Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Utrka 100 Milja Istre ušla u prestižni svjetski kup
(Rejting 5.00 od 5)
Trekking
Autor: Adventure Sport Team   
Utorak, 10 Studeni 2015 17:06

Na svečanosti dodjele nagrada, koja se proteklog tjedna održala u Parizu, Ultra Trail World Tour (UTWT) je odlučio da ultra trail utrka 100 Milja Istre postane utrka svjetskog kupa.

Radi se o kupu u kojem participiraju najveće trail utrke na svijetu. Prošle je godine u 11 utrka nastupilo 13.649 natjecatelja iz čak 82 države svijeta. U 2016. godini će tako kup brojati 12 regularnih utrka uz 6 novih koje se vode kao „Future“, što znači da se na njima neće dobivati bodovi ali će se u svemu ostalom voditi kao regularna utrka. „Future“ status utrka nosi barem jedno izdanje dok ne opravda visoke organizacijske i logističke zahtjeve UTWT-a. 

Budući da se godišnje širom svijeta organizira više od 3.000 trail utrka, ovo je nevjerojatan uspjeh koji u prvom redu treba zahvaliti mukotrpnom radu organizatora u protekle tri godine koliko utrka postoji ali i prekrasnom istarskom krajobrazu. Ultra trail utrka 100 Milja Istre se prvi puta organizirala 2013. godine kad je nastupilo 237 natjecatelja iz 14 država uz konstantan rast prijava. Na ovogodišnjem je tako izdanju nastupilo 700 natjecatelja iz 30 država dok se na sljedećem izdanju očekuje oko 1.600 natjecatelja na 6 različitih utrka unutar manifestacije. 

Utrka će se sljedeće godine održati od 15. do 17. travnja, a ponuđene udaljenosti su 100 milja, 110 km, 69km, 42 km, cestovna utrka na 5 km i dječja utrka na jednu milju. Utrku organizira tvrtka Sport Box iz Buzeta u suradnji s klubom SRK Alba i TZ Umag. 

U Parizu , na dodjeli nagrada je nazočio direktor utrke 100 Milja Istre, Alen Paliska koji je između ostalog rekao: „Trail trčanje na velika vrata ulazi u Hrvatsku, potpisom ugovora sa UTWT-om stvorili su se uvjeti za promociju Istre kao vrhunske outdoor destinacije ali stvorio se prostor i za druge slične manifestacije kojih u Hrvatskoj ne nedostaje. Sad je došlo vrijeme da cijelom svijetu pokažemo da imamo što ponuditi te da će natjecateljima nastup na 100 Milja Istre biti nezaboravno iskustvo. Iz prošlih godina imamo odlične reakcije zadovoljnih natjecatelja, sigurni smo da ćemo i sljedeće godine ispuniti visoka očekivanja svjetskog kupa. Naravno da je projekt 100 Milja Istre jako zahtjevan, kako logistički, tako i financijski, budžet za sljedeću godinu je oko 1,6 milijuna kuna, a samo UTWT kotizacija iznosi 10.000 EUR. Dosad smo oko 85% budžeta osiguravali sami uz malu pomoć TZ Umag i lokalnih samouprava ali sad je vrijeme da se u cijelu priču uključi i Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica i Istarska županija kako bi Istru prikazali u najboljem mogućem svjetlu. Da su naši planovi vrlo realni, dokazuje i trenutno više od 350 prijavljenih natjecatelja iz 32 države svijeta, a utrka se održava tek u travnju sljedeće godine! Cijeli se projekt uklapa u sve moguće turističke strategije tako da sam siguran da pomoć neće izostati. Cilj cijele manifestacije je da se Istra u sljedećih pet godina isprofilira kao nezaobilazna postaja trail trkača u predsezoni. Ako vam kažem da se trail trčanjem, koji je od ove godine i službena atletska disciplina, samo u Europi bavi nekoliko milijuna ljudi, razvidno je da tu leži ogroman turistički potencijal.“

Kalendar UTWT-a za 2016. godinu

1

23. siječnja

Vibram® Hong Kong 100 (CHN)

Hong Kong, China

2

6. veljače

Tarawera Ultramarathon (NZL)

New Zealand

3

4. - 6. ožujka

Transgrancanaria HG (ESP)

Spain

4

8. - 18. travnja

Marathon des Sables (MAR)

Morocco

FUTURE

15. – 17. travnja

100 Miles of Istria (CRO)

 

5

23. travnja

Madeira Island Ultra-Trail® (POR)

Madeira Island, Portugal

6

11. - 15. svibnja

Ultra-Trail® Australia (AUS)

Australia

FUTURE

18. lipnja

Mozart 100, Salzburg (AUT)

 

7

24. lipnja

The North Face® Lavaredo Ultra-Trail® (ITA)

Italy

8

25. – 16. lipnja

The Western States 100 Mile Endurance Run (USA)

USA

9

16. – 17. srpnja

Eiger Ultra-Trail® (SUI)

Switzerland

10

26. – 28. kolovoz

Ultra-Trail® du Mont-Blanc® (FRA, ITA, SUI)

France, Italy, Switzerland

11

rujan

Ultra-Trail® Mt.Fuji® (JPN)

Japan

FUTURE

9. rujna

Ultra-trail Harricana (CAN)

 

FUTURE

25. rujna – 1. listopada

Grand to Grand Ultra (USA)

 

FUTURE

listopad

Cappadocia Ultra-Trail (TUR)

 

12

20. – 23. listopada

La Diagonale des Fous (FRA)

 

FUTURE

29. – 30. listopada

Javelina Jundred (USA)

Réunion Island, France

 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.