Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
100 milja Istre - uz rekordne brojke u ultra trail ligu prvaka
(Rejting 0 od 5)
Trekking
Autor: Daniel Lacko   
Četvrtak, 17 Ožujak 2016 22:33

Nakon zatvaranja prijava točno mjesec dana prije starta izvjesno je da će prva hrvatska trail utrka na sto milja biti rekordna po broju trkača i zemalja sudionika, ali i po kvaliteti. 

Utrka 100 milja Istre nakon samo tri godine postojanja opravdala je uvrštenje u elitnu skupinu tek 18 poznatih svjetskih utrka uključenih u Ultra Trail World Tour (UTWT), svojevrsnu Ligu prvaka ultra trail utrka.

Na najjači hrvatski trail događaj prijavilo se ukupno 1180 trkača iz 42 države sa svih pet kontinenata. Među njima su i neki od najboljih i najpoznatijih svjetskih ultra trkača. U ženskoj konkurenciji izdvajamo Amerikanku Janessu Taylor, devetu sa svjetske liste i pobjednicu mnogih prestižnih stomiljerica te Francescu Canepa iz Italije, prošlogodišnju pobjednicu i rekorderku 100 milja Istre.

 

Najzvučnije ime među trkačima je svakako Francuz Patrick Bohard, prošlogodišnji pobjednik iznimno zahtjevne utrke Tor des Geants, koja se trči u dolini Aoste u dužini od nevjerojatnih 330 km. Na startu će se ponovno pojaviti karizmatični Amerikanac Jay Aldous, pobjednik i rekorder Istre iz 2014. godine i svjetski rekorder na sto milja u dobnoj kategoriji od 50 do 54 godine. 

Sve poznavatelje hrvatskog trail trčanja zanima kakav rezultat na svom prvom nastupu na sto milja mogu ostvariti Ante Pešić iz Omiša, lokalni heroj dalmatinskih planinskih utrka i dvostruki pobjednik Velebit ultratraila te Ivan Blečić, „kućni“ trkač Istre 100 koji je u prethodna tri izdanja na sto kilometarskoj utrci osvajao prvo, drugo i treće mjesto.
Od hrvatskih ženskih predstavnica izdvajamo nastup kraljice trail i treking lige Tadeje Krušec i njene stalne suparnice, Jelene Brezak. 

Kao predstavnici UTWT-a u Istru dolaze organizatori Lavaredo Ultra Traila kao i najznačajniji dvojac ultra trail utrka na svijetu, Francuzi Michel i Catherine Polleti, direktori najprestižnije svjetske trail utrke UTMB-a (Ultra Trail du Mont Blanc). Michel Polleti je i predsjednik ITRA-E (International Trail Running Association), a u Istri će i trčati na stazi od 110 kilometara.

 

Utrka 100 milja Istre sastoji se od četiri ultra discipline: utrke na sto milja, 110km, 69km i 42 km, a za one željne rekreacije i sudjelovanja organizirat će se i rekreativna utrka na 5km kao i utrka za djecu Ledo 1 milja.

Najveći hrvatski trail spektakl održat će se od 15-17. travnja. Staza prolazi najljepšim predjelima Istre, od starta u Labinu i grebena Učke preko Ćićarije, kroz mnoge srednjovjekovne gradiće istarske unutrašnjosti do cilja u Umagu.

„Potpisom ugovora s UTWT nismo dobili samo veliko priznanje za naš dosadašnji trud, već i mogućnost nastupa elitnih trkača, ali i globalnu medijsku promociju koju osigurava članstvo u ovom odabranom skupu najprestižnijih svjetskih utrka. Na svijetu se organizira više od tri tisuće trail utrka, a samo ih je 18 u UTWT-u. Ponekad mislim da sve to sanjam jer nikako ne mogu u istu rečenicu staviti Japan, Australiju, Novi Zeland, Sejšele, Chamonix, Cortinu d'Ampezzo, Eiger, Saharu, Kanarsko otočje, Madeiru, Hong Kong, Kaliforniju i Istru“, izjavio je direktor utrke 100 milja Istre, Alen Paliska.

  

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.