Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
1. hrvatski breveto Sveta Nedelja
(Rejting 5.00 od 5)
Cestovni biciklizam
Autor: Branimir Putniković   
Utorak, 13 Listopad 2009 05:34

 

Breveto ili randonnee je organizirana ekstremno duga biciklistička vožnja. Biciklisti koji se u ovoj disciplini nazivaju 'randoneri' trebaju po neoznačenoj trasi proći kontrolne točke i stići do cilja unutar zadanog vremena. 

 

 


U subotu 3. listopada 2009. održan je prvi hrvatski breveto BRM Sveta Nedelja 200 u dužini od 230 km. Breveto je organizirala Randonneurs Croatie u suradnji s BK Sveta Nedelja. Randonneurs Croatie je krovna randonerska organizacija u Republici Hrvatskoj. Predsjednik organizacije g. Ares Buršić predstavnik je Audax Cluba Parisien, udruge koja svake četiri godine orgnizira breveto Paris - Brest - Paris, tj. biciklističku utrku iz koje je proizašao i Tour de France.

 

 

Sudjelovao je 21 biciklist iz Slovenije i Hrvatske. Trasa breveta imala je pet kontrolnih točaka. Vozilo se od Trga Ante Starčevića u Sv. Nedelji prema Pisarovini, a zatim za Karlovac, Dugu Resu, Zvečaj, Skradnik i Oštarije. Iz Oštarija trasa je vodila u Ogulin, Vrbovsko, Severin na Kupi i Karlovac, te starom karlovačkom cestom natrag u Svetu Nedelju.

 

 

Vrijeme je bilo idealno za vožnju, sunčano, uz prosječnu temperaturu od 16 C, pa je vožnja bila vrlo ugodna, dinamična i zanimljiva, posebice kroz brdoviti Gorski kotar.

 

 

Vodeća skupina od dvanaest randonera stigla je na cilj u 16:40, nakon sedam sati (čiste) vožnje, s prosječnom brzinom 32.6 km/h, s ukupno 1.615 m uspona (visinske razlike). Preostali biciklisti sretno su stigli u iduća tri sata čime je prvi hrvatski breveto uspješno priveden kraju. Uz riječi pohvale organizatorima, nadamo se još većem broju sudionika idući put, na proljeće. Do idućeg breveta!

 

 

Breveto ili randonnee je organizirana ekstremno duga biciklistička vožnja. Biciklisti koji se u ovoj disciplini nazivaju 'randoneri' trebaju po neoznačenoj trasi proći kontrolne točke i stići do cilja unutar zadanog vremena. Randonee na francuskom jeziku znači šetnja ili dugačko putovanje. Brevet znači potvrda i odnosi se na karton koji randoneri trebaju nositi sa sobom kako bi potvrdili svoj prolazak kontrolnim točkama. Breveto nije utrka i sudionici se međusobno ne natječu. Breveti su testovi izdržljivosti i neovisnosti, te nije dopuštena pratnja automobilima kao na biciklističkim utrkama.

 

 

Više o svemu pogledajte na www.bksvn.hr

 

 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.