Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Svi ožujski izvještaji
(Rejting 0 od 5)
Cestovni biciklizam
Autor: Adventure Sport Team   
Četvrtak, 19 Ožujak 2009 19:10
Polovica trećeg mjeseca je za nama: odvezeno je nekoliko utrka i mogu za početak reći da su rezultati bili odlični na svakoj voženoj utrci. Počet ću nekim redom pa ću probati ukratko opisati kako su se utrke odvijale. Nažalost, tek sada javljam jer sam sve utrke i sam vozio i nije baš bilo previše slobodnog vremena, tako da su i ove vijesti i rezultati za neke već i poznati.
Polovica trećeg mjeseca je za nama: odvezeno je nekoliko utrka i mogu za početak reći da su rezultati bili odlični na svakoj voženoj utrci. Počet ću nekim redom pa ću probati ukratko opisati kako su se utrke odvijale. Nažalost, tek sada javljam jer sam sve utrke i sam vozio i nije baš bilo previše slobodnog vremena, tako da su i ove vijesti i rezultati za neke već i poznati. Vozili smo najprije u Trstu, zatim u Loborici Trofej Nevio Valčić pa zatim dvije najjače utrke u Hrvatskoj: jednodnevni Trofej Poreć i etapnu utrku Istarko proljeće. Na svim utrkama nastupile su sve hrvatske ekipe (Loborika, Pursi Kamen Pazin i Rijeka). Najbolje rezultate su ostvarili članovi Loborike koji su zabilježili dvije pobjede,te dva treća mjesta.

1.3. Trofej (ZSŠDI) Lonjer

Ove godine na 33. Izdanju popularnog Lonjera prava senzacija. Ciljnu crtu sa visoko podignutim rukama u zrak prošao je naš Tomislav Dančulović, član Loborike. U bijegu dugačkom 120 kilometara pomagao mu je član srpske reprezentacije Esad Hasanović koji je završio na drugom mjestu. Hasanović se na bjeg odlučio već u drugom kilometru, dok je Dančulović u bijeg krenuo nekoliko kilometara kasnije i ubrzo uhvatio Hasanovića.

Dvojac je zajedno jako dobro funkcionirao a najveća prednost im je iznosila 11 minuta i 45 sekundi. U trenutku na čelo grupe su došli vozači Adrie Mobil i Radenske i pojačali su tempo i uspjeli su smanjiti prednost na 8 minuta u zadnjih 50 kilometara. Dančulović i Hasanović se nisu predali i na završnim krugovima Dančulović je predvodio dvojac i držao je dosta jak ritam da izdrže do kraja, a da ih niti manja skupina koja im je disala za vratom ne uspije uhvatiti.

Već na zadnjem krugu je bilo jasno da će hrvatsko-srpska kombinacija uspijeti u miru doći do cilja. Tako se nakon Ivice Čoliga, Brune Bulića i sada Tomislav Dančulović upisao na listu pobjednika Trofeja Lonjer. A Dančulović je nakon cilja izjavio: "Još nisam svjestan da sam pobijedio na Lonjeru. Da mi je netko rekao da ću osvojiti ovu utrku, rekao bih mu da je lud. Mnogi se vozači koji dolaze na ovu utrku pripremaju da bi početkom ožujka bili u top formi i mogli ju osvojiti. Ja nikad nisam na vrhuncu forme u ovom dijelu sezone. Mogu ići u bijeg, mogu raditi za druge, ali u slučaju sprinta jednostavno nemam svježinu potrebnu za pobjedu. Zato mi je i ova pobjeda draža."
REZULTATI se nalaze OVDJE.
Korisni linkovi: OVDJE i OVDJE.

7.3. Memorijal Nevio Valčić

U jako razgibanoj trasi dugoj 168 kilometara od Loborike preko Marčane i Barbana do Labina pa preko Svete Katarine do Žminja i nazad do Marčane, gdje su slijedila 2 kruga po 15 kilometar i zatim još krug od 10 kilometara na cilju je proteklo 3. Izdanje Memorijala Nevio Valčić. Na 50 kilometru je pobjeglo 6 vozača: Rogina, Demarin, Gnezda, Mahorić, Šilar te član Ruske reprezentacije.

Tempo glavne grupe diktirala je ekipa Adrie Mobil iako su u bijegu imali svoga člana, ali im nisu htjeli dozvoliti prevelikzu prednost. Kada je do cilja ostalo još 35 km prednost bjegunaca iznosila je 4 minute 30 sekundi. Među bjeguncima su tada uslijedili napadi koje su predvodili Demarin i Rogina. Tako su se Demarin i Šilar uspjeli izdvojiti, a zatim se je Demarin rješio i Šilara i zadnjih petnaestak kilometara je nastavio u solo vožnji dok su ostali bili uhvaćeni od grupe. Demarinu su ostale još 2 minute prednosti dok je na čelu grupe Adria zadavala žestok ritam, ali nisu uspjeli uhvatiti Demarina koji kroz cilja prosao sa 50 sekundi prednosti ispred grupe koju je sa lakočom odsprintao Kump iz Adrie.

