Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Daljinsko jahanje na neobičnoj stazi
(Rejting 5.00 od 5)
Jahanje
Autor: Irma Vrbnjak   
Srijeda, 02 Svibanj 2007 22:47
Upozoravam Maju: Oprezno vozi jer neki spavaju na otvorenom uz svoje konje, pa da ne pregazite nekog…
Druga utakmica sezone u daljinskom jahanju održavala se 28.04.2007. u Medulinu. Iako nam je to malo daleko jer vučemo konje iz Bjelovara i Daruvara odlučili smo se doći na utakmicu. Kolege iz Istre došli su prije dva tjedna u naš kraj zato smo im htjeli dati podršku njihovoj organizaciji i trudu.

Utakmica je u subotu, a mi smo krenuli u petak jer se sa prikolicama u kojima su konji sporo krećemo. Negdje iza Karlovca, pukla nam je guma na prikolici. No, lijepo, stojimo u žutoj traci, negdje u zemlji nedođiji, sa konjima koji se nervozno trzaju na svaki zvuk. Sve si mislim, ako neki konj poludi i napravi nered na autocesti biti ćemo udarna vijest na dnevniku.Kako to obično biva, od tri prikolice, samo je jedna imala rezervnu gumu. Srećom pasala je, pa smo krenuli dalje. Umjesto u predviđenih 19 sati, eto nas u Medulinu oko 22... bauljmo po mraku, istovarujemo konje, ne znaš tko je više zbunjen, mi ili oni. U ponoć sam u našem apartmanu u krevetu, ali cijelu noć zvoni mobitel, zadnji poziv je u 5 ujutro, čujem Majin glas: Mi smo u Medulinu, jel ti znaš di je štala? – Ma, Majo, ne znam ni di sam ja, a kamoli koji put vodi do štale, ali oprezno vozi jer neki spavaju na otvorenom uz svoje konje, pa da ne pregazite nekog…

Ujutro gužva, dolaze suci, veterinari i još natjecatelja (od onih koji su spavali uz konje nitko nije bio pregažen). Nema struje, buči nam agregat, nema ni vode, ali su nam vatrogasci dovezli vatrogasna kola iz kojih točimo vodu za konje. Sad već događaji idu po rasporedu, prijava, vaganje jahača (jahač sa opremom ne smije imati manje od 75 kg, ako ima manje dobiva kaznene minute), veterinarski pregled. Na pregledu jedan se konj izritao na veterinara, valjda umoran od puta nervozno je udario zadnjim nogama, srećom bez posljedica. Ali nije mi to bilo lijepo vidjeti, uh, srce mi je stalo.Start je bio u pola jedan. Imali smo dvije utakmice u istom danu i na istoj stazi, jednu od 20 i jednu od 40 kilometara. Staza je bila kružna u dužini od 10 kilometara, znači oni na 20 rade dva kruga, a oni od 40 trče 4 kruga. Bila je to jedna od neobičnijih staza, na tehničkoj konferenciji smo saznali da ima stado ovaca, jedna farma nojeva, izoranih polja (po oranom konji teško hodaju) i vikendaško naselje koje je sada vjerojatno puno vikendaša jer je naravno subota. Treba paziti na ljude i njihovu djecu, da netko ne izleti pred konja. Da, skratim, sve je bilo u redu. Nismo imali padova, ni povreda, a ni nojevi se nisu obazirali na nas. Dan je bio vruć, sunčan, topao, staza je bila djelom u šumi, djelom na otvorenom, a potrošnja vode je bila enormna: konje smo napajali, polijevali, močili, kvasili, uglavnom hladili vodom kako god smo znali i umjeli.Ukupno je nastupilo 39 natjecatelja i konja. Prvo mjesto u utakmici na 40 km i koja se boduje za Croatia cup dijele Darko Kirinčić na kobili Maza (klub Udruga Bilogora Papuk 1991.) i Olesja Wirnsberger na kobili Ruža (iklub Špar), a na trećem mjestu je Vladimir Vlajinić na kobili Right Choice (klub Konji gizdavi).


 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARIAS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.