Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Imaš siće za vodiče?
(Rejting 0 od 5)
Trekking
Autor: Josip Tomic   
Srijeda, 14 Siječanj 2009 21:29
Na Škrapingu će ove godine sudjelovati i 5 slijepih osoba sa psima vodičima. Cilj nam je pomoći onima kojima je pomoć neophodna a to će biti Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča  i mobilitet.
Namjera akcije je prikupljane sredstava za kupnju jednog psa vodiča za slijepe osobe. Cijena jednog psa vodiča kreće se između 20.000-30.000 kuna, tako da će svaka kuna biti dobrodošla.

Vjerojatno ste već naišli na akciju s nazivom Imaš siće za vodiče?

Zanimiljivo je da će na Škrapingu sudjelovati i 5 slijepih osoba sa psima vodičima, a Udruga će pripremiti i demonstraciju s povezom na očima i psima vodičima za sve znatiželjnike.

U mjestu će biti postavljen info-prodajni štand udruge za prikupljane donacija, a biti će objavljen i 060 telefonski broj na koji svi koji žele pomoći mogu donirati "siću za vodiče" .

O Udruzi, njenoj ulozi i svrsi doniranog novca
Rehabilitacijski programi značajno utječu na kvalitetu življenja osoba s invaliditetom, osiguravajući pri tom ostvarenje temeljnih ljudskih prava na maksimalnu samostalnost i neovisnost od drugih. Centar će u budućnosti predstavljati sustavno rješenje za ova područja.

U ovom razdoblju Udruga godišnje školuje do 10 pasa vodiča, 5 terapijskih pasa i do 3 rehabilitacijska psa. Ovakva dinamika ne omogućuje zadovoljenje potreba za ovim radnim psima u Hrvatskoj, jer je npr. lista čekanja za pse vodiče slijepih kontinuirano iznad 70 osoba. Godišnji obim rada u budućem Centru za pse vodiče i mobilitet više će se no udvostruciti u odnosu na sadašnje mogućnosti.

Centar za pse vodiče i mobilitet projektnom i pratećom dokumentacijom definiran je kao multidisciplinarni rehabilitacijski centar za područja:
- orijentacije i mobiliteta slijepih (osposobljavanje slijepih za korištenje tehnike bijelog štapa, školovanje i dodjela pasa vodiča)
- školovanje i dodjela rehabilitacijskih pasa - pomagača osobama u invalidskim kolicima i teško pokretnim osobama
- školovanje i dodjela terapijskih pasa djeci s teškoćama u razvoju
- uzgoj radnih pasa za ove namjene
- edukativno-promotivne aktivnosti u cilju senzibiliziranja javnosti za specifične potrebe slijepih i drugih osoba s invaliditetom

Gradnjom ovog regionalnog Centra stvorit ćemo uvjete za sustavno provođenje ovih programa, uključujući interdisciplinarni pristup u izobrazbi kadrova za ove namjene. Centar će imati značajnu ulogu, ne samo lokalno, već na nacionalnom i regionalnom nivou, jer je jedina takva ustanova u ovom dijelu Europe. To ga pozicionira kao referalni centar za susjedne zemlje koje govorno gravitiraju Hrvatskoj.

Lokaciju Centra za pse vodiče i mobilitet, u okviru spomen-parka Dotrščina, Udruzi je dodijelio Grad Zagreb. Vrijednost investicije koja obuhvaća upravnu zgradu Centra sa smještajnim kapacitetom za korisnike usluga, te objektom za smještaj za cca 50 pasa s veterinarskom ambulantom i radnim poligonom iznosi 12 milijuna kuna. Na tu se sumu obračunava porez na dodanu vrijednost. Sporazumom sklopljenim 2003. godine između Vlade Republike Hrvatske, Grada Zagreba i Udruge, Centar je utvrđen kao zajednička investicija u tri jednaka dijela.

Udruga kao nositelj investicije u izgradnji sudjeluje s trećinom sredstava (5 milijuna kn, uključujući PDV), koje prikuplja kroz dobrotvornu kampanju koja je još uvijek u tijeku. Kroz kampanju se obraća građanstvu i poslovnom sektoru da sponzorskim i donatorskim prilozima doprinesu ostvarenju ovog plemenitog cilja.

Svijest o zadovoljenju temeljnih ljudskih prava, prava osoba s invaliditetom na samostalnost i neovisnost od drugih, vrijednost je svakog demokratskog društva.

Svaka potencijalna tvrtka, kao sponzor gradnje rehabilitacijskog Centra za pse vodiče i mobilitet u našoj zemlji, može značajno doprinijeti bržoj realizaciji ovog humanitarnog cilja.

Porezne olakšice također mogu biti dodatni poticaj odluci o sponzorstvu. Kvalitetno osmišljena medijska promocija takvog doprinosa sastavni je dio programa Udruge.

Uz to, trajno spomen obilježje sponzori i donatori, čijim je doprinosom Centar izgrađen, imat će u njegovom perivoju, koji je idejno projektiran kao prvi park za slijepe u ovoj regiji. To umjetničko rješenje bit ce zanimljiva posebnost u gradu Zagrebu.


