Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Počelo 12. Istarsko proljeće, pobjednik prologa je Lukas Pöstlberger
(Rejting 0 od 5)
Cestovni biciklizam
Autor: M. Martinović   
Četvrtak, 12 Ožujak 2015 18:15

Međunarodna etapna biciklistička utrka Istarsko proljeće počela je uvodnom utrkom (prologom) na Novoj obali u Umagu. Pobjednik prologa je Lukas Pöstlberger iz austrijskog Tirol Cycling Teama.

Prva etapa vozi se u petak od Poreča do Labina, druga u subotu od Vrsara do Motovuna, a treća u nedjelju 15. ožujka od Pazina do Umaga, gdje će biti progašeni i konačni pobjednici 12. Istarskog proljeća. 

Istarsko proljeće je najznačajnija profesionalna utrka u Istri i Hrvatskoj, otvorena za bicikliste u kategorijama Muški Elite i U-23, a boduje se za Europe Tour natjecanje. Voze ju kontinentalne, nacionalne i regionalne ekipe i klubovi, a ove se godine na startu našlo više od 200 biciklista. Uz domaće klubove, u utrci sudjeluju i biciklisti iz Austrije, Njemačke, Nizozemske, Slovenije, Italije i mnogih drugih zemalja. 

Istarsko proljeće održava se samo tjedan dana nakon Trofeja Umag, a odaziv velikog broja natjecatelja na obje utrke dokazuje da Istra ima vrlo visok ugled među profesionalnim biciklistima.

 

"Istarsko proljeće već je odavno tradicionalna utrka, prepoznatljiva po brojnosti i kvaliteti natjecatelja, ali i po izrazito prijateljskom ozračju. Ponovno smo ugostili više od 200 profesionalnih biciklista iz cijeloga svijeta, a mnogi od njih ne dolaze samo zbog stjecanja bodova, nego i zbog prirodnih ljepota Istre i gostoljubivosti domaćina", ističe direktor utrka Ivica Gržinić. 

Uz sportski, Istarsko proljeće ima i izrazito naglašeni turistički aspekt, posebno u gradovima i općinama klastera sjeverozapadne Istre - Umagu, Novigradu, Brtonigli i Bujama – koji su puno uložili u razvoj biciklističkih staza i ostale infrastrukture. Sjeverozapadna Istra ima 19 staza ukupne duljine veće od 550 kilometara, devet bike hotela sa svom potrebnom infrastrukturom za bicikliste, a tijekom godine organizira se više od 15 rekreativnih biciklijada, uz nekoliko profesionalnih utrka. Ulaganja već donose prve rezultate. 

"U protekle četiri godine na području Umaga imali smo 15-postotni godišnji rast broja realiziranih noćenja biciklista u pred i posezoni. Ostvareno je ukupno 55.300 noćenja, a u ovoj godini očekujemo 20.500 noćenja izravno vezanih za cikloturizam", kaže Bernard Musulin, voditelj projekta cikloturizma u klasteru sjeverozapadne Istre. 

Kao domaćin prologa i završna postaja ovogodišnjeg Istarskog proljeća, Umag će nastojati ponovno opravdati visoka očekivanja vrhunskih biciklista kojima cijele godine otvara svoja vrata.

"Umag je već prepoznat na svjetskoj biciklističkoj karti, jer cijele godine ugošćavamo zaljubljenike u biciklizam, kako profesionalce, tako i rekreativce. Velike zasluge za razvoj biciklizma svakako pripadaju i organizatorima ovakvih utrka, kojima zahvaljujem na velikom trudu i čestitam na rezultatima", izjavio je gradonačelnik Umaga Vili Bassanese. 

Organizator Istarskog proljeća je biciklistički klub Meridiana - Kamen iz Pazina. Suorganizatori su gradovi Umag, Poreč, Labin i Pazin, općine Vrsar, Motovun, Kršan i Pićan, Turističke zajednica Umaga, Poreča i Labina, Istarska razvojna turistička agencija, Zajednica sportskih udruga Grada Umaga, te turističke kompanije Istraturist Umag, Laguna Poreč i Valamar.

  

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.