Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Paintball - pa to je samo igra
(Rejting 0 od 5)
Paintball
Autor: Domagoj Škobić   
Subota, 07 Listopad 2006 01:00
Paintball je sport kojeg igraju ljudi različitih profesija i stilova života. To je sport gdje se ravnopravno natječu žene i muškarci i gdje životna dob igrača nije presudna. Psihička stabilnost i snaga igrača nisu toliko presudne koliko inteligencija, taktika i odlučnost.
Paintball je u zadnjih 15-20 godina najzanimljiviji i najkonzumiraniji ekstremni sport koji se igra u prirodnom okruženju, i to diljem 50 zemalja cijeloga svijeta. To je sport u kojem su svi ravnopravni, bez obzira na spol, dob, na rasu i na pripadnost u društvu, a ujedno je i šansa na trenutak pobjeći od svakodnevnih obaveza i obnoviti svoj duh za pustolovinama i zabavom. Jednom kad adrenalin poraste ne preostaje vam ništa nego se prepustiti uživanju igranja paintballa.

Igra je bazirana na adrenalinu i zabavi među igračima. Ona jača duh i karakter igrača, uči ih timskom radu, gradi im samopouzdanje i razvija samoinicijativu kod pojedinaca. Za ključ uspjeha u igri je najviše bitna inteligencija i timski rad. Snaga nije uopće bitna, već samo dobro taktiziranje i odlučnost momčadi, a mali postotak igraju brzina i spretnost.Iako postoji više oblika igranja paintballa, najuobičajeniji je da se igrači podijele u dva ili više timova. Broj igrača u timu može varirati od jednog ili dvojice, pa sve do stotine, broj je limitiran veličinom terena, tj. igralištem i maštom igrača. Između igara ili nakon što su "pogođeni", igrači se odmaraju, provjeravaju opremu i snadbijevaju kuglicama u posebno ograđenoj "sigurnosnoj zoni" za narednu igru.

Oprema i sigurnost
Paintball igrači nose zaštitnu, specijalno dizajniniranu masku koja ih štiti od eventualnog udarca kuglice brzine do 90 m/s.

Maska se ne smije skidati na terenu gdje traje igra, tj. gdje je markiranje dozvoljeno. Pravila sigurnosti u paintballu jako su stroga, skidanje ili nenošenje maske smatra se ozbiljnim kršenjem pravila i kažnjava se isključivanjem iz igre ili pak udaljavanjem s paintball terena.Kada se marker (markeri su specijalno za paintball izrađene puške) nalazi izvan terena, mora biti zakočen. Cijevni umetak (čep) mora biti umetnut u cijev markera da onemogući slučajno ispaljene kuglice.

S obzirom da igrači tijekom igre ne dolaze u fizički kontakt, rizik od eventualnih povreda je vrlo malen, no kao i u drugim sportovima, uvijek postoji potencijalni rizik ozljeda.

Pravila sigurnosti i pravilna uporaba profesionalne i sigurnosno dokazane opreme učinile su paintball jednim od sigurnijih sportova. Prema jednom istraživanju, na paintballu se u prosjeku ozlijede 3 od 1000 igrača, a prema istom istraživanju na golfu prosjek je 12 na 1000 igrača.

Zaštitna maska u potpunosti štiti lice, oči i uši, a uz nju se veže najvažnije sigurnosno pravilo zabrane skidanja maske za vrijeme trajanja igre. Bez propisne odjeće i obuće, koja u potpunosti štiti tijelo i lice, nije dozvoljeno igranje paintballa.

Vrste igara"Capture the flag" - Zarobi zastavu...
Igra gdje se Igrači podijele u dva tima. Jedan tim kreće sa jedne, a drugi s druge strane terena. Na sredini terena nalazi se zastava. Potrebno je doći do te zastave i odnijeti je na početnu poziciju (bazu) protivničkog tima.

Svaki "srušeni" protivnički igrač, prvo zarobljavanje zastave te donošenje zastave u protivničku početnu poziciju, vrijedi određeni broj bodova. Kada je nosioc zastave pogođen, ostavlja zastavu na mjestu gdje se nalazio u tom trenutku.

"Traitor" - Izdajnik...
Cilj igre je eliminirati protivničkog zapovjednika. Oprezno, među vama se nalazi jedan koji će se okrenuti protiv vas. Svaka ekipa ima špil karata iz kojeg svi igrači izvlače karte. U svakom špilu se nalaze po jedan kralj i jedan jocker. Samo igrači koji su izvukli kraljeve pokazuju svoju kartu. Oni su zapovjednici svoje ekipe.

Oni koji su izvukli jockere su izdajnici. Oni, kao i svi ostali igrači, ne otkrivaju svoj identitet. Zapovjednici su označeni na objema rukama. Izdajnici se mogu okrenuti protiv svoje ekipe u bilo kojem trenutku nakon početka igre. Pobjeda se postiže eliminacijom suparničkog zapovjednika. Ukoliko izdajnik eliminira zapovjednika, protivnička ekipa pobjeđuje.

"Attack and defence" - Napad i Obrana...
U igri sudjeluju dvije ekipe. Obrambena ekipa postavljena je na ograničenom, omeđenom području unutar kojeg je zastava. Branitelji ne smiju napuštati područje koje im je određeno. Napadači mogu napadati s bilo kojeg položaja na terenu. Napadači pobjeđuju u trenutku skidanja zastave, a branitelji zaustavljanjem napadača u skidanju zastave.Iako je rekreativni paintball kod nas našao svoju najveću primjenu kroz team building programe, gdje kod uposlenika tvrtki potiče timski rad i razvija natjecateljski duh, stavljajući ih sve u jednaki položaj bez obzira na poziciju u tvrtki, nije isključena ni varijanta da se jednostavno sa svojim društvom upustite u ovu adrenalinsku bombu i vidite kome ne leži civilno služenje vojske. Stoga se opustite i zaigrajte, tko zna, možda vam se i svidi.

Više informacija možete pronaći na stranicama www.paintball-osijek.hr.
 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.