Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Endurance:: Maraton za konje i jahače
(Rejting 5.00 od 5)
Jahanje
Autor: Irma Vrbnjak   
Petak, 13 Travanj 2007 23:58
Dodajte trekeru konja i dobili ste endurance. Danas počinje sezona endurance jahanja, maratona za konje i jahače. Cilj je proći dugačku stazu u prirodi u što kraćem vremenu a da pri tome ne iscrpljujete konja. Volimo konje i jahanja u prirodi i jako nam se sviđa to što krv divljih jahača i ratnika ni nakon tisuću godina nije prestala teći našim žilama.
Današnja prva ovosezonska utrka je u Otrovancu pored Pitomače, na stazi u dužini od 31 km. Utakmica se boduje za Croatia cup u daljinskom jahanju u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji. Prijavljeno je 60 tak natjecateljskih parova iz konjičkih klubova cijele Hrvatske: Istra, Split, Zagreb, Bjelovar, Kutina, Virovitica, Čakovec i Varaždina. Start utakmice je u 13 sati, a stazu je potrebno proći u maksimalnom vremenu od 4 sata. Organizatori su konjički klub Zlatni klas i Udruga Bilogora Papuk 1991.Endurance

Endurance je maraton za konje i jahače. Cilj je proći dugačku stazu u prirodi u što kraćem vremenu a da pri tome ne iscrpljujete konja. Začeci su u vojnoj obuci, ali nama se više sviđa priča o oživljavanju načina života naših predaka. Oni su jahali na duge staze, na kraju dana noćili bi u kampovima i drugi dan nastavljali svoja putovanja. Ako mislite na kauboje, u redu, ali mi mislimo na nomadska slavenska plemena koja su davno prije došla na ova područja. Volimo konje i jahanja u prirodi i jako nam se sviđa to što krv divljih jahača i ratnika ni nakon tisuću godina nije prestala teći našim žilama.

No, budimo realni, odlučili smo sudjelovati u endurance utrci. Uspjeh je završiti utrku, plasman nam nije važan. Osim toga želimo se družiti sa istomišljenicima, steći nove prijatelje i zapravo uživati u cijelom događaju.Endurance konji

Kad se govori o pasminama koje su najbolje za endurance, svakako su to Arapi ili pasmine miješane se arapima. Arapi su preporuka zbog svoje izdržljivosti, žilavih nogu i spremnosti za duga hodanja, ali u ovom sportu nije određena vrsta konja. Dapače, iskustva iz drugih zemalja pokazuju da se natjecati mogu sve pasmine. Primjereniji su manji, gipki konji, jer veliki konji svoju snagu brže troše na nošenje vlastite težine.

Ruku na srce, ovaj sport namijenjen je rekreativcima, a mi, rekreativci, već imamo konje. Bili to Arapi ili ne, svatko se može uključiti u endurance utrku. Budimo opet iskreni prema sebi i recimo da je na trenutnom nivou razvoja endurance-a u Hrvatskoj svaka pasmina konkurentna, a puno toga ovisi o kondicijskoj pripremljenosti konja i sposobnosti jahača.

I još jedna informacija, u Americi na stazama dužim od 1000 km, najbolje rezultate, pored Arapa, postigle su mule i islandski poniji. U jednom vodiču za endurance utrke pročitala sam da su i zebre dozvoljene. Koliko znam u Hrvatskoj još nitko ne jaše mule i zebre, tako da smo svi konkurentni!Endurance jahači

Da biste pristupili prvoj hrvatskoj endurance utrci morate imati jahaču dozvolu i položen endurance ispit. Sve ovo organizira se pri HKS-u (Hrvatski konjički savez). Ispit iz endurance jahanja sastoji se od teoretskog i praktičnog dijela. Teoretski dio odnosi se na pravila utrke i ponašanja, a praktični je svladavanje manje endurance staze posebno pripremljene za ovaj ispit.

Oprema::
Prema pravilniku, za utrku se od jahača zahtjeva slijedeća oprema:
  • Kaciga
  • Košulja sa ovratnikom, jahaće hlače i jahaće čizme ili
  • Košulja sa ovratnikom, jahaće hlače, sportske cipele i čepse.
Općenito, moje je iskustvo da jahaće cipele ili jahaće čizme nisu dobro rješenje kada jašete u prirodi ili na duže ture. Ukoliko morate hodati iz bilo kojeg razloga (ako konja odmarate ili je ozlijeđen) tada je hodanje izuzetno neudobno, brzo se pojavljuju bolovi u nogama i kukovima, a nakon nekog vremena i žuljevi. Najbolje je jahati u obući namijenjenoj za pješačenje koje su anatomski prilagođene stopalima. Naravno na takve cipele stavljate čepse.

Odjeća tijekom jahanja mora biti praktična, ali ne smije narušavati ugled konjičkog sporta.