Memorijal koji se vozi u čast jednog od najvećih hrvatskih biciklista svih vremena je poslužila kao otvorenje u seriju utrka u Istri, a niz se nastavlja Trofejom Poreč te Istarskim Proljećem.

Rezultati 3. Memorijala Nevio Valčić (168 km): 1. Massimo Demarin (Hrv, Loborika continental) 4:02.40 (projsčena brzina 41,538 km/h)., 2. Marko Kump (Slo, Adria mobil) +0.50, 3. Andrej Klujev (Rus, Moskva), 4. Radoslav Rogina (Hrv, Loborika continental), 8. Luka Grubić (Hrv, Puris Kamen), 9. Dean Podgornik (Slo), 18. Hrvoje Miholjević (Hrv), 22. Emanuel Kišerlovski (Hrv), 30. David Demanuele (Hrv), 31. Vid Ogris (Slo, svi Loborika continental), 33. Matija Kvasina (Hrv, Amica chips), 38. Kristijan Đurasek (Hrv), 44. Marjan Perković (Hrv, ova Loborika U 23), 55. Darko Blažević (Hrv), 58. Zvonimir Pokupec (Hrv, oba Loborika continental) svi u vremenu Kumpa, 65. Tomislav Dančulović (Hrv, Loborika continental) 1.30, 66. Vinko Zaninović (Hrv, Loborika U 23) i. v., 73. Deni Baniček (Hrv, Loborika U 23) 2.47.

8.3. Trofej Poreč

Norveški biciklist Ole Haavrdsholm iz momčadi »Joker Bianchi« pobjednik je 7. izdanja »Trofeja Poreč« koji je jučer vožen cestama Poreštine. Norvežanin je u završnom »četveroboju nacija« nadjačao Rusa Sergeja Kolesnikova iz momčadi »Team Moskva« i Hrvoja Miholjevića iz "Loborike". Mlađi Miholjević je tako donio treće postolje Loboričanima u osam dana, nakon prošlotjedne pobjede Tomislava Dančulovića na »Trofeju Lonjer« i prekjučerašnjeg slavlja Massima Demarina na »Memorijalu Nevio Valčić«. Uzgred rečeno, Miholjević je Hrvatskoj i »Loborici« donio 16 novih UCI bodova. »Trofej Poreč« se naime bodovao za European tour u kalendaru Svjetske biciklističke federacije.

Organizator Biciklistički klub »Puris Kamen« na čelu s direktorom utrke Ivicom Gržinićem, nije mogao poželjeti bolje vremenske uvjete za prvu hrvatsku utrku sezone iz UCI kalendara. Na startu u Taru bilo je 154 biciklista iz 26 ekipa. Bilo je momčadi iz gotovo cijele Europe, od krajnjeg zapada Nizozemske do krajnjeg istoka Rusije. Na prve napade nije trebalo dugo čekati, od samog početka su biciklisti nabili jak ritam, što je na kraju donijelo prosjek veći od 44 kilometra na sat, a nakon nešto više od pola sata utrke, odnosno tridesetak kilometara, »složen« je bijeg od osam vozača. Među njima jedini hrvatski predstavnik bio je Hrvoje Miholjević.

"Taj je bijeg bio odličan za nas. Nije bilo izrazitih sprintera i to je odgovaralo i meni i momčadi "Loborike"", kazao je Hrvoje Miholjević.

Osmorica odvažnih nije se štedjela, njihov je jak tempo nagrađen s prednošću od čak četiri minute ispred pelotona. No, nakon te maksimalne prednosti velika se skupina malo trgnula i počela smanjivati prednost koja je na nekih 30 kilometara prije cilja iznosila manje od dvije minute. U tom trenutku četvorka na čelu, Miholjević, Norvežanin Haavrdsholm, Rus Kolesnikov i Talijan Signego, pojačala je ritam. Iza njih se zatim formirala skupina od tri biciklista među kojima je bio i neumorni Esad Hasanović iz Srbije koji je bio u bijegu već u četvrtoj utrci u osam dana. I dok je ova skupina uhvaćena nadomak cilja, vodeća četvorka nije posustajala i u posljednji kilometar su ušli s dvije minute prednosti nad pelotonom. U Zelenoj laguni najbolji u sprintu bio je Ole Haavrdsholm, ispred Sergeja Kolesnikova i Hrvoja Miholjevića.

"Imao sam pretežak prijenos za sprint. Svejedno, zadovoljan sam ovim trećim mjestom, važno je da smo kao momčad opet na postolju. Iako sam zbog bolesti proteklih tjedana malo slabije trenirao, to se u ovoj utrci nije osjećalo. Dobar je to znak pred »Istarsko proljeće«. Očekivanja u toj utrci? Barem postolje", kazao je Miholjević koji je s Rusom, Norvežaninom i Talijanom bio u bijegu gotovo 100 kilometara.

