Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Stranci dominirali na MTB maratonu Učka
(Rejting 0 od 5)
Brdski biciklizam
Autor: Saša Popović   
Ponedjeljak, 28 Srpanj 2008 20:28
"3. MTB MARATON UČKA" koji je ujedno bio i nacionalno prvenstvo Hrvatske za 2008. godinu dobio je Slovenac Lovše Matej - UNI FBI Team a kratku utrku u dužini od 34 km dobila je turska reprezentativka i olimpijka Yetis Semra, prvakinja Balkana u mountain bikeu i cestovnom biciklizmu.
Lovran, 28. srpnja 2008.

Organizatori, BBK Marun Lovran, zaslužuju svaku pohvalu za kompletnu organizaciju nacionalnog prvenstva 2008. Staza prvenstva je kretala sa samog mora, odnosno s jednog metra nad morem a najvša točka je bila na 1200 metara nad morem. Ukupna visinska razlika od preko 2400 metara davala je pravu težinu potrebnu za jedno nacionalno prvenstvo. Jedina je šteta što se na startu nije pojavilo više od 100 natjecatelja a među njima i neki afirmirani domaći prvaci za koje smo načuli da su odustali zbog mogućeg prisustva Antidoping kontrole HOO-a.


Ukupni pobjednici:: Roset, Lovše i Vesel.
 
Startom u 11:00 iz samog centra Lovrana, odnosno sa obale 97 natjecatelja krenulo je u lov na "3. Učku" podijeljenih u nekoliko kategorija. Osim domaćih natjecatelja koji su "hvatali" titule prvaka Hrvatske u mountain bike maratonima u kategorijama Elite, U23, Seniorki, juniora i Veterana nastupio je i kompletan slovenski UNI Fumić Brathers International Team uz već spomenutu tursku olimpijku, prvakinju Balkana i Turske nastupilo je još par stranaca iz Slovenije i Belgije.
 
Atraktivan start utrke samim centrom Lovrana a po potpuno zatvorenoj glavnoj prometnici izazvao je oduševljenje mnogobrojnih turista koji su zbog jutarnjeg oblačnog vremena zamjenili kupanje i sunčanje šetnjom Lovranom i potpuno zauzeli sve ugostiteljske terase ovog prekrasnog kvarnerskog turističkog bisera.


 
Utrka je iz centra Lovrana krenula asfaltnom prometnicom uzbrdo prema selima ponad samog mjesta Lovrana sve do Dobreča gdje je skrenula na makadam. Nedugo nakon skretanja izdvojila se "četvorka" Vesel, Lovše, Roset i junior Žagar. Pratili su ih junior Bulić i rekreativac iz Slovenije Tit Kukovec. Manje od 30 minuta trebalo je prvima da se popnu do platoa tunela Učka. Sa tridesetak sekundi zaostatka iza vodećih do platoa popela se Turkinja Yetis Semra i naš junior Marko Jerković.
 
U međuvremenu sunce je zamijenilo oblake pa je time utrka zbog nagle pristigle ljetnje vrućine dobila dodatnu težinu.
 
Kod Ininog odmarališta nešto niže od prijevoja na Poklonu trojka Vesel, Lovše i Roset je imala već popriličnu prednost nad ostalima.

Tu je ujedno bila točka razdvajanja staza na Maraton i kratku stazu "Point to point" kojom su utrku nastavili juniori, veterani "C" i seniorke i rekreativci u Sport "B" kategoriji.


Seniorke:: Kiršić, Yetis i Kovačić.

"Razdvojkom" je prvo prošao prema kraćoj stazi slovenski junior Jože Žagar, praćen našim juniorom Markom Bulićem iz labinskog Istra Bikea a nedugo iza njih prošla je Turkinja Yetis te Andrea Kiršić iz BK MTB Istra Pazina.

Na maratonskoj stazi, na dijelu koji se penjao prema najvišoj točki utrke 1200m/n prolazu između dva vrha Planika, Velikog i Malog, u bijeg je otišao Lovše i do vrha je napravio prednost od oko 5 minuta nad našim Pavaom Rosetom - BK Kalorija.

Veteran UNI FBI Teama Peter Vesel polako je počeo zaostajati za Rosetom a na četvrtom mjestu se ustalio slovenac Tit Kukovec - KK RAvne.

Na samom Poklonu, Lovše je imao prednost veću od 5 minuta ispred drugoga Roseta koji je napravio razmak nad 3. Veselim od 8 minuta. Buzećan Aleš Hrvatin dostigao je Kukoveca na samom Poklonu.


Juniori: Žagar, Bulić i Jerković.

Nakon 3 sata 10 minuta i 35 sekundi ciljem ispred samog portala Tunela Učka prošao je Lovše. Nešto manje od sedam minuta trebalo je našem Rosetu koji je u zadnjoj četvrtini utrke Vesela ostavio za skoro deset minuta iza sebe.

Četvrti Aleš Hrvatin na zadnjem usponu prema cilju pretekao je Slovenca 5. Kukoveca a domaćin natjecanja Ivo Rubinić osvojio je 6 mjesto.

Na kraćoj stazi pobjedu je uzeo Slovenac Žagar sa samo 17 sekundi prednsoti nad našim Markom Bulićem koji je 2. mjestom osvojio i drugu ovogodišnju titulu prvaka Hrvatske nakon Zagrebačke cross countri prvenstvene utrke.


Veterani.

Kod seniorki dominirala je turkinja Yetis Semra koja je usprkos tome što je na jednom mjestu otišla u krivom pravcu utrku žena dobila sa prednošću većom od šest minuta nad našom Andreom Kiršić.
 
Odličnom organizacijom utrke i oko utrke BBK Marun Lovran zaslužio je pohvale svih prisutnih natjecatelja.
 
Prvaci Hrvatske u mountain bike maratonu za 2008. godinu su:

  • Elite seniori: Pavao Roset - BK Kalorija Zagreb
  • U23 seniori: Dario Danilović  - BBK Požega
  • Juniori: Marko Bulić - BBK IstraBike Labin
  • Veterani "A": Vedran Mohorovićić - BBK Marun Lovran
  • Veterani "B": Saša Javorović - BGK Tuškanac Zagreb
  • Veterani "C": Matija Gršo - BBK IstraBike Labin

U konkurenciji seniorki nastupile su samo dvije natjecateljice a pobjednica utrkeza prvenstvo Hrvatske je Andrea Kiršić koja je nažalost ostala bez titule prvakinje a prema MTB Pravilniku HBSa.
 
Rezultati na www.adriatic-timing.com
 

By Pop CRO MTB PRESS INFO

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.