Minimalna težina jahača i opreme u endurance utrci iznosi 75 kilograma. Ukoliko jahač i oprema ne zadovoljavaju ovim kriterijima, neće se stavljati posebno opterećenje već će takvi jahači dobiti dodatne minute.Endurance oprema za konja
Postoje posebna endurance sedla a sigurno će se na utrci pojaviti jahači sa takvim sedlima. No, kao i sa konjima za endurance i ovdje vrijedi isto: utrka je namijenjena rekreativcima, a mi rekreativci imamo i konje i sedla.

Ako imate western sedlo imajte na umu da su ta sedla originalno dizajnirana da jahač sjedi u njemu dok radi sa stokom, a nisu dizajnirana za udobno jahanje na duge staze, bez obzira što western filmovi prikazivali! Engleska sedla su bolja za endurance, naravno pod tim se misli na all purpose sedlo. Dresurno i preponsko sedlo nisu najbolje rješenje.

Bez obzira kakvo sedlo imate, važno je da je vama i konju udobno. Pobrinite se da konja sedlo, a ni uzda nigdje ne nažulja. Od opreme nisu dozvoljene mamuze i bičevi duži od 75 cm ili oni koji su otežani sa metalnim dijelovima. Ako koristite bič kroz cilj morate proći bez istog, odnosno morate ga odbaciti 2000 – 3000 metara pred ciljem.

Tijekom utrke konj ne smije imati povrijeđene noge (konji koji se lupaju moraju imati štitnike – šicere ili bandaže), a ne smiju imati ni krvava usta.Endurance kondicija
Sve o čemu smo do sada govorili za svakog prosječnog hrvatskog rekreativca nije problem. Imate konja bilo koje vrste, sedlo i opremu isto tako, ako nemate ispite, položiti ćete iste. Ipak, nešto što je važno i zahtjeva više upornosti i rada svakako je kondicija.

Prva endurance utrka ima dužinu od 45 km, kad uzmete čekanje na veterinarskim kontrolama i ako ste sporiji, računajte da ćete u sedlu provesti cijeli dan. Volite li svog konja, još ćete i hodati uz njega/nju. Kako je zima iza nas, period kad se manje jaše, trebate raditi na podizanju vlastite kondicije i kondicije konja. Tu smo došli do najtežeg dijela za svakog rekreativca, a to je kontinuirani rad sa konjem.

Da bi konj bio dobro plasiran na endurance natjecanjima potrebno je tri godine kvalitetnog treninga i priprema. Mi nismo tako opsjednuti natjecanjima i rezultatima, naš je cilj sudjelovanje i da uspješno završimo utrku, pa je i priprema konja u tom smislu. Svaki rekreativac koji se odluči za sudjelovanje u ovoj utrci morao bi razmišljati na isti način. Zato ovdje navodimo nekoliko općenitih pravila.

Svaki je konj individualan, takve su i pripreme. Vještina jahača je ključna na dugim stazama, dobro pripremljen i vješt jahač manje opterećuje konja. Što se tiče kondicije najbolje je kada jahač osobno radi sa konjem jer tako paralelno postižu zadovoljavajuću formu. Započeti trening 60 dana prije utrke dovoljno je da vaše sudjelovanje bude uspješno, pod tim se smatra da završite utrku bez povreda i iscrpljivanja. Jašite svog konja tri do pet puta tjedno. Ako jašete pet puta tada vam tempo mora biti lakši, ako jašete manje od tri puta tjedno to više nije trening. Naravno, dužinu jahanja postepeno produžujete. Jašite na terenu kroz različite konfiguracije (uzbrdo, nizbrdo, preko potoka, kroz šumu i šikaru) kako bi se konj što bolje priviknuo na moguće probleme. Tijekom treninga mjerite otkucaje srca, na veterinarskoj kontroli prolazite sa 60 – 65 otkucaja u minuti! Jedan od savjeta je i da tijekom kondicijskih treninga koristite zdravi razum i nepotrebno ne forsirajte konja.U 60 dana pripreme računajte da ćete barem jednom odjahati distancu od 45 km, ako je moguće onda i više. To je važno jer ćete tada biti svjesni da takvo jahanje možete izdržati, na taj način vam se podiže samopouzdanje a i povjerenje da i konju ne može naškoditi takva tura. Možete se upoznati sa ponašanjem konja i slabostima opreme na takvoj turi, a i potreba koje će se kod vas javiti: kao što su žeđ, glad, pad koncentracije, nervoza i potreba za toaletom. Izmjerite koliko vam je vremena bilo potrebno, tako se sa utrke možete vratiti zadovoljni jer ste oborili vlastiti rekord bez obzira na plasman! Zadnji tjedan pred utrku smanjite intezitet treninga, a pred samu utrku svome konju dajte dvodnevni odmor. Preporuka je da konje prekivate dva do tri tjedna prije utrke.

