Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Predstavljen Dalmacija ultra trail
(Rejting 0 od 5)
Trekking
Autor: Anamarija Marović   
Srijeda, 10 Veljača 2016 21:38

Pet planina, Biokovo, Mosor, Omiška Dinara, Primorska kosa, Kozjak, tri rijeke, Cetina, Žrnovnica, Jadro uz poznate povijesne i kulturne lokacije, poput Fortice, Klisa, Antičke Salone u jednom dahu povezati će Dalmacija ultra trail, utrka koja je danas predstavljena u Splitu, u kući Slave splitskog sporta.

Organizatori, okupljeni u Udrugu Dalmacija trails, nakon uspješno odrađenog niza utrka,  Mosor Grebbeninga, Imber treka, Promina treka, Jesenice trekinga, Marjan traila sjedinjenih u  Proljetni treking kup, te Biokovo Vertikala i Vela Strka u sklopu Vela Luka outdoor festivala, odlučili su udružiti snage i na područje Dalmacije najbrže rastuće trail regije u Hrvatskoj prvi put dovesti najprestižniji oblik trail utrke. 

Trail i treking danas su sve popularniji oblici trkačkih utrka, a Dalmacija je jedna od najpoželjnijih destinacija. Još 2010. godine na ovom području trekingom se bavilo svega desetak natjecatelja, dok danas Proljetni treking kup okuplja skoro 2000 sudionika.

 

Utrke će se održavati u listopadu mjesecu od 21.-23. u slijedećim dužinskim kategorijama:

165 km - start Omiš

110 km - start Klis

60 km  - start Baška voda

20 km - start Dugi rat 

Iako svi misle da je dalmatinski krš težak, teško savladiv, uspjeli smo naći takve rute koje nisu tehnički zahtjevne tako da, iako će limit za dolazak u cilj biti 40 sati, prvoplasirane očekujemo u cilju unutar 20 sati. Osim utrke na 165 kilometara, pripremili smo i kraće utrke prilagođene onima s manje kondicije i početnicima – rekao je Marko Herman iz organizatorskog tima.

 

Pripreme za utrku traju već mjesecima, trasirano je više od 300 km staza, potrošeno više od 200 radnih sati, a pred nama je još veliki posao prezentacije utrke na međunarodnim turističkim sajmovima i utrkama. Zadovoljni smo jer su važnost ovog projekta prepoznale jedinice lokalne samouprave, turističke zajednice s područja kojim prolazi trasa utrke, Turistička zajednica Županije splitsko – dalmatinske, imamo podršku Parka prirode Biokovo i HGSS-a. – rekao je direktor utrke, Dragomir Bili Čović i dodao - Kao centar događanja izabrali smo Omiš jer smo dobili posebno veliku podršku od omiške Turističke zajednice, a s Mosorom u zaleđu i Mosorskim maratonom iz kojeg je kasnije proizašao poznati Grebening, Omiš je poznat i kao “koljevka hrvatskog trekkinga”. Osim toga okolica Omiša s kanjonom Cetine, kajakom, raftingom, kanjoningom, stotinama penjačkih i alpinističkih smjerova, uzletištem za paraglidere i ostalom outdoor ponudom  ima ambicije da postane centar avanturističkog turizma van granica Hrvatske.

Organizatori su predstavili i Proljetni treking kup koji se održava u slijedećim terminima 

13.02.   1.Marjan trail - TTK Strka-Split
12.03.   2.ProminaTrek Drnis - PD Promina-Drniš
02.04.   6.Jesenice Treking - Udruga Jesenice -Jesenice
23.04.   4.Imbertrek - PD Imber-Omiš 
14.05. 10.Mosor Grebbening - PEU Gata-Gata 
 
Na današnjem predstavljanju premijerno je prikazan i promotivni film 
 
 
 
*fotografije s terena Ivan Perić  

 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.