Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Od Raja do Pakla i natrag
(Rejting 4.00 od 5)
Trekking
Autor: Adventure Sport Team   
Utorak, 04 Lipanj 2013 17:59

Samostan iz 16. stoljeća, tri kanjona, napušteno pastirsko seoce, samotne jadranske plaže, prekrasni pogledi na susjedne otoke…

….zvuči li kao savršeni odmor? Međutim nije!!! 

U petak ujutro, 19. srpnja 2013., samo će najodlučniji trkači startati na prvom izdanju nove trail utrke koju smo sasvim prigodno nazvali “Od raja do pakla i natrag”.
 
 
 
Start je u podnožju drevnog samostana, pustinje Blaca, slijedi strmi uspon, pa uzbudljiv i brz spust do plaže te vijuganje stazicom uz tirkizno more kroz samotne uvale. Malo ribarsko seoce, pa nemilosrdni kanjon koji podsjeća na korito presušene rijeke.
 
 

A to je tek prvi krug! 

Ako vam to nije dosta, krenite u drugi, po još težem putu, ako se to uopće može nazvati putem, koji vodi tragom zapuštene, kamenite i stoljećima stare seoske staze do susjednog kanjona i kroz napušteno seoce obraslo neprijateljskim, trnovitim biljem.
 
 

Slijedi borba pri usponu na greben čija je strmina prava prijetnja za zglobove, na kojoj je svaki korak drugačiji i svaki zahtjeva pažnju pri doskoku. Zatim dolazite na suncu izložene pašnjake na kojima se rijetka trava probija kroz krševito, razmrvljenim kamenjem prekriveno tlo, ispresjecano beskrajnim suhozidima. Konačno, tu je i stotinjak metara makadama po kome će se nekoliko minuta moći potrčati i nešto brže. Teren je to koji je “normalnim” trkačima uobičajen, ali za nas trail-trkače bit će to samo kratki prelaz u treći krug!

 

A treći je krug istovjetan prvom, samo se prolazi suprotnim smjerom…

Put ostavlja samostan iza sebe napornim usponom po, sada već gotovo nepodnošljivoj vrućini, prolazi kraj neobičnog, stoljetnog pčelinjaka s ostacima kamenih košnica, vodi kroz maslinike i zatim se punom brzinom strmoglavljuje u kanjon… kamenje i paukove mreže frcaju na sve strane dok se u brzom vijuganju spuštate prema malom mjestu na obali. Bit će vam potrebna čelična volja da odolite iskušenju i ne utrčite u modro, osvježavajuće more i ostanete u njemu. Posljednji napor, 200 metara visinske razlike, vijugavi uspon od plaže do cilja u dvorištu samostana koji u svojim bijelim zidinama čeka pobjednike, borce i preživjele…
 
 

Čisto da znate: prijave za utrku otvaramo vrlo brzo, čim pronađemo našeg vrlog racebasera Ivshu koji se zagubio negdje u zabitima spomenutih kanjona. Dok ga ne pronađemo, oslobodite si vrijeme tih dana u godini, pobrinite se za primjeren prijevoz do Splita i Brača ili jednostavno krenite hodati, kako biste pravovremeno bili na startu tog, već i sada povijesnog, 19. srpnja!

 

Lacko, mozak u dubokoj sjeni, briljantni te lucidni genije i ko-inicijator ovog ludog pothvata. Bez njega, utrka se vjerojatno ne bi dogodila, Hrvatska bi već odavno bila u EU, a Zemlja bi se prestala okretati.

 

Neven je naš “manager terena” i kao takav odgovoran je posebno za kostolomni drugi krug. Sve žalbe u tom smislu uputite isključivo njemu, on će ih izignorirati na samo njemu svojstven strpljiv i prijateljski način…

 

Gripmaster (ili u običnom životu Stephan Repke) je uvezeni trail-trkač koji je provjerio, izmjerio i zabilježio stazu. Uz to bit će odgovoran i za označavanje staze kako se razmaženi sjeverno-europski trkači ne bi izgubili i kako bi, citiram ga: “oni luđaci iz Zagreba”, završavam citat, mogli trčati i brže nego što to već čine. 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.