Trening mora pratiti adekvatna ishrana, sijeno, zob i voda nisu dovoljni. Pojačana aktivnost kod konja pojačava i veću potrošnju minerala i vitamina u organizmu. Pomognite mu da što prije povrati izgubljenu energiju, zato konju u prehranu dodajte vitamine i elektrolite. Osim toga, na tržištu možete kupiti hranu namijenjenu dugotrajnim naporima, pa s njom oplemenite prehranu konju. Na svakom pakiranju postoje upute za davanje hrane, trudite se pridržavati istih, naime davanje previše visokoenergetske hrane isto tako nije dobro.

UTRKA

Što je sve potrebno ponijeti na utrku?
Napokon došao je i dan kada se trebamo spremiti potrebnu opremu za utrku. Uvijek se ponovno postavlja pitanje što ponijeti na dvodnevni ture. Obično mobiteli zvone kao ludi i stalno se dogovaramo što bi sve trebali zapakirati za putovanje. I za najveće ekspedicije u visoka brda rade se popisi potrebne opreme do najmanjih sitnica. Svako putovanje sa konjem također je manja ekspedicija. Kako god vam se činilo nepotrebnim, napišite na papir kako sve što vam treba i pakirajte se po tom popisu.

Oprema za konja: ular, povodac, transportni šiceri ili bandaže, sedlo, uzde, podsedlica, gel podsedlica, šiceri ili bandaže za utrku, četke (jež i mekanu četku), raiser (za kopita), deku za upijanje znoja, sprej protiv muha, prvu pomoć (sredstvo za dezinfekciju rana, cinkovu mast), kanta za vodu.

Oprema za čovjeka: kaciga, odjeća i obuća za jahanje, rukavice, komotna odjeća i obuća za prije i poslije jahanja, kabanica ili vjetrovka, obična kapa, krema protiv sunca, sunčane naočale,  prvu pomoć (prvi zavoj, kaliko zavoj, flaster, škare, gaze, vata, alu folija), džepni nožić, sat, mobitel, energetska hrana – energetske pločice, čokolada, sušeno voće, med, mineralizirana sol, bočica za vodu/tekućinu/energetski napitak.

Oprema koju isto možete ponijeti: rezervni kolan, rezervni stremenski remeni, rezervne uzde i vojke, rezervna podsedlica, ice gel za noge, spužva za pranje, ručnici u svim veličinama, mreža protiv muha, sol za konja, elektroliti, slatkiši za konje (mrkve, jabuke, konjski bomboni), dodatna kupovna energetska hrana za konje.

Ako noćite potrebno je ponijeti još: vreću za spavanje, pribor za osobnu osnovnu higijenu, dodatno rublje i čarape, topliju vestu ili majicu, zgodno je imati i sklopive stolice, uzmite hranu, specijalitete svog kraja i naravno piće koje možete ponuditi kolegama jahačima.

Ponašanje u kampu
U prvom redu, dođite na vrijeme. Ako dolazite iz daleka, bolje je doći dan ranije, nego kretati u rane jutarnje sate, naročito ako prvi puta sudjelujete na ovakvom događaju.

Uobičajeno je da jahači u okolici prikolice i svog vozila naprave centar za vlastitu ekipu. Tu se nalaze vaši konji, vaša oprema i prijatelji sa kojima ste došli na utrku. Kad dolazite, provjerite sa organizatorom da li je mjesto na kojem ste se parkirali namijenjeno za prikolice i konje. Nema goreg nego kad rasprostrete svoje stvari i istovarite konja, a onda dođe netko od organizatora i kaže da je baš to, vaše mjesto, namijenjeno za cisternu s vodom ili predviđeno za smetlište. Onda se morate seliti…

Dakle, prije nego što se uopće parkirate, javite se organizatoru, prijavite se i neka vam oni daju upute gdje ćete se parkirati. Isto tako tada biste trebali dobiti upute o utrci, u koje vrijeme je start, propozicije, vrijeme zajedničkog sastanka za sve natjecatelje.

Osigurajte svog konja, nemojte dozvoliti da se šeće ili jurca po kampu. Pazite da nije na dohvat znatiželjnicima koji nisu natjecatelji, osim toga važno je da konj ima svoj mir. Odvojite stvari za konja od stvari za ljude. Neka vaš centar bude uredan i ugodan. Važno je da znate gdje i kako vam je raspoređena oprema. Odredite mjesto za smeće, kad odlazite ostavite svoj kamp urednim i čistim, smeće odbacite na za to predviđeno mjesto ili ga povezite sa sobom.

Budite korektni do svojih susjeda u kampu, poštujte njihov prostor, nemojte se prepirati oko sitnica, uvijek to ispadne nepotrebna frustracija. Dogovarajte se oko svega sa svojim timom i sa svojim susjedima.

