Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Mosor Grebbening – povratak korijenima
(Rejting 5.00 od 5)
Trekking
Autor: Marko Herman   
Ponedjeljak, 12 Svibanj 2014 13:47

Upravo je utrka mosorskim grebenom korijen trekinga u Hrvatskoj budući se počela održavati daleke 1993. pod imenom Mosorski planinarski maraton. U međuvremenu je mijenjala organizatore, ime, čak i trasu.

Zadnjih 8 godina utrka je poznata kao Mosor Grebbening i nakon što je nekoliko puta izbivala s grebenskog dijela Mosora, ovu godinu se vratila svojoj izvornoj ruti. Startala je u Klisu i nakon prolaska cijelim grebenom završila u Gatima. Jedina razlika u odnosu na izvorni oblik je što je utrka tada završavala u Omišu.

Vraćanje utrke na greben pokazao se punim pogotkom organizatora, što je najbolje pokazao broj od oko 60-ak sudionika u ultra kategoriji koja je išla opisanom rutom. Ovo je zapravo jedina utrka koja ide gotovo cijelom dužinom grebenom neke planine, što znači da natjecatelji cijelo vrijeme mogu uživati u pogledu s obje strane.

 

Sad malo o samoj stazi i tijeku utrke iz moje perspektive.

Nakon znaka za start u 8 sati u Klisu, ultraši puni entuzijazma odmah su jurnuli uzbrdo prema zapadnim mosorskim padinama. Vrlo brzo, nakon malo asfalta i makadama, krenuo je uspon po teškom terenu. Trebalo je svladati oko 700 metara visine do prve kontrolne točke na Debelom brdu. Kao i na svakom početku, većina pokušava prestići onog ispred sebe, žuri se kao da nema još puno sati utrkivanja. Pokušavam ići ne prebrzo, ali ni presporo. U društvu s Hrvojem Kedžom  nalazim brzinu koja mi odgovara. U odličnom ritmu prolazimo i drugu kontrolnu točku na Ljubljanu i nastavljamo najvišim dijelom mosorskog grebena. Teren je vrlo kamenit i kretanje se uglavnom svodi na skakanje s kamena na kamen. Svaki korak je test ravnoteže. Pogled s vršnog grebena je teško opisiv riječima. Na jednu stranu pogled puca preko svih srednjodalmatinskih otoka, Brača, Hvara,Visa i dalje prema otvorenom moru.U smjeru Omiša uzdiže se Omiška Dinara i iza nje daleko i moćno Biokovo. Na strani koja gleda u kopno kao  na dlanu prostire se Dalmatinska Zagora iznad koje se uzdižu Kamešnica, Svilaja i Dinara. Daleko u maglovitoj daljini naziru se još uvijek zasniježeni vrhovi planina u Bosni. Nažalost, ne možemo previše uživati u pogledu jer nam je pogled stalno uprt u pod. Nakon prve okrepe, na početku uspona na Botajnu počeli su problemi. Javljali su se grčevi u obje noge. Dvojio sam da li da se  vratim. Ipak sam odlučio nastaviti i koračajući kao po jajima nastavio prema Kontrolnoj točki na Sv. Juri (Kozik) razmišljajući o tome da samo uspijem završiti utrku.

Nakon Sv Jure noge su se vratile u normalu ali zato je teren postao noćna mora. Goli oštri kamen i duboke škrape iziskivali su iznimnu koncentraciju i oprez, što nije bilo lako nakon već više od 5 sati utrke. Preko kontrolne točke u planinarskoj kući Trpošnjik nastavili smo spust prema Gatima. Društvo su mi tada radili Filip Sinovčić i Ivan Lolić. Međutim, kad smo stigli u Gata utrka nije bila gotova. Još smo morali obići četiri kontrolne točke u okolici Gata što nam je uzelo oko sat vremena. Konačno, nakon 8 sati i 12 minuta ulazim u cilj.

 

Prvi je očekivano došao Ante Pešić Golub za teško shvatljivih 5 sati i 7 minuta ostavivši iza sebe drugoplasiranog Matu Roščića gotovo 2 sata. Treći je stigao Daniel Krstulović. Kod žena prva je stigla Nikolina Đivanović, druga Nada Bilobrk i treća Jelena Tomić.

Osim ultra kategorije moglo se još natjecati u Light i Jogging kategoriji. Tako je u svim kategorijama sudjelovalo oko 230 natjecatelja.

 

Nakon proglašenja pobjednika Grebbeninga proglašeni su i pobjednici Proljetnog treking kupa kojeg su osim Mosor Grebbeninga sačinjavale utrke Jesenice treking i Imbertrek. Kod muškaraca je prvi Ante Pešić Golub, a u ženskoj konkurenciji Nikolina Đivanović.

Odlična organizacija, gostoljubivost poljičkih domaćina i teška ali jedinstvena staza  su zasigurno učinili zadovoljnima sve sudionike koji će istu avanturu vjerojatno ponoviti i slijedeće godine. Znam da ja hoću.

Kompletne rezultate možete pogledati OVDJE

 

 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.