Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Održano Državno prvenstvo u daljinskom jahanju
(Rejting 2.00 od 5)
Jahanje
Autor: Irma Vrbnjak   
Utorak, 06 Studeni 2007 01:00
Sezonu daljinskog jahanja završili smo najdužom utakmicom ove godine. Bilo je to Državno prvenstvo koje se trčalo na 84 kilometra u dva dana. Ovakva utakmica je bila prva od trenutka postojanja daljinskog jahanja u Hrvatskoj. Drugim riječima, nitko nije znao kako će to izgledati, kako će konji i jahači izdržati, a ni kako će organizator uspjeti organizirati natjecanje sa noćenjem jahača, konja i logistike.
Prava drama oko organizacije prvog Državnog prvenstva u daljinskom jahanju dogodila se 10 dana prije samog održavanja. Zamišljena je trodnevna utakmica u dužini od 100 kilometara po stazama Istre. Ovakva organizacija bila je prilično zahtjevna zbog problema smještaja konja i ljudi svaku večer na drugom mjestu. Konjima je potrebno osigurati propisno mjesto za odmor nakon cjelodnevnog napora, što nije jednostavno. Na žalost, organizator u Istri je 10-tak dana prije samog prvenstva ostao bez financijske potpore i Državno prvenstvo u Istri je bilo otkazano. Koje razočaranje! Spremali smo konje i sebe na ovakvu utakmicu mjesecima: 100 kilometara na konju pravi je izazov.Za pravog sportaša nema većeg razočaranja nego otkazati mu natjecanje. I onda je moj matični klub, Udruga Bilogora Papuk 1991., odlučio uskočiti i napraviti Državno prvenstvo na svom terenu Bilogore, u nešto skraćenom obliku. Staza koju smo pripremili bila je od planinarskog doma Kamenitovac, pored Bjelovara, šumama i obroncima Bilogore, do Športskog centra Kukavica gdje imamo 32 boksova za konje i smještaj za ljude u čvrstim objektima. Na Kukavici noćimo, a drugi dan je povratak istom stazom u drugom smjeru. Staza u jednom pravcu bila je u dužini 42 kilometra, ukupno je to 84 kilometra u dva dana, tijekom subote i nedjelje. Za organizaciju utakmice imali smo 10 – tak dana, a broj prijavljenih bio je 41 natjecateljski par, odnosno više nego što smo imali boksova za konje.

Moja uloga? Pa osim što sam preuzela obavezu rješavanja prijava i ostalih administrativnih problema, u želucu me frkalo što i moja kobila Melissa ide na natjecanje. U sezonu smo se uključili kasno tek do rujna, a to kako će pretrčati 84 kilometra nismo točno znali. Na Državnom prvenstvu jaše je Zrinka, njih dvije su se dosta dobro "skompale" ali još postoje neki problemi, nedoumice i sumnje. I pored svih problema koji su me činili živčanom, još je tu bila očajna prognoza: kiša, kiša, kiša…i samo kiša.Na dan natjecanja, u subotu ujutro, došlo je 35 natjecateljskih parova. Ma koliko mi je bilo žao što su neki odustali, toliko mi je malo i laknulo jer je sada problem smještaja konja bilo lakše za riješiti. Kamionom su nam došli Istrani, dečki i cure, svaka čast, trebalo je vući konje svu tu kilometražu. Došle su nam i cure iz Sinja, a i njima svaka čast, već sam dolazak je prava izdržljivost za ljude i konje. Natjecatelji su bili smireni, svi smo nekako znali da ćemo danas, prvi dan, otrčati sa konjima, a što će biti drugi dan, znati ćemo tek u nedjelju ujutro kada će se prema stanju konja znati tko ide dalje a tko odustaje.

Svaki dan je posebna utakmica, a onda se rezultati oba dana zbrajaju i tko je prošao stazu u najkraćem roku taj je Državni prvak u daljinskom jahanju. Favoriti? Uglavnom oni koji su se iskazali tijekom ove godine: Milan Palčić iz KK Jaska, Vladimir Vlajinić iz KK Konji gizdavi, Zoran Uravić iz KK Astra, Alen Barić i Darko Kirinčić iz Udruge Bilogora Papuk, u juniorskoj konkurenciji tu je mladi Zlatko Zvonar također iz Udruge BP i naravno, iznenađenja su moguća.I krene start prvi dan. Već u prvom satu zovu me na mobitel, jedan od favorita, Vladimir pao je sa svoje kobile i ova mahnito juri po šumi. Nakon nekog vremena uspjeli smo je uloviti i prebaciti na sigurno, a Vladimira koji je prošao sa modricom na oku prebaciti kući. Slično se dogodilo i sa Sinišom – očito da stres uzima svoj danak. Do večeri je sve prošlo dobro, ostali su došli sretno na cilj. Poneki su lutali po šumi, među njima i moja kobilica Melissa, a čak su dva natjecatelja odustala, došli do prvog sela i zatim se po njih došlo sa autom i prikolicom.

