Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Staze Učka MTB Maratona
(Rejting 5.00 od 5)
Brdski biciklizam
Autor: Adventure Sport Team   
Nedjelja, 03 Lipanj 2012 19:33

Sedmi po redu MTB Učka Maraton koji će se održati 29. srpnja 2012. godine na području Lovrana i Parka prirode Učke u organizaciji BBK Marun, uvršten je među 10 utrka Svjetskog kupa (UCI Mountain Bike Marathon Series) koje se boduju za Svjetsko prvenstvo. 

Na taj način je Lovran dobio najjaču MTB maratonsku utrku ne samo u Hrvatskoj, već i u široj regiji, na kojoj se očekuje nekoliko stotina natjecatelja u nekoliko kategorija. UCI Mountain Bike Marathon Series nova je serija brdsko-biciklističkih utrka koje se održavaju po cijelom svijetu. Direktorski odbor Međunarodne biciklističke organizacije (UCI) odabrao je za 2012. godinu 10 svjetski poznatih utrka među kojima je svoje mjesto našao i MTB Učka Maraton Bit će to definitivno utrka koja će privući brojne bicikliste iz cijele regije, jer prvih pedeset plasiranih ostvaruje direktan ulazak na svjetsko prvenstvo koje će se održati 7. listopada u francuskom Ornansu. Utrka u Lovranu na taj je način postala prva utrka u Hrvatskoj koja će okupiti najbolje biciklističke maratonce na svijetu. Osim lovranske utrke, bodovi će se također skupljati i u Južnoafričkoj Republici, Francuskoj, Švicarskoj, Kostariki, Italiji, Austriji i Latviji,odnosno u državama u kojima će se organizirati UCI MTB maraton serije. Posebnost MTB Učka Maratona u odnosu na ostale utrke je izuzetan spoj mora i planine. Naime, start i cilj utrke su u centru Lovrana na Lovranskom mulu na 0 metara nadmorske visine dok je najviša točka 90-ak kilometara duge staze na 1200 metara nad morem. Treba istaknuti kako se kod brdskog biciklizma ne gleda razlika najniže i najviše točke nego ukupni usponi tijekom cijele staze koji na MTB Učka Maratonu iznose oko 4200 metara i svrstavaju je među atraktivnijim i zahtjevnijim stazama svijeta. Organizatori očekuju kako će za prolazak cijele staze biti potrebno oko četiri sata vožnje, dok će je oni najpripremljeniji odvoziti za oko 3 sata.

Maraton se održava u dužini  94,5 km,  65,5 km, 34,2 km, s visinskom razlikom :4472 m ,  2332 m, odnosno 1603 m.

OPIS STAZE MARATON 94,5 KM (ZA U23, ELITE, ELITE WOMEN):

Start na lovranskom mulu, zagrijavanje kroz centar cca 1 km do napuštanja glavne ceste (uz pratnju policije). Iz Lovrana se po asfaltnoj cesti vozi do mjesta Tuliševica od kojeg se makadamskom cestom vozi do ulaza u Tunel Učka te se po single tracku nastavlja do glavne ceste Veprinac - Poklon. Po staroj makadamskoj cesti za Lanišće vozi se do lovačke kuće "Brdo" (feed zone 1) te se vozi stazom broj 2 i 1 (prema Učka bike karti Parka prirode Učka). Pri kraju staze br. 1 skreće se desno za Brložnik i nastavlja se uspon za Poklon. S makadama se izlazi na asfaltnu cestu 500 m ispod odmarališta INA. Na prijevoju Poklon ( feed zone 2 ) skreće desno te se makadamskom cestom vozi do Bresta pod Učkom gdje nas čeka kratka dionica asfalta,a zatim opet makadamska cesta nazad na Poklon. Sa Poklona slijedi spust po asfaltnoj cesti do Vele Učke od kuda pratimo makadamski put skoro do sela Mala Učka,(feed zone3) gdje skrećemo za Bodaj. Na pola puta M.Učka – Bodaj skrećemo na single track kojim se vraćamo u Malu Učku. Nakon još kojeg kilometra makadama skrećemo na predivan singletrack, prolazimo pokraj mjesta Babin grob (feed zona 4) te put se nastavlja ka Poklonu. Spuštamo se do odmorišta Ina, a zatim makdamom do ranča Bubač. Slijedi još jedan lijepi spust single trackom do makdamskog puta za Malu Učku. Strmi i dugi uspon dovest će nas do Babinog groba (feed zone 5). Nakon toga single trackom se spušta na Grnjač te na makadam i lokalnu asfaltnu cestu Lovranska 
Draga – Marovići. Nakon toga slijedi interesantan spust po starim stepenicama i šumskim puteljcima do Restorana Štanger. Oprez! Izlazak lijevo na glavnu cestu i sada ste samo cca 1 km od cilja na lovranskom mulu.  

OPIS STAZE MARATON 65,5 KM (ZA MASTER 1&2, JUNIOR, SPORT):

Start na lovranskom mulu, zagrijavanje kroz centar cca 1 km do napuštanja glavne ceste (uz pratnju policije). Iz Lovrana se po asfaltnoj cesti vozi do mjesta Tuliševica od kojeg se makadamskom cestom te se po single tracku nastavlja do glavne ceste Veprinac - Poklon. Po staroj makadamskoj cesti za Lanišće vozi se do lovačke kuće "Brdo" (feed zone 1) te se vozi stazom broj 1(prema Učka bike karti Parka prirode Učka) do skretanja lijevo za Brložnik i nastavlja se uspon za Poklon. S makadama se izlazi na asfaltnu cestu 500 m ispod odmarališta INA.  Sa Poklona ( feed zone 2 ) slijedi spust po asfaltnoj cesti do Vele Učke od kuda pratimo makadamski put do sela Mala Učka (Feed zona 3 ). Nakon još kojeg kilometra makadama skrećemo na predivan singletrack kojim se vozimo opet na Poklon . Spuštamo se do odmorišta Ina, a zatim makdamom do ranča Bubač. Slijedi još jedan lijepi spust single trackom do makadamskog puta za Malu Učku. Strmi i dugi uspon dovest će nas do Babinog groba (feed zone 4). Nakon toga single trackom se spušta na Grnjač te na makadam i lokalnu asfaltnu cestu Lovranska Draga – Marovići. Nakon toga slijedi interesantan spust po starim stepenicama i šumskim puteljcima do Restorana Štanger. Oprez! Izlazak lijevo na glavnu cestu i sada ste samo cca 1 km od cilja na lovranskom mulu.  

OPIS STAZE MARATON 34,2 KM ( ZA MASTER 3, REKREATIVCI/KE ): 

Start na lovranskom mulu, zagrijavanje kroz centar cca 1 km do napuštanja glavne ceste (uz pratnju policije). Iz Lovrana se po asfaltnoj cesti vozi do mjesta Tuliševica od kojeg se makadamskom cestom te se po single tracku nastavlja do glavne ceste Veprinac - Poklon. Sa Poklona ( feed zone 1 )slijedi spust po asfaltnoj cesti do Vele Učke od kuda pratimo makadamski put do sela Mala Učka od kuda nastavljamo za Babin grob (feed zone 2 ). Nakon toga single trackom se spušta na Grnjač te na makadam i lokalnu asfaltnu cestu Lovranska Draga – Marovići. Nakon toga slijedi interesantan spust po starim stepenicama i šumskim puteljcima do Restorana Štanger. Oprez! Izlazak lijevo na glavnu cestu i sada ste samo cca 1 km od cilja na lovranskom mulu.  

Više informacija i raspis utrke OVDJE 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.