Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
10. izdanje Stonskog maratona obilježeno novim rekordom staze
(Rejting 0 od 5)
Trekking
Autor: Daniel Lacko   
Nedjelja, 24 Rujan 2017 18:40

Španjolac Antoni Puig Izquierdo novim je rekordom staze (3:21:02) obilježio 10. izdanje jednog od najljepših, ali i najtežih svjetskih utrka, Stonskog maratona. Pobjednica jubilarnog maratona koji prolazi veličanstvenim Stonskim zidinama, najvećim obrambenim zidinama nakon Kineskog zida, je Kata Lovas (4:46:50) iz Mađarske.

“Atmosfera, ljudi, lokacija, organizacija, sve je odlično! Odlučio sam da ću ovamo dolaziti svake godine, svakako ću pokušati doći dogodine. Naravno da se nikad ne zna, ali zaista ću pokušat doći jer mi se sviđa apsolutno sve u ovoj utrci!” izjavio je sretni pobjednik Antoni Puig Izquierdo. 

“Jako sam sretna. Ovo je zaista jako dobra utrka, jako zanimljiva, ali i jako teška. Sve je bilo odlično, hvala organizacijskom timu, bili su savršeni! Priroda Pelješca je predivna, možete biti sretni što živite u ovako lijepoj zemlji.” rekla je na cilju pobjednica Kata Lovas. 

Ove godine izazov utrke koju trkači uglavnom proglašavaju najljepšom i najtežom koju su trčali, prihvatilo je 140 trkača iz čak 21 zemlje. Stonski maraton ne trči se zbog rekorda, jer njih je gotovo nemoguće postići na tako teškoj stazi, već zbog nezaboravnog doživljaja trčanja kroz tisućljetnu povijest i zamamnu ljepotu Pelješkog kraja. Možda je najbolje to opisao Englez Alan Young, maratonac koji je upravo Ston izabrao za svoj 100. maraton.

 

„Ovo je jedna od težih utrka koju sam trčao, ali kada sam prije 7 godina počeo trčati maratone, znao sam da moja stota utrka mora biti nešto posebno. Stonski maraton je upravo to. Organizacija, staza, priroda, pogledi, spektakularni su. Svatko tko trči jednostavno mora doći ovamo.“ – izjavio je Young koji je svoju jubilarnu utrku istrčao s prigodnim startnim brojem 100, poklonom organizatora. 

Osim Stonskih zidina koje su zaštitni znak ove utrke, trkači na maratonskoj stazi prolaze i kraj znamenite stonske solane, najstarije europske solane s kontinuiranom proizvodnjom soli još iz antičkog doba, te glasovitih farmi hvaljenih kamenica iz malostonskog zaljeva. Nije stoga čudno da je ovaj događaj lokalna zajednica s ponosom prihvatila i podržala kao jedinstvenu priliku promocije svog kraja.

 

„Iz godine u godinu sve više trkača dolazi na našu utrku, a upravo taj spoj sporta i onoga što ovdje možemo ponuditi kao domaćin smatramo idealnim načinom predstavljanja naše destinacije“, izjavio je ponosni načelnik općine Ston, Vedran Antunica. 

Organizator projekta: Udruga Biseri Hrvatske.

 

Partneri: Društvo prijatelja dubrovačkih starina, Općina Ston, TZ Ston, Tele2, Heineken 0.0., Imago&Ogilvy, Projektil. 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARIAS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.