Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Istarsko proljeće:: Jesu li važniji bicikli ili vozači?!
(Rejting 0 od 5)
Cestovni biciklizam
Autor: Matija Kvasina   
Utorak, 18 Ožujak 2008 18:38
Istarsko proljeće je i službeno otvorilo cestovnu biciklističku sezonu na Hrvatskom području. Generalnu pobjedu odnosi Eddy Ratti za kojim slijede dva vozača Perutnine Koren i Rogina.
Prošlo je u znaku velikog broja učesnika, čak 197 biciklista iz raznih krajeva svijeta je vozilo bicikliće po Istarskim cestama i to su radili preko 500km. Sami broj od 197 učesnika govori o tome da interesi u svijetu biciklizma rastu iz godine u godinu a ujedno i polako s time raste i broj Hrvata koji su nastupili na toj utrci. Neznam točan broj, ali mogu sigurno potvrditi da je najveći u proteklih pet godina koliko dugo se i ja sam natječem na toj utrci.

Nakon prevoženog prologa i ostale tri etape generalno su rezultati izgledali ovako:


1 Eddy Ratti (Ita) Team Nippo-Endeka                             10.57.27
2 Kristijan Koren (Slo) Perutnina Ptuj                               0.14
3 Radoslav Rogina (Cro) Perutnina Ptuj                            0.15
4 Robert Vrecer (Slo) Radenska KD Financial Point            0.18
5 Robert Kišerlovski (Cro) Adria Mobil                              0.26
6 Rubiano Miguel Angel Chavez (Col) Centri Della Calzatura Partizan    0.38
7 Luca Zanasca (Ita) Centri Della Calzatura Partizan        0.40
8 Ivan Fanelli (Ita) Cinelli-Opd                                        0.42
9 Hrvoje Miholjevic (Cro) Loborika                                  0.44
10 Matija Kvasina (Cro) Perutnina Ptuj                            0.46
11 Vladimir Kerkez (Slo) Sava                                             
13 Mathias Belka (Ger) LKT Team Brandenburg               0.53
14 Lars Petter Nordhaug (Nor) Joker Bianchi                    0.54
14 Marcel Fischer (Ger) Team Ista                                  0.56
15 Frederik Willman (Nor) Joker Bianchi                          0.58
16 Martin Gujan (Swi) Athleticum                                   1.02
17 Boštjan Rezman (Slo) Radenska KD Financial Point      1.03
18 Simon Geschke (Ger) Ked - Bianchi Team Berlin         1.08
19 Artur Krol (Pol) Centri Della Calzatura Partizan            1.11
20 Mitja Mahoric (Slo) Perutnina Ptuj                               1.12
21 Mathias Wiele (Ger) Team Stadler                              1.15
22 Tomasz Kiendys (Pol) CCC Polsat Polkowice                1.16
23 Michael Franzl (Ger) Team Mapei Heizomat                  1.19
24 Dmitry Nikandrov (Rus) Centri Della Calzatura Partizan  1.21
25 Der Žolt (Srb) Centri Della Calzatura Partizan                 
        

Generalnu pobijedu odnosi Eddy Ratti za kojim slijede dva vozača Perutnine Koren i Rogina.Sam tijek trke je prošao u jednom žestokom ritmu koji je morao nastati upravo zbog velikog broja vozača. Samim time je utrka prošla vrlo uzbudljivo i napeto kako za sudionike tako i za sve one koji su si dali malo truda pa pratili utrku od starta do cilja.

Moje mišljenje o utrci je vrlo pozitivno i otprilike ide ovako:
Kao i svake godine do sad dolazimo na utrku s namjerom da pobijedimo (KK Perutnina Ptuj) samo je možda mali problem što i svi ostali očekuju od nas pobijedu pa se tako i sam tijek trke mora vrtiti oko nas. To nam stvara poprilične probleme.

Ove godine je možda bilo i najteže do sad doći do pobijede jer nam se glavni favorit za utrku ozljedio, pa samo taktiku morali bitno izmijeniti. Nekako nam je pao kamen sa srca na kada je prolog pobijedio K. Koren, jer je s tim dokazao da je dovoljno brz i dovoljno dobar da cijelu utrku pobijedi. Bar smo tako mislili poslije prologa.

Već drugi dan s ciljem na stari grad Labin pokazalo se da je on dobar, ali da su također i drugi natecatelji podjednako dobri. Iako Labinsku pobijedu odnosi Talijan "Luca Fanelli", došli su i do izražaja drugi opasni konkurenti kao npr R. Kišerlovski R. Vrečar i H. Miholjević. Labinski cilj je doveo do promijene u generalnom poretku pa će tako drugi dan Talijan morat braniti svoju vodeću poziciju.

Drugi dan je cilj utrke okončao na starom gradu Motovunu koji je nadaleko najljepši cilj u povijesti utrke Istarskog proljeća. Kako je prolazio dan Talijani su branili svoju vodeću poziciju sve do najljepše Istarske ravnice svima poznatih Livada s kojih smo skrenuli oštro ulijevo i započeli uspon na Motovun. Krenulo se žestoko i već nakon samo 1km uspona se formirala manja grupica od 8 vozaća koja je nastavila divljati do samog cilja.

Među njima nije bilo favorita Korena niti vodećeg Talijana, već su se unutra nalazili Rogina, Kišerlovski, Miholjević i drugi skupa s nama dobro poznatim Talijanom Rattijem za kojeg smo znali da je vrhunski biciklist. Ali pošto se vješto skrivao, nismo točno znali za što je sve sposoban. Svoju sposobnost je pokazao u samoj završnici u zadnjih 300m kad je izveo svoj jedini napad na najtežem djelu dana, jer je upravo tih zadnjih 300m bilo popločano sa starim kockicama koje valjda datiraju još iz rimskog doba ali nisam siguran.

Znam samo da se jako teško po njima voziti s cestovnim biciklom. Upravo je to razlog zašto je taj cilj najljepši jer je jedinstven i zapanjujuć, a tek pogled koji vas čeka na vrhu je ono što uzima i zadnji dašak snage koji vam ostaje kad savladate etapu dugu 166km i zadnjih 300m tih „kockica“.

Nakon te etape se formirala jedna gotova generalna situacija koja se zadržala do samoga kraja. Samo što zadnji dan nije bio šala. Dapače, bio je najbrži i najteži od svih dana jer su svi živi napadali Talijane nebili ih skinuli s vodeće pozicije. Nažalost, nikomu to nije uspjelo pa se velika skupina vozača dovezla do Rovinja i okončala utrku u šprintu velike skupine koju je nadmudrio i pobijedio „Kim Marius Nielsen“ (Den).

Kako se vidi iz rezultata:: nakon skoro 11h borbe i 500km prevozenih po Istarskim cestama pobjednika su dijelile sekunde od drugoplasiranog i trećeplasiranog .. To dokazuje da je borba bila vrlo gusta i napeta od samog prologa pa sve do cilja u Rovinju.
 
Tako je ukratko završilo još jedno Istarko proljeće na koje je malu crnu sliku bacila činjenica ukradenih cca 20 vrhunskih bicikla za koje se samo može reći da policija traga za počiniteljima. Malo sam možda ponovno razočaran slabim odazivom novinara i činjenicom da ih je više zanimalo ukradenih 20 bicikala, a ne sama utrka.


 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.