Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
100 milja Istre
(Rejting 0 od 5)
Trekking
Autor: Adventure Sport Team   
Nedjelja, 17 Ožujak 2013 21:58

SRK Alba i SD Trickeri s ponosom najavljuju zajednički projekt pod imenom „100 milja Istre | 100 miles of Istria“ – endurance utrke koja će u cijelosti prolaziti Istarskim planinarskim putem od starta u Umagu do cilja u Koromačnu prelazeći svim istarskim vrhovima, ali i nekim urbanim središtima. 

Utrka je to koja se dugo „kuhala“ u glavamo organizatora ali vjerujemo i u glavama velikog broja natjecatelja.

 

Utrku je planirana na modelu najpoznatije svjetske trail run utrke Ultra Trail du Mont Blanc i to u treking varijanti ali u trail duhu. UTMB organizira skupina entuzijasta u suradnji sa turističkim zajednicama mjesta, regija pa i samih država kroz koju prolazi neka od utrka UTMB-a. Naime, UTMB se sastoji od četiri utrke dužine od 100 do preko 250 km, a natjecatelje staza vodi kroz Alpe na području Francuske, Italije i Švicarske. Na utrkama UTMB-a godišnje nastupi maksimalno 5600 natjecatelja, a broj prijavljenih premašuje 20000 (!) od kojih samo najsretniji dobiju mogućnost nastupa.
 
 

Za samu utrku potrebno je u godinu dana sakupiti sedam kvaifikacijskih bodova iz najviše tri utrke. Kvalifikacijski se bodovi sakupljaju na velikom broju utrka diljem svijeta. U Hrvatskoj se bodovi mogu osvojiti na treking utrkama na Risnjaku, Velebitu, Mosoru, Učki i IstraTreku, sve te utrke nose po jedan do dva  kvalifikacijska boda, osim Velebita koji nosi tri, što je nedovoljno za kvalifikaciju. Upravo iz tog razloga, organizira se ovu megautrku, po dužini i ljepoti vrlo rijetku i u Europskim okvirima, koja će natjecateljima donositi tri i četiri kvalifikacijska boda. Na taj način će se hrvatskim ali i stranim natjecateljima omogućiti dovoljan broj bodova bez potrebe za skupim putovanjima na utrke u druge države.
 
 

Što se same utrke tiče, u planu su dvije varijante. Duža koja će startati u Umagu, a završiti u Koromačnu biti će dužine 164 kilometra s ukupnom pozitivnom visinskom razlikom od 5700 m što je ekvivalent četverostrukom usponu na vrh Učke s razine mora! Druga, „kraća“ utrka, koja će startati u Buzetu, a završiti u Koromačnu dužine 104 km imati će ukupnu pozitivnu visinsku razliku od 4300 m, što odgovara trostrukom usponu na vrh Učke. Vremenski limit za prelazak staze iznosi 48 sati za dužu verziju, dok je kraća varijanta ograničena na 38 sati.
 
 

 

100 milja Istre je treking utrka u trail duhu pošto će se većinom odvijati po markiranom planinarskom (IPP) putu koji će biti dodatno označen trakicama i posebnim znakovima. Kretanje po IPP-u neće biti obavezno (iako će to u većini slučajeva biti logičan i najbolji odabir) . Uz to, organizator će osigurati kvalitetan roadbook i dovoljno dobru kartu tako da u tom smislu natjecatelji neće imati prevelikih problema.  U nekoliko navrata, biti će potrebno skrenuti sa IPP-a ali samo na mjestima ulaska u urbane sredine koje će osim okrijepnih stanica biti i kontrolne točke. Konkretno, radi se o Bujama, Grožnjanu, Oprtlju, Buzetu i Labinu. 

Zasad je na utrku prijavljen 231 natjecatelj iz 20 zemalja, vremena za prijavu imate do 30. ožujka 2013. godine. 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.