Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Priča s trčanja
(Rejting 0 od 5)
Cestovno trcanje
Autor: Mario Pongračić   
Subota, 27 Rujan 2014 17:14

Mjesec je rujan 2014.godine. Popodne je i u 18 sati je utrka na 5 kilometara na riječnom nasipu i makadamskoj stazi koja je sada pretvorena u lokve i blato. 

Pljušti kao iz kabla. Stigao sam autom blizu starta, ali sjedim zbunjeno unutra i ne znam što obući za utrku. Ako stavim samo majicu s naramenicama bit će mi zima, a ako stavim majicu s dugim rukavima, namočit će me kiša i bit će mi teško trčati. Odlučujem se za ovo drugo.

 

Na startu nas čeka oko 50-ak fanatika koji ne propuštamo niti jednu utrku, pa niti sada ovu koja je sve sličnija biblijskom potopu. Na stazi su tako velike lokve da će ih biti nemoguće zaobići i morat ćemo gaziti po njima. Kapu šiltericu sam stavio na glavu, međutim, već mi je toliko mokra da stvara kontraefekt i moram je odbaciti. Kompletno cijeli sam mokar već prije starta i sreća je da je koliko-toliko toplo, naime temperatura je oko 12 stupnjeva celzija. Dovoljno toplo da ne cvokoćemo od zime. Ciljani rezultat sam već odavno smanjio sa predviđenih 19 minuta na najmanje 20 minuta, pa i više.

 

Označen je start i krenuli smo. Po običaju puštam naprijed sve one koji naglo krenu tzv.luđačkim tempom, a onda već nakon 500-ak metara počinju naglo usporavati i zaostajati. Ja ih pustim naprijed, a onda ih počinjem preticati. To mi je jedan od najvećih užitaka kod ovakvih utrka. Tonči je jedan od takvih primjera trkača. On ima već 55 navršenih godina i trudi se puno trenirati i pokušava napraviti bilo kakav dobar rezultat. No, očito mu to ne polazi za rukom. Vjerojatno griješi u sustavu treniranja, a i utrke su mu ravne rezultatskoj katastrofi. Tonči se zaleti na utrci kao da ide obarati svjetski rekord. Već nakon jednog kilometra, tj.nakon oko četvrte minute počinje usporavati. U trenutku kad ga netko pokuša preticati, on naglo skače ispred i ne dozvoljava. Očito mu je s te strane "trkački bon-ton" slabija strana. Trčim iza njega i pokušavam ga zaobići s jedne ili druge strane, ali Tonči ne da. Konačno ga zaobilazim kad on praktički padne na zemlju od umora. Na kraju utrke on zaostane iza mene više od četiri minute, to znači zaostane više od jednog kilometra.

 

Iza Tončija prestižem nekoliko trkača i dostižem Zvjezdanu. Zvjezdana je čudna i hirovita trkačica. Ima oko 35 godina, te do prije dvije godine bila je slučajna rekreativka u trčanju. Međutim, došlo je do rastave između nje i njezinog muža, koji je bio moj poznanik, i onda se stvar promijenila. Počela je mahnito trenirati. Pripisao sam to njezinoj potrebi da potisne gorčinu svojeg života i rastave braka i da utone u nešto između zaborava i samokažnjavanja. Našla je to u trčanju. U dvije godine uspjela je doći do toga da istrči nekoliko polumaratona i da istrči jedan maraton. U utrkama pet do deset kilometara je postala veoma dobra i obično pobjeđuje u ženskoj kategoriji gdje nema neke jake konkurencije u ovom kraju Hrvatske. Zvjezdani je njezina duga i bujna smeđa kosa totalno slijepljena za vrat i lice. Nije se niti potrudila da kosu sveže u rep. Teško joj je trčati po kiši, pljusku i blatu. Usporavat će ona sve do cilja, siguran sam u to.

 

Iza Zvjezdane upjevam prestići još dvojicu i uspijevam vidjeti i prebrojiti da sam ukupno na petom mjestu. Završio je treći kilometar i ostaju mi još dva. Na prva dva mjesta su iskusni i praktički profesionalni trkači Mirko i Siniša. Treći je Pavao, koje zovemo nadimkom "Pek", jer je po struci pekar. Četvrti je Lovro. Čudan momak. Stalno namrgođen i šutljiv. Oko 35 godina star. Ima dugu kosu koja mu je sada isto sljepljena kao i Zvjezdani. Mršav je do kostiju. Samo koža i poneki mišić na njemu. Inače ima slabije rezultate od mene, ali danas za čudo izvrsno trči. Gledam ga oko 50-ak metara je ispred mene i razmišljam da li krenuti u lov na njega i prestići ga u ovih zadnjih 2 kilometra. Ostavljam to da odlučim u zadnjem kilometru kada ću vidjeti koliko će mi snage preostati. A i smeta me sve više mokri dres na meni i sva količina blata koja mi se primila za noge i patike. Kiša nemilosrdno pljušti.

 

Ulazimo u zadnji kilometar i osvrćem se iza sebe. Prve trkače vidim više od 100 metara iza sebe i procjenjujem da više nema nikakve šanse da me netko prestigne. Ispred mene je još uvijek na 50-ak metara Lovro. Mirko i Siniša su već u međuvremenu pred ciljem, a uskoro će to napraviti i Pek. Odlučujem se za brzi finiš i pokušat ću dobiti Lovru. Krećem i prebacujem u veću brzinu. Oko 400 metara prije cilja ga dostižem i prestižem. 200 metara prije cilja još pojačavam brzinu u slučaju da Lovro ima jaki sprint i pokuša li me dostići. Međutim, nema snage više u Lovri i ulazim u cilj sa rezultatom 19:54 min. Lovro iza mene ulazi s vremeno 20:09. Pobijedio je Mirko sa 16:55. Zvjezdana je bila prva u ženskoj konkurenciji sa 21:25.

Ne zadržavam se na cilju i trčim prema autu. Ogrnem preko sebe trenirku i palim auto i krećem prema kući mislima prema ugodnom tuširanju. Na putu prema kući slušam vijesti i vremensku prognozu. Jaka kiša padat će i slijedeća dva dana. Razmišljam kakva je ovo godina. Palo je više kiše nego prije 5 godina da ih zajedno izbrojimo. U sjećanju su mi ovogodišnje poplave koje su zadesile Hrvatsku i mnoge druge zemlje. Što je još čudnije, prije neki dan sam čitao na internetu vijesti iz znanosti. Iznad Antarktika se velika ozonska rupa počela smanjivati. Tri godine je stagnirala u veličini, a ove godine se smanjila. Što li se događa? 

 

 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARIAS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.