Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
3. Imbertrek – veliki misterij i dalje nije riješen
(Rejting 0 od 5)
Trekking
Autor: Marko Herman   
Utorak, 24 Ožujak 2015 12:52

Nedavno sam s prijateljem trčao brdima u okolici Omiša i odlučili smo se spustiti do grada, popiti brzinsku kavu i nastaviti dalje.  Najjednostavnije nam je bilo doći u trgovački centar blizu samog središta. 

Subotom jutro trgovački centri  puni su ljudi, ali nitko nije čudno gledao u nas dvojicu znojnih i prljavih, izdrpanih, u tajicama i sa čudnim malim ruksacima na leđima. Možda u nekom drugom gradu bi, ali u Omišu ne, jer je zadnjih godina treking i trail trčanje jedan od najpopularnijih sportova u ovom gradu i jedna od stvari po kojima Omiš postaje prepoznatljiv. Prije koju godinu i nije bilo tako, a najbolje govore brojke. Kad je prije 3 godine organiziran prvi Imbertrek, na njemu je sudjelovalo devet ljudi. Ove godine, na trećem Imbertreku, natjecalo se 312 ljudi u dvije kategorije. Za to je najzaslužnija sportska sekcija Planinarskog društva Imber koja je uz potporu svog matičnog društva i lokalne zajednice Imbertrek u kratkom roku uzdigla do respektabilne sportske manifestacije.

 

Već od samog početka, na prijavama, vladala je sjajna atmosfera. Start je bio u na glavnom trgu u starom dijelu grada. Dok nas je pozdravljao gradonačelnik, zagledao sam oko sebe i shvatio da je na utrci iznimno jaka konkurencija. Utrka nije brojčano među većima u Hrvatskoj ali po imenima je možda najjača. Kraća staza je duga oko 10 km, a duža 30 km sa oko 1700 metara uspona na kojoj sam se ja natjecao. Nakon što je omiški gusar dao znak za start pucnjem iz kubure, rulja trekera se razletila starom kaletom prema Fortici, staroj utvrdi visoko na stijeni iznad grada. Krenuo sam laganijim tempom, da bi se već nakon Fortice uspio probiti više prema naprijed. Vodeći dvojac, Golub  i Crv već su odmaglili tako da je jedino pitanje bilo koliko će na kraju biti ispred svih ostalih. A drugo pitanje je bilo, koje si svi postavljaju već više godina, ali nijedna utrka nije pružila odgovor – tko je od njih dvojice brži i izdržljiviji.  Nakon velikog uspona, slijedio je veliki spust, ravno do Cetine i meni možda najljepši dio staze. 

 

Trčalo se kroz zeleni tunel uz rijeku da bi se pokraj Tisnih Stina strmo uzdigli visoko, odakle je pucao predivan pogled na Cetinu i njen kanjon. Uspon je malo popustio da bi nakon što smo prošli kroz nekoliko pitoresknih mjestašaca staza opet gotovo okomito krenula na greben Omiške Dinare iznad Lokve Rogoznice. Tu je utrka zapravo počela. Borba s grčevima koji su stalno poput prijetnje titrali u umornim nogama, dehidracija koja je usprkos puno popijene tekućine bila tu negdje blizu i koncentracija koja je svakim korakom bivala slabija i prijetila padom na oštre stijene. Bio sam visoko u poretku i da bi to zadržao znao sam da moram dobro potegnuti uzbrdo, a nizbrdo pokušati zadržati poziciju i završiti utrku. To mi je i uspjelo, nakon 3 sata i 52 minute presretan sam protrčao preko Omiške plaže i ušao u cilj kao šesti.

 

Prvi su za 3 sata i 14 minuta, držeći se za ruke, stigli Ante Pešić Golub i Duje Lekšić Crv. Treći je sa napuklom rukom nakon pada još u prvom dijelu utrke stigao Ivan Želalić (isti poredak prve trojice kao na 1. Imbertek - op.a.).

U ženskoj konkurenciji pobijedila je Jelena Tomić, druga je stigla Nikolina Đivanović, a treća Vedrana Jerić Miloš.

Na utrci 10 km u muškoj konkurenciji pobijedio je NikolaVulić, drugi je Stipe Dujmović, a treći Frane Brailović. Kod žena pobijedila je Ivana Vrvilo, druga je stigla Iva Stošić, a treća Marija Bilić.

Ukupne rezultate možete vidjeti OVDJE

3 Imbertrek nije pružio odgovor na veliko pitanje i veliki trekerski misterij – tko je brži, Golub ili Crv, ali je svim sudionicima pružio odličnu stazu, odličnu utrku, odličnu organizaciju i prije svega, odličnu zabavu. 3 Imbertek, odličan 5. 

 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.