Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Earth run kroz Hrvatske nacionalne parkove
(Rejting 0 od 5)
Trekking
Autor: Adventure Sport Team   
Utorak, 04 Svibanj 2010 00:00

AmicuS i Planet Zemlja i ove godine organiziraju tradicionalnu ekološko-sportsku manifestaciju Earth Run 2010, poznatu i pod nazivom Trka hrvatski nacionalni parkovi.

 VII Earth run će biti zanimljivija, napornija ali i atraktivnija od svih dosadašnjih. Ukupne je dužine oko 1300 km. Ponajbolji hrvatski sportaši iz različitih sportova, na različite načine povezati će sve hrvatske nacionalne parkove, većinu parkova prirode, te proći kroz veliki broj gradova i naselja Istre, Primorja, Like, Gorskog Kotara, Dalmacije, obuhvatiti gotovo sve priobalne gradove, otoke zadarskog arhipelaga i na kraju otok Mljet. Specifičnost Earth runa 2010 je u vrsti sportskih disciplina i proširen broj lokacija koje su nam postale dostupne ovakvim pristupom. Oko 1500 km staze biti će podijeljeno u 10 etapa na kojima će se sportaši međusobno izmjenjivati ovisno o uvjetima u kojima se utrka odvija. Tako će na primjer Istrom voziti biciklist, na vrh Risnjaka se penjati planinari, Velebit prohodati trekingaši, niz Plakeničke stijene se spuštati alpinisti, Krkom kajakaši, do Telašćice plivati plivači, Kornate oploviti jedriličari… Veliki doprinos utrci dati će i Hrvatski paraolimpijci. Earth run se organizirana s primarnim ciljem promoviranja hrvatske prirodne baštine, osvještavanja njezinog značaja na lokalnoj razini te, šire gledajući, da se usmjeri pažnja javnosti na globalno ekološko stanje i potakne građane na preuzimanje odgovornosti za očuvanje onoga što pripada svima - planeta Zemlje.  

Utrka od samog pokretanja uživa potporu svih uprava nacionalnih parkova, parkova prirode, škola, poglavarstava gradova i općina, turističkih zajednica, udruga, sportskih klubova i brojnih drugih organizacija, a tradicionalni pokrovitelji Utrke su Hrvatski olimpijski odbor, Ministarstvo kulture i druge visoke državne institucije (Ministarstvo za zaštitu okoliša, MUP), dok su sudionici ponajbolji hrvatski i inozemni sportaši.

Utrku prate brojna popratna događanja, tako da tradicionalno okuplja veliki broj građana (sve škole i sva poglavarstva uz rutu) i dobiva značajnu medijsku pažnju. 

Izdvajamo i relevantne informacije o utrci:

Ø       Datum održavanja: 05. do 17. lipnja, povodom međunarodnog Dana zaštite okoliša (05. lipanj)Ø       Utrka nije takmičarska, te se brzina kretanja prilagođava najsporijem sportašu i satnici         Ø       Čitavu trku savladati će osnovni tim (green team) dok im se na ruti priključuju sportaši, djeca i ostali na dionicama po njihovom izboru
Ø       Organizirana je sigurnosna pratnja (policija i organizatorska vozila) te logistička pratnja
Ø       Animatorski tim Amicusa priprema prigodni ekološki program (performans) kojeg će izvoditi u očekivanju sportaša.

 Pozivamo sportaše zainteresirane da postanu dio ovog manifesta da nam se jave mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ili telefonom na mob. 095/83-555-45  

DODATNE INFORMACIJE O UTRCI 
Osnovni koncept: Staza od Brijuna do Mljeta ukupne dužine oko 1300 km podijeljena je na 12 etapa. Start i cilj svake etape u pravilu su u nacionalnom parku odnosno parku prirode. Sportaši iz različitih sportova, nastupom u svojoj disciplini, odrađuju etape – samostalno, timski – štafetno ili grupno, ovisno o vrsti sporta i dužini dionice. Organizator osigurava osnovni, Green team koji predvodi ostale sportaše koji im se pridružuju na pojedinim dionicama ili čitavim etapama. Utrka je revijalnog karaktera tako da se brzina kretanja prilagođava najsporijem sportašu, uvjetima na stazi, satnici i popratnim događanjima. Primarni cilj utrke je njezina masovnost i to u broju aktivnih i pasivnih sudionika. U skladu s tim poziv na sudjelovanje u Utrci upućuje se profesionalnim i amaterskim sportskim klubovima, sportskim, ekološkim i srodnim udrugama, školama, vrtićima, turističkim zajednicama i drugim lokalnim organizacijama. Uz utrku će biti organizirana i inicirana popratna događanja, na način da omoguće komunikaciju između Green teama i publike što će omogućiti da se poruka trke prenese na što je moguće veći broj građana.   Kratka povijest trke: 1997. godine bili smo, kao ekološki aktivisti, angažirani na povećavanju učinkovitosti zaštite nacionalnih parkova i parkova prirode te povećavanju zaštićenog područja u Hrvatskoj. Svjesni da proglašenje nekog područja nacionalnim parkom nije jamstvo ekološke zaštite svih prirodnih resursa unutar granica, pokrenuli smo projekt pod nazivom "Trka hrvatski nacionalni parkovi '97". Osovina tog projekta bila je ultramaratonska utrka u kojoj su maratonci trčali od jednog do drugog nacionalnog parka, te na taj način povezali sve hrvatske nacionalne parkove. Koristeći se dugoprugaškim trčanjem kao simbolom zdravlja, odlučnosti i izdržljivosti te nacionalnim parkovima kao simbolima vrijedne i zaštićene prirode, uspjeli smo ostvariti izuzetno upečatljiv način izražavanja. Kako smo već prvih godina uspjeli privući značajnu pažnju javnosti samom utrkom i brojnim popratnim događanjima, trka je postala društveno značajan događaj, kojim se, dugoročno gledajući može bitno utjecati na promjenu ponašanja zajednice.1999. g. krenuli smo u razradu modela za trku Earth Run na lokalnoj razini, da bi 2000. g. održali promotivnu trku Earth Run od NP Risnjak do NP Triglav u Sloveniji.

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.