Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
15 000 pobjednika na 20. “Homo si teć” festivalu
(Rejting 0 od 5)
Cestovno trcanje
Autor: Adventure Sport Team   
Ponedjeljak, 18 Travanj 2016 12:32

Rijeka je jučer živjela sport punim plućima! 20. jubilarni festival sporta i rekreacije “Homo si teć”, koji je u svojih šest utrka okupio rekordnih 15 000 sudionika potpuno je opravdao ovogodišnje geslo “Svi su pobjednici” na ponos svih Riječana i zadovoljstvo njihovih brojnih gostiju. 

Bio je to jedan od onih događaja u kojima se sve savršeno posložilo pa je tako veličanstvenoj završnici najveće manifestacije cestovnog trčanja u Hrvatskoj bilo naklonjeno čak i riječko poslovično promjenjivo vrijeme. 

Najmasovnija je bila humanitarna utrka građana, na koju se ove godine odazvalo oko 8 000 trkača svih generacija. Start utrke označio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji je još jednom izrazio zadovoljstvo što se “Homo si teć” ponovo potvrdio kao praznik trčanja i privukao toliko sudionika željnih rekreacije na otvorenom, u samom srcu grada. 

Najveća novost ovogodišnjeg "Homo si teć” festivala bila je kraljica svih utrka, 1. riječki maraton koji se trčao od Rijeke do Opatije i natrag, privukavši na premijerno izdanje 128 trkača. Titulu pobjednika maraton, ujedno i ekipnog prvenstva Hrvatske, u muškoj kategoriji odnio je Matija Grabrovečki (AK Rudolf Perešin), prešavši stazu dugu 42 kilometra za 2:41:58. Drugo mjesto pripalo je Zoranu Žiliću (AK Koprivnica) s rezultatom 2:46:12, a treće Krešimiru Balašku (AK Svetice) s 2:48:44. U ženskoj kategoriji slavila je Marija Vrajić (AK Maksimir Zagreb), koja je maraton istrčala za 2:53:42, dok su se iza nje plasirale Veronika Jurišić (AK Sljeme Zagreb) s vremenom 3:01:17 i Dubravka Vešligaj (AK Maksimir Zagreb) s 3:08:38.

15. riječki polumaraton, najbrži u Hrvatskoj i već profiliran na međunarodnoj trkačkoj karti, nije bio ništa manje atraktivan. 21 kilometar nove, izmijenjene trase istrčalo je 518 trkača, od kojih su najbolji u muškoj kategoriji bili Silas Kiprono Too (1:10:34), Henry Kemboi (1:10:38) i Joel Maina Mwangi (1:11:57), svi redom Kenijci koji trče za mađarski Benedek Team, dok su među ženama najbrže bile njihove klupske kolegice, Kenijka Gladys Jepkurui Biwott (1:19:10) i Mađarica Zita Kacser (1:20:34) te kao jedina domaća trkačica u ovom međunarodnom društvu, Barbara Belušić (AK Istra Pula) s rezultatom 1:22:08. 

U utrci štafeta od 86 ekipa prvo je mjesto zauzeo tim Krešo Glavaš - David Marot - Petko Drakulić (1:23:18), drugo Rene Zbašnik - Ivana Cvjetić - Jakov Rabić (1:28:39), a treće Antonio Marečić - Gabrijela Šalković - Zorica Cvanciger (1:29:38). 

Posebno mjesto pripalo je utrkama Hendy cup za osobe s invaliditetom i slabovidne osobe s 350 sudionika i još toliko pratnje te dm babybonus cupu, koji je s 5 500 uključenih djece i roditelja nadmašio sva očekivanja te u potpunosti ispunio svoju ulogu promocije zdravih životnih navika od najranije dobi. 

Festival sporta i rekreacije “Homo si teć” koji je, podsjetimo se, trajao tri travanjska vikenda završio je tako na najbolji mogući način, oborivši rekord posjećenosti baš kako i priliči njegovom okruglom 20. jubileju. Bravo, Rijeka!

  

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARIAS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.