Poštujte odredbe organizatora, ako je neki prostor ograđen i zabranjeno je hodanje po njemu ili puštanje konja u taj prostor nemojte to činiti. Nije važno zašto je kretanje po nekom prostoru zabranjeno, važno je da vi to ne činite i ne provlačite se ispod ograde oko zabranjenog prostora.

Kad ste se smjestili, malo se promuvajte u znatiželjno špijunskoj misiji, vidite tko je sve ovdje, da li ima poznatih i kakve sve konje ima konkurencija…Ako imate dugovanja prema organizatorima (uplate, ispunjene prijavnice i sl.) obavezno to podmirite.
U svoj mobitel memorirajte brojeve organizatora i veterinara, nemojte biti lijeni, upišite što više brojeva kako biste mogli kontaktirati pomoć u slučaju bilo kakvih problema.

Utrka

Uobičajeno je da se prije utrke organizira zajednički sastanak na kojem dobijete informacije o programu utrke, planu staze, trebali biste dobiti i kartu područja na kojem je staza, saznati o načinu označivanja, veterinarskim kontrolama (vratima). Važno je da ste prisutni na sastanku, dođite na vrijeme i koncentrirano slušajte upute organizatora. Ukoliko vam nešto nije jasno, odmah pitajte. Kad dobijete sve podatke i kartu, sjednite na neko mirno mjesto i pažljivo sve proučite. Pokušajte upamtiti stazu što je više moguće i predvidjeti problematične dionice. Na karti sve piše, samo je morate znati čitati!

Eto, došao je trenutak: spremite konja i krenite prema startu. Bilo bi bolje kad bi ga malo ugrijali, osim toga u tih pola sata ugrijavanja možete još jednom provjeriti opremu, ako nešto nije u redu još stignete promijeniti i popraviti. Start je predviđen na svakih dvije minute, odnosno natjecatelji kreću u ovom vremenskom razmaku.

A utrka je utrka, prašite po stazi kako najbolje znate i umijete. Sve što ste vježbali, trenirali i naučili u onih 60 dana priprema sada trebate iskoristiti. Pratite oznake na stazi koje su postavljene svaka 3 kilometara, tako ćete moći znati kada su veterinarska vrata / kontrole. Vrlo je vjerojatno da će se formirati grupice jahača koji će se zajedno kretati stazom. Ako se nađete u takvoj grupi, razmišljajte svojom glavom i pratite oznake. Moguće je da onaj prvi pogriješi i ne primijeti oznake, pa tako tek nakon nekoliko kilometara shvatite da se sa cijelom grupom krećete u krivom pravcu.

Od vas se očekuje korektno ponašanje, tako da upozoravate na opasnosti one koji su iza vas, primijetite li rupu u koju bi mogla upasti konjska noga na stazi ili oštro smeće, upozorite one koji su iza vas. Naravno, biti će i bržih, njima se maknite s puta i propustite da prođu pored vas. Pomognite onima koji su u nevolji, naročito ako se radi o padu. U slučaju nesreće obavijestite mobitelom organizatora (dan prije ste memorirali sve brojeve, zar ne?) i ostanite uz unesrećenog ako je to potrebno. Kad zovete pomoć, jasno izgovarate svoje ime, mjesto nesreće koje ćete prijaviti uz pomoć oznaka kilometara (npr između 21 km i 24 km), vjerojatno ne znate ime unesrećenog ali zato možete reći broj koji nosi i po mogućnosti vrstu ozlijede, naravno koliko je to vidljivo prostim okom. Dok čekate pomoć, pokušajte upamtiti što više detalja u ponašanju unesrećenog, ne biste vjerovali kako puno takvi opisi pomažu kada stigne stručna pomoć.

Neka vam je cilj uspješno završiti utrku, a nagrada zdravi konj. Za sudjelovanje dobiti ćete plaketu koju ćete moći ponosno pokazivati. Pažljivo je čuvajte jer je ovo prva endurance utrka u Hrvatskoj, a to stvarno nije mala stvar!

Nakon utrke
Kad utrka završi, prvo se pobrinite za svog konja, a tek onda za sebe. Otići kući odmah nakon utrke nije dobra ideja! Naime, uvijek je proslava, druženje i veselica nakon ovakvog napornog dana. Tada je prilika raspraviti one neke momente na stazi koji su svima bili kritični, čuti tko se sve zagubio ili dobro se nasmijati na svoj ili tuđi račun.

Drugo jutro se raspakirajte, pospremite stvari, počistite mjesto u kojem je bio vaš centar, drugim riječima ostavite svoje mjesto urednim i čistim. Ako odlazite sa tugom u srcu, to je zapravo dobro jer znači da vam je bilo lijepo i da su upravo ovakva druženja stvorena baš za vas.
 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARIAS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.