Prvi dan natjecanja pobijedio je Zoran Uravić na svom Wolfu iz KK Astra, drugo mjesto osvojila je Viktoria Bulić na Cezaru iz KK Manjadvorci (ona je bila pravo iznenađenje) i treće mjesto Milan Palčić na konju Rocky iz KK Jaska. Večer smo proveli u brizi oko konja: hranjenju, timarenju, čišćenju i masaži. Ostalo je vremena i za zabavu, ipak su se svi uglavnom povukli ranije u krevet jer sutra je još jedan naporan dan. Vrijeme nas je poslužilo, nije bilo kiše, čak je bilo i sunčano. Natjecatelji su pohvalili stazu koja je bila prelijepa i prolazila je prekrasnim krajolikom.Drugi dan startao je manji broj natjecatelja, njih 23 jahača i konja. Odustajanje od starta drugi dan bila je odluka vlasnika, a prema stanju konja. Nije bilo ozbiljnih povreda ili problema, već su jahači sami odlučili da bi njihovim ljubimcima još 42 kilometra bilo previše. Iako smo u mom timu mislili da Melissa neće nastupiti drugi dan, ipak smo se u nedjelju ujutro odlučili za nastup. Dogovorila sam se sa Zrinkom koja ju jaše da se kobilu maksimalno pazi i ide polaganim tempom. Konji su dragocjeni svojim vlasnicima, ako dođe po povrede liječenje je dugotrajno i skupo, a da ne govorimo o tome kako se neke stvari ne mogu platiti novcem: duševna briga oko ljubimca nema cijenu.

Naravno, tijekom utakmice drugog dana bilo je odustajanja, ali ne među favoritima kao što je to bilo dan prije. U nedjelju je natjecanje pratila i natjecateljica u daljinskom jahanju iz Slovenije i počeli smo razmišljati o suradnji u 2008. godini. Pohvalila nam je organizaciju (sad sam ja sva ponosna), kompjuterski program za obradu podataka koji smo sami složili i ljepotu staze. Nešto više fotografija možete vidjeti na slovenskom konjičkom forumu. Iskreno se nadam da ćemo u slijedećoj godini imati barem jednu međunarodnu utakmicu i da ćemo se povezati sa slovenskim endurance jahačima.Vratimo se našem Državnom prvenstvu, nedjelja je prošla bez povreda i gubljenja na stazi, sa ponekim odustajanjem ali prema odlukama jahača. Te smo konje transportirali na cilj u prikolicama, a jahači nisu bili nezadovoljni, glavno je da je konj dobro. Nakon dva dana natjecanja i 84 kilometra dobili smo prvog Državnog prvaka u daljinskom jahanju, pobijedio je Milan Palčić na pastuhu Rocky iz KK Jaska, drugi je Darko Kirinčić na kobilici Maza iz Udruge Bilogora Papuk 1991., a treći je Zoran Uravić na konju Wolf iz KK Manjadvorci. U juniorskoj konkurenciji pobijedio je Zlatko Zvonar na pastuhu Sokol iz Udruge Bilogora Papuk 1991., druga je Kosjenka Mikulčić na kobili Nadin iz KK Manjadvorci, a treća je Đurđica Jurina na konju Valter. Tko je bio zadnji u seniorskoj konkurenciji, pitate se? Pa, Melissa, ali nismo nezadovoljni, završila je Državno prvenstvo na 15. mjestu, što s obzirom na početni broj prijavljenih i broj odustajanja i nije loše.Ovom utakmicom završili smo sezonu daljinskog jahanja. Ostalo je još samo proglašenje najboljeg u Croatia cupu. Ovdje se zbraja 5 najboljih bodovanih mjesta svakom natjecatelju. Najbolji jahač i konj tijekom sezone 2007. u seniorskoj konkurenciji je Alen Barić na pastuhu Mabrouk, a u juniorskoj Zlatko Zvonar na Sokolu, obojica iz Udruge Bilogora Papuk 1991.

Što se tiče organizacijskog odbora, pripreme za slijedeću sezonu već su započele, a čim izbacimo kalendar natjecanja za 2008. godinu, početi će i natjecateljska nervoza.


 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARIAS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.