Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Zašto je Velebit Ultra Trail najteža utrka u Hrvatskoj a i šire?
(Rejting 4.50 od 5)
Trekking
Autor: Marko Herman Foto: Marin Majo Marasović   
Srijeda, 29 Lipanj 2016 11:27

Protekli vikend održano je 14 izdanje Velebit Ultra Traila-a, prve hrvatske ultraške utrke koja se održava od daleke 2003 godine. 

U svojoj povijesti doživjela je brojne izmjene. Mijenjao se koncept utrke (s trekinga u trail), dužinske kategorije i trase na kojima se trčalo, ali ono što je ostalo isto sve to vrijeme je imidž najteže planinske utrke u Hrvatskoj i šire. A teška je zbog vrlo zahtjevnog velebitskog terena, izoliranosti prostora kojima se kreće trasa pa sve do vrlo teških vremenskih uvjeta koji usprkos činjenici što se utrka održava prvog ljetnog vikenda znaju u vršnim dijelovima planine biti kao usred zime ili pak kao ove godine mogu vladati nesnosne vrućine. Sama logistika utrke je zbog specifičnosti terena otežana pa natjecatelji moraju biti puno više samodostatni na stazi nego na većini utrka. Budući se trase kreću istinskom divljinom treba znati postati dio prirode i ponašati se u skladu s njenim zakonima, a ni susreti s divljim životinjama nisu rijetkost. Svi ti faktori stavljaju pred natjecatelja zadatak koji je ne samo fizički iznimno zahtjevan, nego možda još više trebaju svladati mentalne barijere da bi uspješno i sigurno završili utrku.

Budući je sve ovo najviše izraženo u ultraškoj kategoriji 50 Miles, najdužoj dionici koja je ove godine iznosila 82 kilometra s 4500 metara uspona i spusta, vjerojatno zbog toga je upravo ta kategorija bila najmalobrojnija. Ove godine je startalo 58 trkača od ukupno nešto više od 600  natjecatelja iz 23 zemlje koji su došli trčati na Velebit. Ukupno je bilo 5 dužinskih kategorija. Osim već spomenute 50 Miles trkači su se natjecali u kategorijama Trail Marathon (42 km), Challenger Halfmarathon (22km), Active Trail (13km)  i Light, Friends, Family and Dogs (5.5km).

Pobjednici Velebita, odnosno 50 Miles su u muškoj kategoriji slovenac Marko Prot koji je završio za 12 sati 59 minuta i u ženskoj kategoriji Sanja Mladenović iz Rijeke koja je stigla za 14 sati 45 minuta. Ostale rezultate možete vidjeti OVDJE.

 

Naslovna fotografija Marin Majo Marasović  

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARIAS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.