Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
STrka za malo srce
(Rejting 0 od 5)
Trekking
Autor: Marko Herman   
Ponedjeljak, 13 Srpanj 2015 22:12

Postoje trenuci u životu kad čovjek gubi povjerenje u ljudski rod, kad se zapita da li je čovjek po prirodi zao i da li zato radi sve što ne bi smio raditi. 

Je li takva priroda njegova ponašanja razlog dominacije ovim planetom i da li će to u jednom momentu dovesti do apsurda da će upravo ono što ga čini uspješnim uništiti  njega samog i sve na planeti na kojoj živi. Pogubljen u tim razmišljanjima dogode se trenuci u životu kad čovjek vrati povjerenje u ljudski rod i da je razlog njegovog uspjeha u zajedništvu i pomoći drugima kad i nema od toga nikakve koristi. Jedan od takvih trenutaka zbio se prošli vikend dok sam sudjelovao u humanitarnoj akciji Strka za malo srce.

 

Akciju je organizirao Trail i treking klub Strka da bi se pomoglo udruzi Veliko srce malom srcu koja vodi brigu o djeci sa srčanim oboljenjima. Ideja je bila da se kroz trčanje okupe i povežu ljudi,  kroz medije široj javnosti pošalje poruka o pomoći koja je uvijek potrebna takvoj djeci i da se konkretno prikupi nešto novca. Trčalo se iz Rame (BiH) do Solina nedavno uspostavljenom hodočasničkoj Stazom Gospi Sinjskoj u ukupnoj dužini 148 km. Trkači su se priključivali na određenim dijelovima staze, koliko je tko htio i mogao. Ja sam bio u grupi koja je krenula od početka, iz Rame.

 

Dok smo se vozili prema Rami, razmišljao sam kako ću tu dugu, dugu stazu morati prijeći obrnutim putem, na nogama.

 

Rama, to je priča za sebe. Izgleda kao otrgnuti komadić raja – jezero iscrtano brojnim zelenim otočićima i poluotočićima uokvireno planinama. Start je bio s najvećeg poluotoka, Šćita, na kojem se nalazi veliki samostan i s kojeg je u zbjegu pred Turcima u Sinj donesena Gospina slika. Tu nam se pridružila tročlana ekipa Hercegovačke gorske službe spašavanja iz Mostara koja nas je pratila sve do granice. Odmorni i puni entuzijazma lako smo gutali prve kilometre usprkos uzbrdici koja nas je digla gotovo do 1200 metara nadmorske visine. Nezaboravni su trenuci trčanja slikovitim, travnatim visoravnima u sumrak.

 

 

Debelo u noći, nakon 45 km, stižemo u Tomislavgrad gdje nas dočekuje ekipa AK Puls čiji član Mate Čurić trči s nama. Okrijepljeni gulašom, pivom i voćem nastavljamo dalje i nakon nekoliko uspona i silazaka dolazimo do Buškog Jezera gdje nas napušta Mate a priključuju se dvije cure, Marija i Srđana.

  

Tu smo već nekako u fazi kad ne razmišljamo puno o kilometrima nego noge same rade svoj posao, a pričom i zezancijom pokušavamo skrenuti pozornost s umora. Tome je najviše doprinosio član ekipe Ante Pešić Golub zbog kojeg sam više energije potrošio na smijanje nego na trčanje. Mislim da je više izgovorio riječi nego što je napravio koraka na cijeloj turi.
U jutarnjim satima smo prošli granicu, oprostili se s pratiocima iz Mostara i pozdravili nove, ekipu HGSS-a iz Sinja. 
Nakon granice zbio se događaj kojeg ću se uvijek rado prisjećati. Na kraju jednog malog seoceta sjeli smo nešto na brzinu pojesti i dok smo tako izvaljeni ležali  preko uskog seoskog puta i remetili jutarnju tišinu, iz obližnje kuće smo čuli glas: 

-         Jeste vi oni što trčete za bolesnu dicu?

-         Jesmo!

-         Čekajte, čekajte! 

Istrčao je stariji čovjek u pidžami, dao 200 kuna i pozvao nas kod sebe kući. Svih nas je dirnula njegova gesta.
Nažalost, nismo imali vremena zadržati se nego smo ubrzo preko padina Kamešnice nastavili prema Sinju. Uz temperaturu koja se putem povećavala, povećavao se i broj trkača koji su se putem prije Sinja pridruživali. 

 

U Sinju nas je dočekala brojna ekipa pokraj štanda gdje udruga Veliko srce malom srcu dijelila promotivne materijale i prikupljala donacije. Odlučio sam da mi je Sinj zadnja stanica i prijeđenih 119 km dovoljno, a sada već poveća ekipa je po jakom ljetnom suncu nastavila trčati prema Solinu.
Vrućina je zaista bila nepodnošljiva i osjećao sam zahvalnost prema svima koji su trčali. U popodnevnim satima, točno 24 sata od polaska iz Rame trkači su utrčali u Solin do Gospinog otoka, gdje završava Staza Gospi Sinjskoj. Osmjesi na znojnim licima su sve govorili.

 

TTK Strka zahvaljuje svim velikim srcima koja su pomogla da naša mala srca kucaju zdravije i poziva sve koji žele donirati da to učine na račun udruge Veliko srce malom srcu IBAN  HR1423600001101574313 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.