Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Što je nordic walking?
(Rejting 0 od 5)
Nordic Walking
Autor: Borko Prvan   
Četvrtak, 23 Veljača 2006 01:00
Kao što i sam naziv govori, ova vrsta aerobnog bavljenja sportom stigla je iz nordijskih zemalja, točnije iz Finske. Kao ljetnu aktivnost trkači na skijama provodili su trčanje sa skijaškim štapovima, jasno bez skija, u tenisicama i ustanovili da vrlo pozitivno djeluje, prvenstveno na zdravlje. Kad smo kod tenisica, ne postoji posebna vrsta baš za nordijsko hodanje, može se koristiti svaka s debljom petom.
Interesantan je podatak da se nordijsko hodanje skoro isto vrednuje kao i samo trčanje, tj. 15 minuta nordijskog hodanja odgovara 12 minuta trčanja, što znači da jednako vrijedi i trčanje i hodanje u određenom obimu.

Ovu aktivnost primjenjujem sigurno već pet godina i mogu je slobodno preporučiti, pogotovo određenim skupinama trkača. Primjerice, idealna je kod raznih ozljeda, kada se ne preporuča potpuno mirovanje, jer se sile reakcije podloge manje prenose na zglobove, koljena i kralježnicu. Starija populacija trkača također dobiva na sigurnosti, pogotovo na neravnom terenu tipa Maksimir. Isto tako je vrlo dobro za brdo, npr. Sljeme.

{mosgallery}Osnovno je postići ritam da svaki korak prati jedan ubod štapa na način lijeva noga desni štap, i obrnuto. Vrlo bitno je kakve štapove kupiti. Dužina štapa računa se po formuli: dužina štapa = 0.7 x osobna visina (+/– 2 cm).

Moj savjet je kupiti štapove iz jednog komada. Teleskopski su praktičniji, ali se vrlo brzo istroše stezači, a onda štapovi postaju neupotrebljivi. Također postoje karbonski i aluminijski. Osim što su skuplji, karbonski lakše puknu, pa je moja preporuka uzeti aluminijske. Treba obratiti pažnju i na narukvicu, koja mora čvrsto obuhvatiti dlan ruke kako bi ostvarili ispravno zatvaranje (naprijed) i otvaranje (nazad) šake pri gibanju ruku.

Osnovna pravila:

  • Trup (srednji dio tijela) treba biti u stabilnoj, uspravnoj poziciji (stegnuti trbušni i leđni mišići).
  • Korak se izvodi tako da se naizmjenično koriste suprotne noga i ruka sa štapom (pri tom se područje ramena i područje kukova rotiraju u međusobno suprotnom smjeru).
  • Stopalo se u koraku "rola" od pete preko srednjeg dijela do prstiju (nikada se ne dočekujemo na prste).
  • Štap se prilikom svakog koraka zabija u imaginarnu sredinu koraka (ispod kukova, točno u sredinu između prstiju stražnje i pete prednje noge).
  • Šaka koja se nalazi ispred tijela (kojom trenutno zabijamo štap) treba, tijekom zamaha i zabijanja, biti zatvorena u šaku.
  • Šaka koja se nalazi iza tijela (kojom se trenutno odgurujemo) treba biti opuštena, otvorenog dlana.  
 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Komentari (2)
2 Utorak, 10 Studeni 2009 18:07
Sorry, tko ga zanima... ne zamina
1 Utorak, 10 Studeni 2009 18:05
Usavršio sam novi NW korak... nažalost nije primjeren za stariju populaciju, već je namijenjen za dobro istrenirane sportaše... tko ga zamina mogu mu ga demonstrirati prije početka Lagvić lige... neka potraži Pelca...ne košta ništa...
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.