Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Extremi za extreme
(Rejting 4.33 od 5)
Planinarenje
Autor: Željko Bockovac   
Ponedjeljak, 10 Siječanj 2011 20:35

Ova zahtjevna i specifična planinarska manifestacija održava se tradicionalno već šestu godinu za redom. Ekstremova zimska tura osmišljena je 2005. godine od strane članova Speleološko-alpinističkog kluba "Ekstrem" iz Makarske. Cilj ovog pohoda je prvenstveno druženje planinara, alpinista, visokogoraca, te upoznavanje i promocija naše predivne planine Biokovo.

Kad smo zamišljali kako bi ova manifestacija bila što popularnija i specifična, došli smo na ideju da napravimo nešto što bi se bitno razlikovalo od ostalih planinarskih pohoda u Hrvatskoj. Kako smo mi ipak "ekstremi" ideja je bila da naše sudionike prvi dan "slomimo" nekom zahtjevnom turom, a sutradan ih opustimo i prepustimo čarima planine.
Organizacijski smo zamislili da ne mijenjamo datum ture i da to tradicionalno bude prvi vikend u 2. mjesecu, bez obzira na vremenske uvjete. Ovaj termin je odabran iz razloga što su tada na Biokovu najteži uvjeti za planinarenje. Svake godine ruta se obavezno mijenja, da bi sudionici mogli svake godine upoznati različite predjele Biokova i u tome uživati, što mogu potvrditi i dosadašnji učesnici iz raznih krajeva lijepe naše, Zagreba, Varaždina, Pule, Dubrovnika, Splita, Šibenika, Ludbrega, Čakovca...Svi oni redovito se vračaju svake godine i to nam je najveće zadovoljstvo i nagrada.


Tura je dvodnevna, a spavanje je obično u blizini nekog planinarskog doma ili planinarske kuće, tako da dio učesnika spava u šatorima, a dio u objektu. Veliku dozu popularnosti daje i večernja fešta, između prvog i drugog dana, te završni dio, koji se održava nakon silaska s planine, a priređuje se u nekom od pod biokovskih sela. Usprkos recesiji, svake godine, pa tako i ove naš klub pokriva troškove večere i pića, te završnog domjenka. Sve dosadašnje ture ocjenjene su, od strane učesnika, kao nešto što se treba obavezno proći i vidjeti.
Nažalost, limitirani smo brojem učesnika, zbog organizacijskih problema, tako da svake godine turu pohodi oko 40-50 sretnika, tj. učesnika.
Na ovogodišnjoj turi, da bi održali atraktivnost, napravili smo spoj speleologije i alpinizma. Tura će obuhvaćati posjet jami, te uspon koji će tražiti malo alpinističkog iskustva.
Opširnije podatke možete vidjeti na stranici kluba Extrem

Upozorenje: Na turu se mogu prijaviti samo kondicijski spremni i iskusni planinari, spremni na najteže planinske uvjete. Nadamo se da će i ovaj članak zainteresirati neke od Vas i vidimo se na najsurovijoj, a ujedno i najljepšoj planini u Hrvatskoj, Biokovu.

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARIAS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.