Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Promina trek - od 7 - 77
(Rejting 0 od 5)
Trekking
Autor: Nikola Perlić   
Ponedjeljak, 28 Ožujak 2016 21:09

Subotnje jutro. Još odiše kišom i svježinom od protekle noći. Na ulazu u grad natpis - Drniš grad pršuta, a evo ovog vikenda i grad "traila".

Rano jutarnje javljanje Radio Dalmacije da je vrijeme savršeno za trčanje i da je sve spremno za Prominatrek izmamilo je sve one koji su vagali potegnuti do Drniša ili ne. Za sve koji su već bili prošle godine nije bilo dvojbe - ide se u Drniš. Drugo kolo Proljetnog treking kupa privuklo je preko 270 trkačica, trkača, obitelji s djecom, rekreativaca i svih koji su vikend odlučili provesti u prirodi.

Kavica na drniškoj Poljani, uobičajeni šušur oko prijava, osmijesi, dobra atmosfera, glazba i sunce kao da je bilo rezervirano za taj dan. Par rječi izmijenimo s Markom Hermanom, alfom i omegom STRKE i nasmijemo se do suza. Isti je scenarij kao kod proteklog Marjan traila. Noć prije kiša je padala neprestano i pred jutro oblaci su se razišli, a sunce je u rekordnom vremenu posušilo ostatke dosadne kiše.
Puno poznatih lica posjetilo je Drniš toga vikenda. Mnogi su s nestrpljenjem čekali zagrijavanje pod vodstvom naše Drnišanka Marta Perlić koja je uz pozdrave svima najavila i sljedeće utrke Proljetnog treking kupa Jesenice treking, Imbertrek i Mosor Grebbening.
Dobru atmosferu digli su ritmovi iz zvučnika i zabava je mogla početi.

 

Pozdrav gradonačelnika Drniša gosp. Josipa Begonje i par uputa organizatora pred start ,idemo na cilj pred planinarski dom na Promini na 850mnv, zvuk sirene za start i.......... Thunderstruck....krećemo....

Veliki točak je krenuo. Međunarodni kao i prošle godine. Vrti se svom silinom i vrtit će se narednih 26 kilometara uz 1660 metara kumulativnog uspona s jednog kraja Promine na drugi. Šezdeset devet trkača prošli su najatraktivnijim dijelovima krške ljepotice koja krije pitke izvore po kojima su kategorije i dobile ime. Veliki točak je u doba Ilira i Rimljana napajao Drniško područje zdravom planinskom vodom.
Staza je prolazila preko specifičnih Knezovih greda kamenih tvorevina koje domaći zovu "krila" jer zbilja podsjećaju na krila ptice. Dalje ide kroz mladu šumu kojom se spušta u zaseok Badnja Grciće iz kojih je starim povjesnim putem prešla u selo Siverić koje je poznato po rudarskoj industriji prošlog stoljeća. Osim sela i tvorevina prirode staza Veliki točak prošla je i preko vrha Promine, Čavnovka koji se nalazi na 1149mnv i s kojega puca pogled na sve okolne planine, Velebit, Dinaru, Svilaju i sva okolna brda, vinograde Dalmacijavina, Petrovo polje, te najvažnije Jadransko more i otoke. Naravno ni "sajlu" nismo zaobišli. Nekima noćna mora, a nekima oduševljenje. U svakom slučaju atrakcija.

 

Veliki točak tako je iznjedrio novog pobjednika Antu Živkovića koji je s braniteljem naslova i ovogodišnjim drugoplasiranim Vladimirom Kekezom istrčao za nešto manje od tri sata. Vječni adut Marko Herman bio je treći. U ženskoj kategoriji prva dama je bila Nela Madeško zatim Marina Maslek i Nikolina Đivanović. Tako su prva tri mjesta u ženskoj konkurenciji otputovala u Dubrovnik. Prvoplasiranim trojkama u obje kategorije prigodne Drniške košare sa autohtonim proizvodima iz drniškog kraja i suvenir Kamenu Prominu uručio je gradonačelnik Drniša gosp. Josip Begonja.

 

Za tu prigodu Nela Madeško je izjavila:

"Sve pohvale za organizaciju utrke. Od najave do samog dana trke na fb-u su bile dostupne sve potrebne informacije.Staza je bila zanimljiva ali i zahtijevna. Odlično označena tako da su i manje iskusni trekaši (ja) mogli lako pratiti.Kontrolne točke su bile dobro uočljive i pristupačne. Okrepe dobro opremljene. Volonteri ljubazni i dobro raspoloženi. Sve pohvale! Na cilju odlična atmosfera, a nagrade lijepo stilizirane i autentične. Vidjet ćemo se i dogodine."

 

Ante Živković vidno umoran i sa rukama u zraku slično je izrazio dobar osjećaj i ugodu tijekom trke kao i Nela uz dodatak kako ga je ubila zadnja dionica jer je manje dinamična, a više tehnički zahtjevna, no uspio je zadržati vodstvo i osvojiti Veliki točak.

Dokaz je to i da su utrke Proljetnog treking kupa jako raznolike i atraktivne svaka na svoj način, a baš zbog svoje raznolikosti PTK je jedinstven događaj za sve od 7 do 77 godina kako bi rekli sportskim žargonom.

Mali točak utrka za rekreativce nije ništa manje nudila nego Veliki točak. Atraktivni dio zadnje dionice koji vodi kroz šumu dodatno je osvježila trkače i razbudila mirisne stanice. Svježina Prominskog bilja okupanog kišom protekle noći dodatno je dala osjećaj planine u plućima trkača. Dvanaest kilometara i oko 650 metara uspona nije bilo mnogo za neke junake ovogodišnjeg izdanja Prominatreka. Prije svega ti junaci su svi oni koji su se po prvi puta ohrabrili i krenuli u prirodu na stazu Mali točak. Junaci poput obitelji sa djecom od 5 godina starosti, junaci poput dvije trudnice koje su junački iznijele sav teret staze s trbuhom i malim budućim trekerima u trbuhu. To je zapravo uspjeh cijeloga projekta Proljetnog treking kupa i svih njegovih utrka.

 

Najbrži na Malom točku bili su Dino Belakušić Brico, Krunoslav Krivanj i mlada nada PD Promina Ivan Barišić Bajsić. Dame su bile redom Lucija Križanac , Jelena Gugić Boko i Helena Vukušić. Nagrade je uručila direktorica Turističke zajednice Grada Drniša gospođica Josipa Čupić. Po završetku trkači su uživali u planinarskom grahu koji su za njih skuhali članovi Planinarskog društva Promina.

Jedan od najstarijih trkača Prominatreka Riječanin s dugogodišnjim iskustvom trčanja u Hrvatskoj i regiji izjavio je kako je oduševljen atmosferom i kvalitetom utrke - "Nisam znao da se u Dalmaciji rade ovako kvalitetne utrke. Sljedeće godine dolazimo u velikom broju. I ovi ljudi što stoje po stazi iskaču na mene iz svakoga grma." - našalio se.
Postalo je i organizatorima jasno da se bez volonterskih snaga ne može podignuti kvaliteta utrke. Vedri i nasmijani, na usluzi trkačima i oni su proveli ugodno vrijeme u prirodi te na kraju zadovoljni ostali na druženju u Planinarskom domu na Promini.

 



 

 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI







AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.