Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Dva kotača zbližila dvije države
(Rejting 0 od 5)
Cestovni biciklizam
Autor: Dejan Azenic   
Srijeda, 04 Listopad 2006 22:15
Osijek i Sombor u nedjelju su spojeni Panonskim putem mira, a u baranjskoj Zlatnoj Gredi su ga otvorili biciklisti i zaljubljenici u prirodu. 50-ak biciklista je krenulo u 10 sati iz Osijeka prema Zlatnoj Gredi. Bilo je tu  profesionalaca, rekreativaca, skupih bicikala i onih na kojima se već nekoliko generacija naučilo voziti, dječice koja su se "šlepala" u sjedalicama i umirovljenika koji su dobro pratili mlađe, a od nekih se pokazali i izdržljivijima.
Staza do Zlatne Grede (gdje je smješten Eko Centar) je asfaltirana cijelim putem i prilično je nezahtjevna, ali zato poslije Kopačeva ulazi u prekrasan Park prirode Kopački rit. Put vodi kroz poplavno područje na kojem se mogu vidjeti mnoge vrste ptica (orao štekavac, crna roda, čaplje), a ako vas posluži sreća i druge životinje poput jelena, divljih svinja. Usput smo stali nekoliko puta i ne mogu baš reći da smo vidjeli išta osim ptica, nekoliko pregaženih bjelouški i nebrojenih žaba.


Pokret

Dolazak u velikom stilu
Kod Tikveša su nam se pridružili biciklisti iz Sombora, pa smo zajedno u velikom stilu ušli u Zlatnu Gredu oko 12 sati. Došlo nas se tristotinjak. Zlatna Greda je nekoć bila pustara u kojoj danas ima čak 6 stanovnika.

Svi smo se skupili kod Eko Centra, sretni što napokon možemo odmoriti stražnjice, barem do povratka. Održani su prigodni govori i kulturno-umjetnički program, a nakon njih su svi prionuli na pražnjenje osam kotlića fiša i čobanca.Siesta nakon domaće trpeze
Mnogi su poslije jela ostali pod lijepom sjenicom i lijeno se valjali dok su drugi odlučili proći biciklističku ili stazu za pješake. Bila je organizirana i vožnja kočijom, paragliding, a iznajmljivali su se bicikli za fejkere koji su došli automobilom. Sve u svemu, sadržaj je bio raznolik, a društvo ugodno.

Oko 17 sati ljudi su se polako počeli razilaziti, a oni najuporniji su čekali ciganski orkestar koji je uz logorsku vatru svirao do ranih jutarnjih sati. Bio je to izlet za pamćenje, i iako je vožnja bila naporna, vrijedilo je i vjerujem da ću se uskoro i sam otisnuti novoutabanom biciklističkom stazom.


Neizostavna kočija

O ruti
Ovo je treća prekogranična ruta u svijetu!

Duljina: 80-ak km / Osijek – Zl. Greda 30km, Sombor – Zl. Greda 50km
Početak: u Osijeku kod cestovnog mosta, u Somboru kod spomenika Sv. Florijana u Batinskoj ulici

U Hrvatskoj prolazi kroz Kopački rit, a u Vojvodini - Srbiji kroz Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje.

Začetnici projekta: Zeleni Osijek i Zelena Mreža Vojvodine


Ruta biciklističke staze


Pokret u Osijeku


Mmmmmm..... papica stiže!


Pjesme nije nedostajalo


Zanesene Dunja i Lidija


Vrijedni Rankus, jedan od najboljih osječkih biciklista

 
No comment
 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARIAS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.