Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Imbertrek – treking na steroidima
(Rejting 5.00 od 5)
Trekking
Autor: Marko Herman   
Petak, 28 Ožujak 2014 17:47

Treking je oblik rekreacije koji je zadnjih godina u strahovitom porastu o čemu svjedoči sve veći broj utrka i ljudi koji na njima sudjeluju, a Imbertrek je utrka koja možda najbolje ilustrira taj trend. 

Prošle godine je organiziran prvi Imbertrek koji je bio internog karaktera, za članove PD Imber i nastupilo je 10-ak natjecatelja. Ove godine su odlučili raspisati utrku za sve koji žele sudjelovati i javilo se preko 250 natjecatelja. Brojka koja je zasigurno iznenadila organizatore, ali se to iz moje perspektive kao sudionika utrke nije ni najmanje osjetilo. Sve je funkcioniralo glatko i bez problema.

Natjecatelji su mogli nastupiti u rekreativnoj (10 km ) ili planinarskoj (25 km) kategoriji. Format utrke je trail što znači da je staza označena markacijama ili trakicama za olakšanu orijentaciju. Start i cilj bili su na Omiškoj plaži.

Vrijeme prije starta kratio sam ćakulom s poznatim licima koje susrećem na ovakvim utrkama. Dragomir Čović Bili, alfa i omega Mosor Grebbeninga, sudionik Ultra Trail du Mont Blanc –a i lanjski pobjednik Pašmana, jedini kaže da ne sudjeluje jer je u ''penziji''. Šteta, jer mislim da njegove najbolje trekerske godine tek dolaze.

 

Nakon znaka za start kojeg su dali iz kubure Omiški gusari, gotovo punim sprintom, stampedo trekera se razlio po omiškoj plaži i preko ceste prema Omiškoj  Dinari. Naravno da taj tempo nije dugo potrajao jer nakon što smo prešli cestu počeo je uspon i ubrzo se hrpa razvukla u dahtavu kolonu. Nakon prve kontrolne točke, pokraj  crkvice s koje puca prekrasan pogled na Omiš, slijedila je nešto lakša dionica, pa teški uspon po sipkom terenu do vrha južnog grebena Omiške Dinare. Od grebena, strmim spustom kroz borovu šumu sjurili smo se do Podašpilja i zatim kanjonom Dvornica do Cetine. Tu me sustigla grupica domaćih trekera iz Omiša s kojima sam bio gotovo do samog kraja utrke. S jednim od njih, Ivanom Vojnovićem, ušao sam zajedno u cilj.

 

Nakon dolaska do impresivnih Tisnih Stina, od Cetine smo se popeli do Svinišća. Tijekom  uspona teško sam odvajao oči od pogleda na kanjon Cetine ispod nas. No, utrka je i nema puno vremena za uživanje u pogledu. Nakon Svinišća, brutalan uspon  do crkvice Sv. Vida gdje je 7 točka i odakle puca pogled na Lokvu Rogoznicu i Brački kanal daleko ispod. Tehnički zahtjevnim terenom krenuli smo opet u smjeru Omiša i posljednjoj kontrolnoj točki koja se nalazi pokraj planinarskog skloništa Luda kuća (da mi je znati kako je dobila to ime).Tu nas od Omiša dijeli oko 650 visinskih metara spusta po jako teškom terenu, a noge su već prilično umorne. Na nizbrdici se naša grupica razbila. Imao sam osjećaj da će mi natkoljenice eksplodirati i jedva sam čekao da se teren malo izravna. Nakon 25 minuta muke za kvadricepse konačno sam stigao do mora i zajedno s Ivanom uzdignutih ruku ušao u cilj. Svi čestitaju kao da smo stigli prvi. 3 sata 58 minuta, 12 mjesto u kategoriji. Obojica smo presretni i prezadovoljni.

 

Pobjedu je očekivano odnio Duje Lekšić Crv s fantastičnih 2 sata 47 minuta. U ženskoj konkurenciji, uz kraće gubljenje po stazi, prvo mjesto je zauzela Nikolina Šustić.

U rekreacijskoj kategoriji koja se održala na Poljičkoj Planini, u muškoj konkurenciji pobijedio je Milan Platiša, a u ženskoj Martina Pezo.

Inače, Imbertrek je prva utrka proljetnog treking kupa koji još uključuje Jesenice Treking 12.04. i Mosor Grebbening 10.05.

Odličan i atraktivan odabir staze koja je dobro očišćena i označena, dobra organizacija i pozitivna atmosfera stvari su po kojima ću pamtiti ovu utrku. Trud organizatora se isplatio i nesumnjivo da ovaj treking ima odličnu perspektivu u budućnosti. Zadovoljstvo sudionika je najbolja preporuka, a takvih je bilo preko 250. 

 

Više fotografija i rezultati na FACEBOOK PROFILU IMBERTREKA  

Od autora teksta MARKA HERMANA možete tražiti i dobiti savjete o treningu i prehrani.   

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.