osnovni cilj rada škole jest stjecanje i usavršavanje osnovnih biciklističkih znanja i sposobnosti. Nadalje, učenje pravilne tehnike vožnje bicikla kao i učenje pravila natjecanja, poticanje višestranog psihosomatskog razvoja djece, razvijanje tjelesne i zdravstvene kulturu u svrhu čuvanja i unapređenja vlastitog zdravlja i zdravlja okoline, zadovoljenje dječje potrebe za kretanjem, odnosno vježbanjem i putem toga stvaranje navika svakodnevnog vježbanja. Ostvarenje zadaća osigurava se pravilnim izborom kinezioloških operatora koji ce djelovati na povećanje mišićne mase te utjecati na unapređenje sposobnosti krvožilnog i dišnog sustava (aerobnih kapaciteta). 

Tako namjera škole biciklizma Mure Avanture nije samo stvaranje profesionalnih i vrhunskih biciklista, iako je on osnova za daljnje usavršavanje, već je namjera da djeca steknu naviku svakodnevnog vježbanja, zatim da nauče i usavršavaju tehniku i taktiku biciklizma te da im se približe sve one pozitivne stvari koje im biciklizam kao sport može pružiti u zdravom načinu života i stvaranju pozitivnih osobina. 

U dogovoru s upravom kuba, prof. Štimec, je dvije godine razvijao program biciklističke škole, te je klub za navedeni program potkraj 2012. godine dobio verifikaciju od MINISTARSTVA OBRAZOVANJA ZNANOSTI I ŠPORTA, što je prvi pisani program za biciklizam u Republici Hrvatskoj, koji objedinjuje tehničku i tjelesnu kulturu te je time zadovoljen zakonski uvjet  za rad s osnovnoškolskom djecom.      Pozitivno mišljenje na kompletan plan i program rada škole biciklizma Mure Avanture dala je i Agencija za odgoj i obrazovanje.

 

Nakon dobivanja suglasnosti od ministarstva, u zimskim mjesecima održani su preliminarni dogovori s ravnateljima Osnovnih škola u Štrigovi, Svetom Martinu na Muri, Murskom Središću i Selnici,  te je u klubu službeno počela s radom biciklistička škola sukladno planu i programu, koja već u začetku bilježi odlične rezultate. Plan i program rada Škole biciklizma izvodi se na način da se djeci (od 7 do 15 godina) bez obzira na njihove sposobnosti, omogući razvoj, prije svega njihovih motoričkih, a potom i emocionalnih, psiholoških i socijalnih potencijala. Plan rada škole odvija se sukladno mogućnostima i zainteresiranosti djece, a organizacijski je podijeljen na dvije kategorije, djecu do 4. razreda i djecu iznad 4. razreda. 

Dana 14.12.2012. godine u Osnovnoj školi  Štrigova održan je prvi animacijski posjet članova BK Mura avantura s ciljem promocije kluba i biciklizma. Zahvaljujući ravnatelju škole g. Reberniku i učiteljici razredne nastave 4 razreda, predstavnici kluba trener Branimir Štimec i pomoćnica Jasmina Jambrović  postavili su biciklistički poligon kojeg su učenici odvozili i ostvarili sljedeće rezultate: 

Vedran Janušić – 20 negativnih bodova

Leon Pfeifer – 31 negativnih bodova

Ervin Zadravec – 34 negativnih bodova

Mateja Vuk – 40 negativnih bodova

Ramona Malko – 41 negativnih bodova

Borna Belović – 55 negativnih bodova

Kristina Zadravec – 57 negativnih bodova

Lea Stojko – 66 negativnih bodova

Kristijan Kutnjak – 68 negativnih bodova

Evita Zorec – 87 negativnih bodova 

Dana 01.02.2013. godine u Osnovnoj školi  Mursko Središće održan je drugi animacijski posjet članova BK Mura avantura. Zahvaljujući ravnateljici škole i razrednici 4a razreda Željki Žganec, predstavnici kluba Željko Rob, Vladimir Hunjak, Jasmina Jambrović i trener Branimir Štimec postavili su biciklistički poligon kojeg su učenici odvozili i ostvarili sljedeće rezultate: 

1. Leo Martinjaš -9 negativnih bodova

2. Viktor Kener -14 negativnih bodova

3. Leonardo Belšće – 29 negativnih bodova

4. Tea Kovačić – 31 negativnih bodova

5. Noa Šajnović – 33 negativnih bodova

6. Goran Bogdan – 41 negativnih bodova

7. Leon Kovačić – 43 negativnih bodova

8. Lidija Čavlek – 44 negativnih bodova

9. Karlo Hoblaj Palinkaš – 50 negativnih bodova

10. Ivan Zadravec – 57 negativnih bodova

11. Mihael Bedi – 63 negativnih bodova

12. Ledna Matijašević – 70 negativnih bodova

13. Nives Hrešć – 75 negativnih bodova

14. Dena Dobranić - 75 negativnih bodova

15. Melita Oršoš – 80 negativnih bodova

16. Dragana Horvat -81 negativnih bodova

17. Mateja Levačić – 83 negativnih bodova

18. Mateo Bogdan – 94 negativnih bodova 

Prvo troje učenika u svakoj školi  je dobilo diplomu, dok se nakon obilaska svih predviđenih škola planira napraviti natjecanje u kojemu bi sudjelovalo po troje najboljih učenika. 

Sljedeći dogovoreni posjeti su Osnovnoj školi Selnica i dok vremenski uvjeti dopuste Osnovnoj školi Sveti Martin na Muri. Zahvaljujemo ravnateljima i učiteljima navedenih škola na suradnji i potpori u razvoju biciklizma kao zdravog načina života. 

BK Mura avantura će sukladno svojim višegodišnjim planovima nastaviti razvoj škole biciklizma, dok će se dana 23.02.2013. godine u 18.00 sati u prostorijama iznad općine u Sv. Martinu na Muri održati redovna skupština kluba na koju su pozvani svi članovi i podupiratelji kluba, kao i svi oni koje zanima rad kluba i nešto više o školi biciklizma ili bi svojim mogućnostima htjeli doprinijeti njegovom radu.  Također, željeli bi pozvati sve zainteresirane klince i roditelje da nam se pridruže u našoj Školi biciklizma, bez obzira na razinu znanja vožnje bicikla i da aktivno i kroz igru provedu svoje slobodno vrijeme. Više informacija može se dobiti od naših članova ili putem Internet stranice www.bk-muraavantura.com . 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.