Dobar nastup imali su i biciklisti »Puris Kamena«, od njih šest koliko ih je startalo, petorica su stigla u velikoj skupini koja je za pobjednikom zaostala 2.12 minuta. Najbolji plasman u pazinskim redovima zabilježio je Daniel Bajlo na 32. mjestu. Od šestorke »Rijeke« utrku je okončao samo Bojan Rafaj na 79. mjestu. (Giuliani Libanore)
Giuliano LIBANORE12. 3. - 15. 3. Istarsko Proljeće

I ovo izdanje Istarskog Proljeća okupio je veliki broj vozača iz Europe i Svijeta. Na staru je bilo 170 vozača iz 28 ekipa. Na starnoj listi je bio je pobijednik etapa sa Toura Salvatore Commesso koji je difinitivno najzvučnije ime ovogodišnjeg izdanja utrke.

Prolog: Pazin
U Pazinu je sa prologoma počela etapna utrka Istarsko Proljeće koja se kao i trofej Poreć nalazi u UCI kalendaru ka utrke druge kategorije tj. Poreć 1.2. a Istarsko Proljeće 2.2.

Prolog je ove godine malo kraći i iznosio je 1250m, iznimno tehnički zahtjevan i zanimljiv ali je kao i inače nudio jako neizvjesnosti, stalne promjene u vodstvu i nažalost padove, ali bez ozbiljnih posljedica. Nakon polovice od 170 vozača Matej Gnezda je tada postavio vrijeme 1'33''96. Na prvom mjestu je bio dok na start nije došao njegov klubski kolega Marko Kump koji ga je maknuo sa vodeće pozicije. Za sekundu i pol Kump je bio vodeći dok nije startao Nizozemac iz Rabobank U23 ekipe Van Winden Dennisa koji je od Kumpa bio brži za sekundu. Nizozemac je na cilju i izveo nesto što nikome nije niti palo na pamet. U zadnjem zavoju je skočio na pločnik i sa dosta većomk brzinom od ostalih vozača je prošao kroz cilj. Treće mjesto je zauzeu Švicarac Ralph Naf, treći u krosu sa Olimpijskih igara u Pekingu.
Rezultati prologa nalaze se OVDJE.

1.etapa: Poreč - Labin
Kump koji je od samog početka sezone u odličnoj formi je i na prvoj etapi utrke uspio svoju dobru formu pretočiti u pobjedu. Glavnina grupe dozvolila je bijeg četvorici vozača: Gašper Švab (Sava), Marc Den Hoed (Restore), Christen Rake (Sparkasen Vest) i Matias Kumar (Perutnina Ptuj) koji su imali prednost i 7 minuta. U zaključku etape se Švab rješio ostalih vozača i nastavio sam prema cilju. Dobrih deset kilometara do cilja je još imao 2 minutte pred grupom, ali je grupa brzo smanjivala prednost. Švaba je grupa uhvatila na samo kilometar do cilja, ali si je izborio zelenu majicu za najboljeg brdaša. U zaključku etape na usponu u stari grad Labin najjači je bio Kump ispred Mahorića i Wimdna.
Rezultati 1.etape nalaze se OVDJE.

2.etapa: Vrsar - Motovun
U drugoj etapi s ciljem u Motovunu su glavnini pobjegla 3 vozača. Na šezdesetom kilometru su glavnini pobjegli Mahorić, Sagan i Kerkez. Trojac je zajedno išao do prolaznog cilja koji je dobio Mahorić. Nakon prolaznog cilja su Kerkez i Mahorić čekali grupu jer je njihov bjeg u startu bio osuđen na propast, dok je Sagan nastavio sam. Na sljedećem prolaznom cilju si je Mahorić dodao još 2 sekunde bonifikacije. Poljaka Sagana grupa je uhvatila prije zadnjeg 3 kilmetra dugog uspona na Motovun koji je značio i zadnjih 800 metara dug odsjek sa kockama za kraj. Najviše snage u nogama imao je Austrijanac Eibegger koji je slavio pred Latvijcem Melehsom i Mahoričem. Mahorić je trećim mjestom i sekundama koje je zaradio u etapi osugirao sebi majicu vodećeg u ukupnom plasmanu. Najbolji naš vozač je bio Rogina na šestom mjestu ali se je probio na treće mjesto u ukupnom plasmanu.
Rezultati 2.etape nalaze se OVDJE.

3.etapa: Vrsar - Umag
U nedjeljnu zadnju etapu nije se krenulo lagano. Prvih sat vremena je bilo stalno napada sve do Novigrada gdje je bio prolazni cilj. Ubrzo nakon tog prolaznog cilja glavnini je pobjeglo 7 vozača. Na čelu grupe je bila ekipa Radenske koja je čuvala žutu majicu vodećeg Mahorića i nisu puštali bjeguncima prednost veću od 2 minute. U predzadnjem krugu (4 kruga su bila: Umag, Plovanija, Buje, Umag) grupa je i uhvatila bjegunce. O pobjedniku zadnje etape je odlučio sprnt grupe u kojem je slavio Belgijanac Van Staeyen.
Rezultati i slike nalaze se OVDJE.

 
 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.