Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
XC Tugare- Ume 5. kolo XC zimske lige
(Rejting 5.00 od 5)
Brdski biciklizam
Autor: Adventure Sport Team   
Srijeda, 12 Ožujak 2014 21:34

Dalmacija, biciklistička nepoznanica do prije koju godinu bar što se tiće natjecateljskog dijela biciklizma. Sve se to promijenilo pokretanjem XC Zimske lige Dalmacije koja okuplja klubove i individualne bicikliste iz regije a često i šire pa tako nije čudno da zajedno voze klinci iz nekog malog mjesta gdje se održava utrka, biciklisti iz raznih europskih zemalja i profesionalni biciklisti iz raznih klubova. 

Upravo se s tom idejom zajedništva krenulo u projekt zimske lige. Razlika od drugih liga je ta što su sve startnine besplatne i natjecatelje ne košta ama baš ništa i hrana je besplatna iza svake utrke. strogih pravila o tipu utrke nema jedino je kaciga obavezna a klubovi koji organiziraju pojedina natjecanja se sami dobrovoljno javljaju sa svojim idejama te se broj klubova i pojedinaca povećava iz utrke u utrku pa samo u ovoj godinio imamo 17 klubova koji redovito posjećuju natjecanja XC Zimske lige Dalmacije: BBK Orlov Krug - Vodice, BK Primošten, BU Vlaji – Sinj, BK Timun – Split, BK Faust Vrančić – Šibenik, BK Makarska, BK Zadar, BK Fortica – Šibenik, BK Široki – BiH, BK Faros – Hvar, BK Macaklin – Zadar, UB Gračac, BK Livno – BiH, BK Krkan, BK Kamena – Tribunj, TK Swibir – Zagreb i BK Mostar – BiH. Trenutno u kalendaru za ovu godinu imamo 6 utrka i to su: XC Osejava – Makarska, Uspon na Prominu – Drniš, XC Primošten, XC Mandrina staza – Zadar, XC Tugare i XC Vrana – Pakoštane.

 

Broj natjecatelja je u prosjeku po utrci oko 80 a često i debelo premaši taj broj, a kroz sezonu se natječe oko 400 biciklista što iz prije spomenutih klubova tako i rekreativni biciklisti koji čine oko polovicu tog broja. Staze su prilagođene težinom i dužinom aktivnim amaterima, te su osjetno lakše nego utrke koje su za profesionalce. Svaki natjecatelj se može prijavti u jednu od dvije kategorije ovisno o kondiciji. Rekreativci voze 2 kruga dok oni sa malo više treninga voze kategoriju sport i 4 kruga.

 

Zadnja utrka je održana u Omiškom zaleđu u mjestu Tugare u organizaciji BK Timun. Atraktivna staza duga 3km koja prolazi kroz staro selo Ume privukla je oko 70-tak natjecatelja bez obzira na jako loše vrijeme i kišu. Osim natjecatelja, bilo je i oko 50-tak gledatelja koji su neumorno navijali tokom cijele utrke. Utrku su osiguravali članovi GSS-a te redari iz BK Timun. Pobjednik rekreativne kategorije je Roko Fržop iz BBK Orlov krug dok je najbrži u kategoriji sport bio Karlo Crvarić koji također vozi za BBK Orlov krug. Najbrža žena je Tanja Barišić iz BBK Orlov krug.

Nastavak druženja se nastavio uz roštilj i pečeno meso za sve natjecatelje, gledatelje i organizaciju. Nagrade su podijelili gradonačelnik Omiša i njegovi suradnici pod čijim pokroviteljsvom se i održala utrka uz rent-a-car DollarThrifty.
Za sve koji do sada nisu stigli doći na neku od utrka zimske lige mogu doći na zadnje kolo koje će se održati 16.03. u Pakoštanama, točnije uz Vransko jezero.

Fotografije Vinko Miketek

Više Vinkovih fotografija možete vidjeti OVDJE 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.