Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Krk trekk – izvještaj novopečenog trekera
(Rejting 5.00 od 5)
Trekking
Autor: Alen Grakalic   
Petak, 04 Studeni 2011 15:39

Mnogo je razloga zašto se ljudi prijavljuju na treking utrke. Ima tu zaista svega, od natjecatelja u zavidnoj formi do šetača koji samo žele bezbrižno (odnosno što bezbrižnije) uživati u kretanju prirodom. 

Koji god razlog bio, svatko od nas može se osjećati povlaštenim što prije svega živimo u kraju gdje nam je takva aktivnost vrlo dostupna no i zato što organiziranih treking utrka zaista ima napretek.

Razlog moje prijave na Krk trekk, odnosno početka bavljenja trekingom bilo je ponovno pronalaženje veze između mene i trčanja. Nakon sezone prepune osobnih poteškoća, trčanje i ja smo se razišli... i nikako da se sastavimo. Za jednog pasioniranog (no rekreativnog) Ironmana to i nije najsretnija situacija. Trčanje je već dugo sastavni dio mog života i morao sam naći načina da ponovno osjetim strast prema kretanju. Tako sam odlučio krenuti uzbrdo, u brda i planine te asfalt zamijeniti sa šumskim stazama. Strast se pomalo vratila i nije trebalo dugo da poželim prijaviti se na neku treking utrku. Krk trekk 2011 se činio idealnim.

Ako ste ikad bili u Baškoj, onda i ne moram posebno opisivati koliko taj predivni pejzaž jednostavno "zove" da ga istražite. Pogled s velike plaže prema brdima koja okružuju Bašku je neprocjenjiv. Gledajući ih čovjek se pita kakav je tek pogled odozgo. Bolje mjesto za svoj prvi treking nisam mogao ni zamisliti. Iako je, po mom skromnom mišljenju, teren zahtjevan za trčanje, cijelo je područje izuzetno pregledno i zaista se lako može orijentirati. Uz to turistička zajednica se potrudila obilježiti mnoge staze koje krivudaju bašćanskim kršem, tako da se bez straha možete i sami upustiti u istraživanje. 

 

Na sam dan trke osvanulo je predivno sunčano jutro i odmah mi je bilo jasno da ću trčati u kratkim rukavima. Uvjeti su bili doslovce idealni. Sunčano, niti prehladno niti pretoplo, jedva da je i bilo vjetra... Čak se ni oni najsitničaviji nisu imali na što žaliti osim možda na previše svjetla ili predobru vidljivost :)

Natjecatelji su bili podijeljeni u 3 kategorije: jogging kategorija (cca 11 km) koja je namijenjena početnicima i onima koji žele tek okusiti čari trekinga, planinarska kategorija (cca 25 km) te ultra kategorija (cca 50 km) namijenjena prekaljenim trekerima i onima koji se tako osjećaju. Iako mi je ovo bio prvi treking (prva off-road trka ikad), odlučio sam preskočiti jogging kategoriju i nastupiti u planinarskoj. Nisam imao ideje što me sve čeka na utrci, no 11 km mi se ipak činilo prekratko.

Na startu utrke bili smo raspoređeni u dvije veće skupine, planinarska i jogging na jednoj strani startne linije a ultraši su bili na drugoj. Naime, ultraši su išli po svojim kontrolnim točkama u obrnutom smjeru od ostale dvije kategorije tako da nije bilo straha za njih da će im gomila nabrijanih planinara stvarati gužve na kontrolama. Nakon nastupa lokalne folklorne skupine uslijedio je i službeni start utrke! Već se u prvim metrima nastojim probiti što više naprijed, ponajviše zbog toga da dobijem nekakvu referencu o tome koliko se brzo ekipa na čelu kreće. Na cestovnim utrkama mi najbrži pobjegnu već na samom početku, no ovdje mi se tempo činio podnošljivim tako da sam se držao čela kolone. Isto tako, kako je treking orijentacijska utrka, pazio sam na koji se način drugi orijentiraju i odlučuju u kojem smjeru krenuti. Vrlo brzo je uslijedio i prvi uspon prema prvoj kontrolnoj točki gdje se kolona prilično rastegnula. Nastojim ne ići prebrzo i držati puls u granicama podnošljivoga i sa veseljem primjećujem da mi vodeći trekeri ne odmiču previše. Nakon prvog uspona, jasno, slijedi i prvi spust prema drugoj kontrolnoj točki. Nikad do tada nisam trčao tom brzinom nizbrdo po tako zahtjevnom terenu, no ne želim izgubiti kontakt sa vodećima. Primjećujem da mi noge imaju nekakvu svoju dinamiku kretanja po kršu, kao da se radi o nekakvom davno zaboravljenom refleksu, gdje se u milisekundi odlučuje gdje nagaziti stopalom, a da ne dođe do proklizavanja ili pada.

