Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Zlatne ultrašice
(Rejting 0 od 5)
Cestovno trcanje
Autor: Daniel Lacko   
Subota, 05 Prosinac 2015 20:54

Ženska ultramaratonska reprezentacija Hrvatske osvojila je u petak zlatnu medalju na 1. Svjetskom prvenstvu u trčanju na 50 km u Kataru. U pojedinačnoj konkurenciji Marija Vrajić je istrčala drugo vrijeme (3h28') i osvojila srebrnu medalju, Nikolina Šustić bila je 9., a Antonija Orlić 11. 

Hrvatske su trkačice tako i nakon odličnog nastupa na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu na 100 km u Nizozemskoj, gdje su završile na 4. mjestu, pokazale da pripadaju svjetskom ultramaratonskom vrhu.

Na prvom svjetskom prvenstvu u ovoj disciplini koje je održano u organizaciji Svjetske ultramaratonske asocijacije (IAU), ekipno zlato u muškoj konkurenciji osvojili su trkači Kenije.

Izbornik i trener hrvatske reprezentacije, Dragan Janković, nakon ovog povijesnog uspjeha na inauguracijskom svjetskom prvenstvu u ovoj disciplini istaknuo je da je Hrvatska bila jedina europska reprezentacija koja je osvojila medalju na Svjetskom prvenstvu.

"Ekipne pobjede su osvojile Kenija i Hrvatska, podatak koji zvuči kao znanstvena fantastika! Bili smo najuspješnija zemlja u ženskoj konkurenciji, s osvojenim zlatom u ekipnoj i srebrom u pojedinačnoj konkurenciji. Najbolje od svega je to što još uvijek imamo prostora i za bolje jer i Nikolina i Antonija mogu i sigurno će biti bolje na sljedećem prvenstvu, s time da ovog puta nije nastupila naš isto tako jak i maksimalno pouzdan adut Veronika Jurišć, s kojom se možemo mjeriti s bilo kojom svjetskom reprezentacijom."

Trener Janković nedavno je istaknuo kako ne samo hrvatska atletika već i hrvatski ženski sport općenito najbolje stoji upravo u ultramaratonu, što dokazuje i ova svjetska titula.

Nadamo se da će ova informacija stići i do onih koji na kraju godine prilikom izbora sportaša godine biraju i najbolju hrvatsku žensku ekipu!

Rezultati: (http://www.iau-ultramarathon.org/)  

Ekipno trkačice:

1. HRVATSKA 10:50:00

2. Kanada 11:10:40

3. Australija 11:31:40

 Ekipno trkači:

1. Kenija 08:49:09

2. SAD 08:57:52

3. Australija 09:37:50

Trkačice pojedinačno:

1. DCamille Herron (USA) 03:20:59

2. Marija Vrajić (CRO) 03:28:16

3. Catrin Jones (CAN) 03:28:20

**** 

9. Nikolina Šustić (CRO) 03:39:35

11. Antonija Orlić (CRO) 03:42:17

 

 Trkači pojedinačno:

1. Tony Migliozzi (USA) 02:52:09

2. Arnold Kibet (KEN) 02:55:35

3. Samuel Birongo (KEN) 02:56:16

 

 

Nekoliko informacija o Svjetskom prvenstvu i IUA (iz osvrta izbornika i trenera Dragana Jankovića uoči SP-a)
 

Svjetska ultramaratonska asocijacija (IAU) pod sobom ima trkačka natjecanja u ultra disciplinama (znači od 50km na više). Svjetska atletska federacija (IAAF) priznaje IAU legitimitet u organizaciji ultra disciplina tako da je nedavno održano Svjetsko prvenstvo na 100km bilo i pod ingerencijom IAAF-a.

Svjetska ultramaratonska asocijacija (IAU) uvodi polako nove discipline u svoj program. Najnovije su trail (svjetsko prvenstvo sljedeće godine krajem listopada u Portugalu), i ovo 50km, na kojoj je distanci u petak održano 1. Svjetsko prvenstvo.

Na prvenstvo je doputovalo nekih 90-ak atletičara iz 22 zemlje sa svih kontinenata. Manje-više poznata lica s posljednja dva svjetska prvenstva na 100km, što znači da je konkurencija u vrhu približno slična. Doputovali smo s tri trkačice koje su u odličnoj formi, pogotovo Marija Vrajić i Nikolina Šustić, koje su obje u proteklih par dana postavile svoje osobne rekorde u maratonu (2:44 i 2:49). Naš standardni adut je Antonija Orlić, koju je stotka iz Winschotena digla, ali nije na svom najvišem nivou od prije 7-8 godina, kada je postavila svoj osobni rekord 2:53. No nije više ni tako daleko od toga. 

Favoritkinje su prije svega Amerikanke, te njihov najjači adut Camille Herron. Sve osim njezine pobjede se može smatrati senzacijom. 

Treba reći i to da mnoge jake reprezentacije nisu došle, najviše zbog straha od terorizma. Naše izravne protivnice kao npr. Francuskinje, Britanke i Šveđanke nisu ovoga puta tu, a nema ni Ruskinja koje nam uvijek za malo otmu ono jedno ključno mjesto ispred (suspendiran im je kompletan atletski savez zbog utaje velikog broja dopinških nalaza).

Organizator je pripremio odlično prvenstvo, vidi se da se nije štedjelo ni u čemu. 

 

 

 
*Naslovna fotografija preuzeta s Facebook profila Zorana Kosa.  
 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.