Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Transdinara ide dalje
(Rejting 0 od 5)
Brdski biciklizam
Autor: Anamaria Marović, foto: Denis Peroš   
Petak, 12 Rujan 2014 20:28

Belgijanac Wouter Cleppe, vozač Ram Bikes tima, pobjednik je Trans Dinare, najzahtjevnijeg MTB maratona u regiji. Najbrži hrvatski natjecatelj, bio je Marko Fržop, član tima Luma. 

Skoro 60 biciklista startalo je iz Trilja na prvu od tri etape, koja je prolazeći obroncima Kamešnice, podno vrhova Konj i Glavaš, završavala u Sinju. Drugi dan je od strane organizatora najavljen kao najbolji i najzahtjevniji. Ova brutalna etapa kojom je trebalo iz Sinja podno Troglava i Lišanjskog vrha, doći do Vrlike i pri tom svladati 102  dužinskih i preko 3150 visinskih kilometara, odlučila je utrku.

Za kraj, ostala je nešto laganija treća etapa, duga "samo" 49 km s nešto više od 1000 metara uspona, koja je vodila preko izvora Cetine, kanjona Krčića do Kninske tvrđave.

 

Utrka je organizirana u suradnji Biciklističkog kluba Timun, i Hrvatske gorske službe spašavanja. Koordinator projekta bila je Ivana Lujić, tajnica BK Timun i djelatnica HGSS-a. 

"Kad smo se upuštali u organizaciju ovog maratona imali smo želju napraviti nešto upečatljivo usmjereno prema svima željnima avanture. Istodobno smo računali i na profesionalce koje smo na kraju i privukli. Organizacija je bila zahtjevna, u trenucima je izgledalo i kao prevelik zalogaj, ali smo zahvaljujući prijateljima ipak sve navrijeme završavali. Organizacija ovako velike utrke izuzetno je zahtjevna i svjesni smo da je bilo propusta koji su nam neka vrsta škole i sigurni smo da će dogodine to biti još bolje. 
U trenutku kad su i posljednji natjecatelji pristigli na kninsku tvrđavu napokon smo odahnuli. Sve je prošlo bez većih problema osim ugriza psa jednog od natjecatelja. No, on je sad dobro. Za nas ovo nije kraj. Tek smo na početku. Trenutno se među organizatorima komentiraju nedostaci i smišljaju novi bolji načini funkcioniranja. Istodobno već smo započeli s traženjem partnera i sponzora za novu sezonu kako bi navrijeme osigurali financije koje su nam ovog puta bile veliki problem. Ovo je pilot projekt kojeg je HGSS usvojio kao dio programa za razvoj pustolovnog turizma."
 
  

Organizacijski je ovaj maraton zahtjevan već samom činjenicom da je teren na kojem su natjecatelji vozili u prosjeku i preko 15 km na sat, često neprohodan za vozila.  

"U smislu sigurnosti HGSS je poduzeo sve što bilo moguće kako bi natjecatelji bili sigurni, a članovi BK Timun su se zbilja potrudili i dali sve od sebe da se natjecanje prođe u redu i u hodu rješavali nastale problema. Nije potrebno nabrajati imena, ali svi oni koji se nađu prozvani da su dali svoj doprinos, neka budu sigurni da na njih mislimo. 
Idemo dalje. Sad smo trenutno u organizaciji jedne manje trke na Korčuli, pa ćemo se ponovno vratiti na organizaciju Transdinare. Pred nama je velik posao. Generalna proba pokazala je gdje smo i što treba učinit. Zaista smo zadovoljni odazivom 59 natjecatelja iz 9 zemalja, koji su se natjecali u 4 kategorije, prešli 220 kilometara, svladali preko 3000 nadmorske visine. 

Nas troje Vedran Medvešek, Ivan Marin kao voditelji projekta i ja kao koordinator,  po prvi put radimo nešto ovakvo. Vedran i Ivan su do sad organizirali biciklijade sa oko 150 natjecatelja, a ja san radila u organizaciji i provođenju nekih drugih projekata i tako da smo se našli i odlučili napraviti nešto novo i zanimljivo. Svatko od nas je specijalist u jednom djelu i to dobro to funkcionira." – zaključila je Ivana Lujić 

Kompletne rezultate možete vidjeti OVDJE  

Fotografije - Denis Peroš  

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.