Druga kontrolna točka pada te krećemo prema trećoj. Polako se odvaja grupica od 5, 6 trekera među kojima i moja malenkost koja predvodi dugačku kolonu od nekih 230 natjecatelja koliko ih je nastupilo u planinarskoj kategoriji. Uspinjemo se do grebena iznad Baške i prvo što mi pada na pamet je koliko sam samo puta gledao prema ovom mjestu pitajući se kako li je gore. A sad me evo ovdje, na licu mjesta, u trku za mojim novim kolegama. U pogledu ne stižem uživati jer je sva moja pažnja posvećena kretanju. Pazim na svaki korak i nastojim držati tempo. Koja šteta... pomalo zavidim ekipi iza mene za koju znam da ima spremne svoje foto aparate i da neće samo prozujati ovim krajolikom.

Nakon treće kontrolne točke moja grupica već ima određenu prednost. Okrećem se i ne vidim nikog iza nas. Osjećam se prilično zadovoljno, jer mi je tempo bio relativno lagan, no nisam htio forsirati i ići naprijed. Znao sam da me čeka još dug put i mnogo nepoznanica. Imamo još dvije kontrolne točke, spust u dolinu te trk po dolini do cilja.

 

Tad se desilo nešto što je praktički svima u grupi presudilo plasman. Nakon četvrte kontrole promašujemo put i krećemo u krivom smjeru. Naš je čvrsti trkački korak postepeno izgubio sigurnost i osjećamo da smo negdje pogriješili. Dolazimo do kolektivne potvrde o tome da smo na krivom putu i počinjemo tražiti petu kontrolnu točku. Taj dio naše trke mi se iz ove perspektive čini najdužim. Uz konzultacije i osvajanje nemarkiranog terena, dolazimo ispod vrha na kojem se nalazila peta i posljednja kontrolna točka. Na moje, neću reći blago, razočarenje, gledamo trekere koji su već blizu vrha kao i nekolicinu koja se već spušta. Stižemo do vrha i krećemo put doline. Dolazimo na početak strme staze, toliko strme da sam se čudio da ćemo ići tuda. Moji su se suborci bez oklijevanja sunovratili niz padinu, nesmanjenom brzinom i intenzitetom, dok su mene moj oprez i neiskustvo držali iza. Nisam ni ja hodao, no nisam trčao tako brzo kao moji kolege. Svaki put kad bih dignuo pogled shvatio bih da su sve dalje i dalje i da nema nikakve šanse da ih vidim prije zapisničkog stola na cilju.

Spust je trajao poprilično dugo, dosta me izmorio i malkice demoralizirao. No ovo je prvi treking, skupljam iskustva. Glavu gore, još samo dolina i na cilju sam. "Samo" dolina... kako sam bio u krivu... Umjesto trčanja po utabanoj biciklističkoj stazi, kretanje kroz dolinu pretvorilo se u preskakanje ograda, mijenjanja smjera u nastojanju pronalaska pravog puta, gaženja potoka... U tom sam se traženju spojio sa drugom grupicom trekera. U jednom smo trenutku pitali lokalne mještane gdje se, do vraga, nalazi ta biciklistička staza. Oni nas upućuju na pravi put i tu je što se orijentacije i snalaženja u prostoru tiče kraj! Kilometar dva laganog trka i stižem na cilj, za 3 sata i 9 minuta, kao 13-ti sveukupno sa nekih 15 minuta zaostatka za vodećim. Prvi osjećaj mi je bio razočaranje što se nisam bolje plasirao, ali nerealno je za očekivati da će se netko sa nešto malo trkačke forme i nula iskustva samo tako ušuljati među najbolje.

Predivan krajolik, idealno vrijeme, nekoliko novih momenata u mom trčanju, novonastalo poštovanje prema topografiji i snalaženju u prostoru, dosta materijala za razmišljanje i analizu kako o trčanju tako i o prirodi, sve su to stvari koje sam doživio na Krk trekku i koje ću rado ponijeti kući sa sobom. Jedva čekam ponovo potrčati na jednoj od ovakvih utrka.

Na kraju pozdrav mojim suborcima Maji, Sandru i Sanji koja je u svom prvom treku osvojila prvo mjesto u jogging kategoriji. Pozdrav organizatorima i svima koji su učestvovali uz opasku da ne komentiraju previše startnine, grah ili majice... iskustva poput ovog se ne plaćaju novcem.

 

Fotografije su preuzete iz albuma Borisa Kačana, a više ih možete vidjeti OVDJE 

 

 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.