Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Pelisac trail - prva treking utrka na Pelješcu
(Rejting 0 od 5)
Trekking
Autor: Adventure Sport Team   
Ponedjeljak, 01 Rujan 2014 21:47

Sportsko rekreacijsko društvo Viganj na Pelješcu poziva sve zainteresirane sportske entuzijaste da im se pridruže u razdoblju od 29.09. do 05.10.2014. na prvoj ROZARIJADI. 

Cjelokupno događanje osmišljeno je kao svojevrsna viganjska olimpijada na kojoj će se svi posjetitelji moći natjecati u desetak sportova na moru i kopnu – od windsurfinga, kitesurfinga, SUP-a, biciklizma, trekinga, streličarstva, nogometa, bočanja... 

Vjerujemo da će svatko naći nešto za sebe. 

Između sportova u kojima ćete se moći okušati posebno bi trebalo istaknuti prvu trail utrku na Pelješcu – Pelisac trail koji će se odvijati u dva dijela OSVAJANJE GRADA (NAKOVANA) – lakša utrka od 10km i OSVAJANJE VRHA PELISCA (SV.ILIJA) - zahtjevnija utrka od 20tak kilometara.

Ovim dvjema stazama, osim što ćete uživati u predivnom pogledu na vanrednu prirodu poluotoka Pelješca, moći ćete upiti i jedan dio bogate povijesti koji seže još iz doba kad je Viganj, uz Kućište i Orebić, bio jezgra pomorstva ovog dijela Jadrana. Bogata pomorska tradicija svoj je vrhunac postigla u doba jedrenjaka od 17. do 19. stoljeća sa preko 300 kapetana i više od tisuću mornara.

OPIS STAZA:

Treking utrka OSVAJANJE GRADA (NAKOVANA) – Natjecatelji ove laganije utrke krenuti će iz centra Vignja gdje se nalazi bivši dominikanski samostan iz 1671. godine, a sada se unutar nalazi kulturno izložbeni prostor. Prolazi se kraj groblja i župne crkve Sv. Mihovila iz 18. st., a zatim starim Austrijskim putom uz brdo Sućuraj koji je ime dobio po crkvi Svetog Jurja koja se oronula nalazi pri samom vrhu. Prelazi se zatim makadamski put i ulazi u zaštičeni "Povijesni prostor Nakovana" gdje se nalazu srednjovjekovna sela Gornja i Donja Nakovana, a na pola puta između njih romanička crkva Male Gospe iz 12./13. st. Odmah ponad crkve nalazi se brdo Kopinje gdje je skrivena Spila u kojoj su arheolozi pronašli netaknuto ilirsko svetište s brojnim ostacima posuđa i najstarijim sačuvanim horoskopom na svijetu. Iz Donje Nakovane potječe izumitelj torpeda Ivan Lupis-Vukić, a oba dva sela napuštena su, a najveći dio stanovništva iselio je na drugi kraj svijeta – u Novi Zeland. Konačni cilj ove utrke je brdo koje nosi ime Grad budući da je bio naseljen već u Neolitiku, a za vrijeme Ilira bila prestolnica kraljice Teute. Za Rimljane je ova utvrda bila neosvojiva i tek je pala kada su osvojena sva okolna područja.

 

Treking utrka OSVAJANJE VRHA PELISCA (SV.ILIJE) – Natjecatelji ove zahtjevnije utrke počinju također iz centra Vignja, a prolaze uz more poznatom Pontom gdje se nalazi najpoznatija europska destinacija za windsurfing. Tu se nalazi zavjetna crkvica Svetog Liberana, a kod crkve Svetog Trojstva u Kućištu koja je najljepša barokna crkva u Dalmaciji natjecatelji skreću uz brdo i prolaze kraj groblja i crkve Svetog Luke iz 14. stoljeća. Tu se nalazi i nekoliko mauzoleja kućiških kapetana među kojima se istiće mauzolej Bijelića – brodovlasnika koji su osnovali prvo parobrodarsko društvo na Pelješcu. Uz brdo se prolazi kraj zavjetne crkve Nuncijate, te nakon prelaska vrha prijevoja ulazi u gustu šumu endemičnog Dalmatinskog crnog bora – gdje se skrivaju veprovi, čagljevi, ali i konji i magarci, dok se po vrhovima mogu sresti mufloni. U srcu šume nalazi se i planinarska kućica gdje se natjecatelji mogu osvježiti i odmoriti, a zatim slijedi uspon do vrha Svetog Ilije – najvećeg vrha Dalmatinskog arhipelaga koji visinom od 961 metar gotovo dolazi do planine. Pred sami vrh nailazi se na staru planinarsku kućicu koju su sagradili Austrijanci pred sami I. sv. Rat. Tu se nalaze i brojne jame, među kojima ima onih dubokih i nekoliko stotina metara. Uokolo samog vrha nalazu se ostaci njemačkih suhozidnih bunkera iz II sv. Rata, a na samom vrhu mogu se uočiti temelji srednjovjekovne crkve Svetog Ilije. Natjecatelj na povratku prolazi kraj vilinskog izvora Norin, a zatim se spušta na makadam, te na stari austrijski put koji ga vodi natrag do centra Vignja.


 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.