Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
OI:: Rogina i Kvasina završili, Miholjević pao
(Rejting 0 od 5)
Cestovni biciklizam
Autor: Danijel Kvasina Gorilla   
Subota, 09 Kolovoz 2008 14:56
Rano ujutro po našem vremenu točnije oko 5 sati startali su naš biciklisti 245 kilometara dugu utrku. Po konfiguraciji je ovo najteža utrka koja se ikada vozila na svjetskom prvenstvu ili na OI. Rogina je završio u velikoj grupi sa 2 i pol minute zaostatka, dok je Matija došao još koju minutu iza. Miholjević je nažalost već ranije odustao. 
Osim staze i jake konkurencije utrku su otežavali klimatski uvjeti. Ne tako visoka temperatura (26), ali visoka vlaga 95% i naravno sami zrak koji nije baš idealan dodatno su otežavali situaciju. Dok sam gledao utrku imao sam osjećaj kao da je jesen, kao da je magla stalno prisutna.

Odmah na startu u bijeg su se odvojila dva vozača Horacio Gallardo (Bolivija) i Patricio Almonacid (Čile). Nakon sat i pol vožnje njihova prednost je iznosila 15 minuta. Nakon 30 kilometara u bijeg je otišla veća skupina u kojoj su bila sva tri naša vozača. Već u prvom od sedam krugova Čileanac je ostao sam bez Gallarda.

Skupina od 25 vozača je pred glavnom grupom u prvom krugu imala nešto više od 4 minute prednosti, dok su usamljenom Čileancu smanjivali prednost. Kada su uhvatili bjegunca grupa je malo smanjila tempo pa im se prednost nad glavnom grupom smanjila na 3 i pol minute. U tim trenutcima se iz prve grupe izdvojio dvojac Kušinski (Belorusija) i Ruslan Pidgorny. Njihova najveća prednost iznosila je 1:30 pred grupom gdje su bili naši i 2:50 pred glavnom grupom.Sedamdeset kilometara prije cilja glavna grupa je uhvatila vodeću skupinu, a naprijed su ostala još dvojica Kušinski i Pidgorny. Oko 50 kilometara prije cilja na nizbrdici su se zapleli Miholjević i Slovenac Špilak. Obojica su prošli sa lakšim ozljedama i nastavili su utrku. Špilak je uhvatio grupu dok je Miholjević ubrzo odustao. Nažalost nije uspio uhvatiti grupu. Vjerojatno ga je bijeg u kojem je sudjelovao dosta izmorio, a i sam pad je vjerojatno imao posljedice.

Dok je Miholjević lovio, na čelu grupe je bila Španjolska koja je žestokim tempom razrijedila grupu. Dva kruga prije kraja (48 kilometar) Španjolci na čelu su uhvatili sve bjegunce. U ovom trenutku u grupi je od naših vozača ostao samo Rogina. Od grupe je otpao Kvasina koji je i krug prije bio aktivan pa je sudjelovao u još jednom kratkom bijegu petorice vozača.

U zadnjih sat vremena je krenula "prava utrka". Napadi su bili sve učestaliji, ali sve su iskontrolirali Španjolci i Talijani što je i bilo za očekivati. U zadnjem krugu se 7 vozača odlučilo za bijeg. Među njima najzvučniji su Evans (Aus), Sanchez (Špa) i Brueghin (Ita). Glavna grupa se svela na svega 20 vozača u kojoj su bili glavni favoriti Bettini i Valverde, ali nisu se nikako pokazivali niti su bili aktivni.

Mladi Andy Schleck (Luxemburg) nanizao je par napada i glavni je odgovorni za raspad cijele prve grupe. Društvo mu rade Rebellin (Ita), Sanchez (Špa), Kolobnev (Rus) i Rogeers (Aus).

Jedanaest kilometara prije cilja usljedio je još jedan napad Schlecka i riješio se Kolobneva i Rogersa koji se nisu zaustavili već su zajedničkim tempom pokušavali uhvatiti prvu trojicu. Vodeći se trojac zajedničkim snagama približavao do cilja dok su im za vratom disali Rus i Australac. Odličan potez napravio je Svjetski prvak u vožnji na kronometar Fabian Cancellara. Svega par kilometara prije cilja Švicarac je iz treće grupe u kojoj su bili Betini i Valverde odlučio napasti i sam uhvatiti vodeće. Itekako mu je uspjelo. Izgledalo je jako impresivno. Njegov zaostatak na početku napada je bio oko 30 sekundi, a dvojac Kolobnev Rogers je uhvatio kao da je iz topa ispaljen. Njih dvojica su mu još malo pomogli i kilometar prije cilja uhvatili su vodeću trojicu.Na samom kraju je sprint odlučivao o pobjedniku. U tom trenutku u prvom planu su bili "outsajderi" Sanchez, Schleck, Cancellara, Kolobnev, Rogers, Rebellin (Rebelin, najstariji vozač na startu na današnji dan napunio je 37 godina). U sprintu je najbolji bio Španjolac Samuel Sanchez ispred Talijana Davida Rebellina, dok je Cancellara koji je sve dao da uhvati prve uspio zauzeti treće mjesto. Šteta je za Schlecka na 5. mjestu koji je bio glavni odgovorni za ovakav razvoj situacije.

Španjolac je 245 kilometara dugačku utrku koja je vožena u sedam krugova po 23.8 kilometara prošao za šest sati, 23 minute i 49 sekundi. Za Španjolca koji je ove sezone osvojio sedmo mjesto na Tour de Franceu ovo je svakako najveći uspjeh u karijeri. Na posljednjem SP-u 2007. godine je bio sedmi, dok je 2006. godine bio četvrti. Do sada je slavio na utrci u Zürichu, te utrci Monjuic, dok je na utrci po Španjolskoj bio treći 2007. godine.

Kvasina se držao do dva kruga prije kraja kada je počeo gubiti ritam, dok je Rogina posustao u zadnjem krug. Na koncu je Rogina zauzeo 26. mjesto sa 2:28 zaostatka, dok je Kvasina sa 10:37 minuta zaostatak bio 57. od 90 biciklista koliko ih je završilo utrku. Miholjević je bio jedan od 53 biciklista koji nisu stigli do cilja.

 
Rezultati:
1 Samuel Sánchez (Spain)
2 Davide Rebellin (Italy)
3 Fabian Cancellara (Switzerland)
4 Alexandr Kolobnev (Russia)
5 Andy Schleck (Luxembourg)
6 Michael Rogers (Australia)
26. RADOSLAV ROGINA (HRV) 2:28
57. MATIJA KVASINA (HRV) 10:37Više detalja sa same staze javit će nam naši dečki čim budu mogli, a do tada sve čestitke. Oni koji su gledali utrku su sigurno bili ponosni jer su naši bili pola dana u bijegu i stalno su se spominjali na svim svjetskim televizijama. I bilo ih je lijepo za vidjeti.

Čestitke još jednom!!!

___


Naš Matija Kvasina vozi još i kronometar 13. 08.

Uskoro očekujemo njegovo javljanje za Adventure Sport Portal.

___


Za koji sat na OI svoju prvu trku voze naši biciklisti!

Matija Kvasina:: Moj dnevnik iz Pekinga 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.