Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Sudbina biciklista u šaci suda
(Rejting 0 od 5)
Cestovni biciklizam
Autor: Tanja Kraljić   
Ponedjeljak, 02 Studeni 2009 07:52

 

U tijeku je suđenje liječniku koji je lani zaobišao dva biciklista i u tom trenu naglo pritisnuo kočnicu, teško ozlijedivši obojicu. Jedan od biciklista proletio je kroz stražnje staklo Thompsonovih 2 tone čelika, dok je drugi odletio na pločnik.

Biciklisti u Los Angelesu su na nogama! Ovih dana, u tijeku je suđenje liječniku Dr. Christoperu Thompsonu koji je lani zaobišao dva biciklista i u tom trenu naglo pritisnuo kočnicu, teško ozlijedivši obojicu. Jedan od biciklista zadobio je teže ozljede zabivši se licem i tijelom u stražnje staklo Thompsonovih 2 tone čelika, dok je drugi odletio na pločnik. 

U zadnja tri tjedna, jurnjava Dr. Christopera Thompsona zaokuplja pažnju Californijske biciklističke zajednice, čiji se članovi već dugo vremena osjećaju kao građani drugog reda u gradu koji ljubi automobile. Ovaj slučaj je pod povećalom javnosti, koja u sve većem broju koristi dvokotače za sport i rekreaciju. U Los Angelesu, biciklisti traže zaštitu policije i povećanje broja biciklističkih staza (iako ovdje cca. 90% cesta ima i vrlo široke trake za bicikliste!).

Većina biciklista u Thompsonovom slučaju vidi test pravnog sistema u odnosu na njih i njihova prava. Govore kako je ovaj slučaj samo jedan od mnogih sličnih koje doživljavaju svaki dan: arogantne vozače koji svjesno guraju bicikliste u stranu.

"Prepušteni smo na milost i nemilost vozača automobila" - govore biciklisti.

Thompson je, smatraju biciklisti, kriminalac, budući da jurišajući svojim ubojitim oružjem - automobilom - ranjava bicikliste. Thompson kaže da nije imao namjeru ozljediti nikoga, i da je to jednostavno bio splet - nesretnih okolnosti.

VeloNews, američki biciklistički časopis, pokriva ovaj slučaj iz dana u dan. Mnogi biciklisti slučaj komentiraju na svojim blogovima, a jedan post nosi naziv 'Zlo na testu'.

Iako neki smatraju da su sada i biciklisti na testu. 

Peter Swarth, Thompsonov odvjetnik, ističe kako biciklisti nemaju osjećaj za prometna pravila. Kaže kako su on i njegovi susjedi ogorčeni na bicikliste jer se mahom ne zaustavljaju na znaku Stop.

Zanimljivost je, da u Americi, osim na glavnim cestama, na većini ostalih ne postoji pravilo prvenstva prolaza. Ovdje, naime, na raskršćima sva četiri prilaza imaju znak Stop i zakonski je obavezno zaustavljenje od tri sekunde na znaku stop, a prednost prolaza ima vozilo koje se prvo približilo svom znaku. Zamislite, kada ste recimo četvrti u koloni, svaki ispred vas zastaje na 3 sekunde - iako mu je često potpuno jasno da nigdje uokolo nema automobila, i vi morate stati za njim. Sve dok ne dogurate na prvo mjesto do Stop-a, kada je opet obavezno trosekundno zaustavljanje. Kakav bi to trening bio da se tog pravila na Los Angeleskim ulicama pridržavaju biciklisti. Štoviše, u prosjeku na svakih 100m je znak stop!?...

Oči svih biciklista i šireg dijela javnosti i danas će biti uperene prema sudu, gdje bi se uskoro trebala donjeti presuda liječniku koji je sa svojih 2 tone čelika odlučio stati pred bicikliste.

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.