SMJEŠTAJNI KAPACITETI ZA KLIJENTE, PSE I UPRAVA

U okviru rehabilitacijskih procesa u Centru, korisnici usluga tijekom jedne godine su:
- slijepe i visoko slabovidne osobe u programu osposobljavanja za korištenje tehnike bijelog štapa (prosječno 50-60 osoba),
- slijepe osobe kroz dodjelu odškolovanih pasa vodiča (prosječno 20 osoba)
- osobe u invalidskim kolicima kroz dodjelu rehabilitacijskih pasa (prosječno 10 osoba)
- djeca s teškoćama u razvoju, starije ili mentalno retardirane osobe kroz uključivanje terapijskih pasa (prosječno 10-15 osoba)
- obitelji svih dobnih skupina gore navedenih osoba s invaliditetom, kroz edukativne programe o prihvaćanju i suočavanju sa specifičnostima pojedinog invaliditeta ili oštećenja
- grupe djece predškolske i školske dobi, lokalno stanovništvo, turističke grupe u okviru edukativno-promotivnih programa.


Za uspješnu provedbu bilo kojeg rehabilitacijskog programa iznimno je važno da se klijent dobro osjeća. Prostorni kapaciteti Centra omogućit će komforan smještaj i organiziranje drugih sadržaja namijenjenih relaksaciji klijenata u slobodno vrijeme. Upravo ti sadržaji trebaju postići psihološku opuštenost, koja je važna pretpostavka za uspješno ovladavanje tim vrlo složenim procesom prijenosa psa korisniku. Svi prostori Centra, koje smo spomenuli kod provedbe programa tehnike bijelog štapa, na raspolaganju su i korisnicima pasa vodiča, rehabilitacijskih i terapijskih pasa.

U tim kreativnim sadržajima u prostorima multidisciplinarne dvorane-restorana Centra, te dnevnog boravka sudjelovat će volonteri - studenti različitih fakulteta koji će u Centru provoditi i obveznu studentsku praksu. I do sada smo ostvarivali dobru suradnju kroz edukativne projekte sa studentima: Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, Fakulteta socijalnog rada, psihologije i sociologije, Učiteljske akademije, Veterinarskog fakulteta itd.

Centar je definiran kao ustanova otvorenog tipa u kojem će uz izravne korisnike aktivni sudionici biti i posredni korisnici usluga kroz upravo spomenute edukativno-promotivne aktivnosti. Njihov je cilj da uz podizanje svijesti društva potaknu donatore i sponzore na bolju međusektorsku osjetljivost za potrebe ovih marginaliziranih skupina u društvu. Na taj će način dobro osmišljeni programi doprinijeti održavanju partnerstva i privlačenju novih sponzora.

Bez ovako organiziranog i planiranog rada, kao što je predviđeno u Centru, nije moguće ostvariti bitne pomake, kako u broju slijepih osoba - korisnika pasa vodiča, tako i u poboljšanju uvjeta u vrijeme obuke slijepe osobe za korištenje vodiča.

U Centru su predviđeni smještajni kapaciteti za 40 do 50 pasa. To uključuje smještaj pasa* u vrijeme školovanja, boravak ženki u vrijeme štenjenja sa štencima, to izolaciju potrebnu zbog pojava mogućih zaraznih bolesti. U Centru je predviđena priručna veterinarska ambulanta, zbog potrebnih hitnih intervencija, te racionalnog liječenja jednostavnijih oboljenja (npr. upale uha i očiju, metabolički poremećaji ...).

Standardi za smještaj ovih radnih pasa definirani su kroz propise zapadnoeuropskih zemalja, namijenjenih radnim psima. Njih je neophodno poštivati zbog učinka koji kvaliteta smještaja ima na radnu sposobnost psa. A program obuke pred ove pse postavlja vrlo složene, odgovorne i naporne zadatke, zadatke od čijeg kvalitetnog izvršenja zavisi sigurnost kretanja slijepe osobe.

U Centru će se u mnogo većem obimu razvijati vlastiti selekcionirani uzgoj (minimalno 7 ženki), nužan zbog puno boljih fizičkih i mentalnih karakteristika pasa, što znacajno utječe na kvalitetu rada i smanjenje troškova. Udruga je već sada započela razvoj selekcioniranog uzgoja, no bez Centra nije moguće osigurati uvjete za rad sa štencima u najranijoj dobi. Radi se o programima prilagođenim njihovom uzrastu i mogućnostima. Zbog toga je važan dovoljno velik i dobro opremljen prostor, te samo okruženje smještajnih kapaciteta za pse.

Izolaciju predviđaju propisi i standardi veterinarske struke, što je zbog moguće zaraze neophodno poštivati.

POZIV ZA TVRTKE:

Poznato je da svaki poslovni subjekt kreiranjem marketinških aktivnosti utječe na vlastitu poziciju u društvu. Unatoč činjenici da izravno oglašavanje često postiže vrlo zapažene efekte, i ovakvi posredni učinci kroz marketinško sudjelovanje u humanitarnim projektima u društvu također imaju svoje značajne učinke. Polazeći od činjenice da socijalnom osjetljivošću djelujemo na razvoj upravo onih sektora koji su društvu neophodni, često se postižu respektabilne simpatije kod stanovništva, koji su u većini slučajeva i krajnji korisnici.

To izravno utječe na ugled Vaše firme, a kroz našu zajedničku suradnju doprinosimo općem društvenom dobru, što je uobičajena praksa poznatih svih tvrtki koje grade vlastitu poslovnu kulturu.

Donacije i sponzorstva možete uplatiti na žiro račun udruge: 2360000 – 1101351988 kod Zagrebačke banke, s naznakom "Škraping".

___

Više o Škrapingu::

Škraping 2009 seli na Ugljan!


 
 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.