Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Spinning in Paradise 2015. Rab
(Rejting 5.00 od 5)
Ultimate frizbi
Autor: Tekst: Silvija Gojević Foto: Damir Kvajo   
Subota, 12 Rujan 2015 18:48

Prvi hrvatski Beach Ultimate frisbee turnir održan je na Rajskoj plaži u Loparu. Od 4. do 6. rujna snage je na rapskom pijesku odmjeravalo deset timova, a okupilo se stotinjak sudionika iz čak 14 zemalja. 

Turnir ekipnog sporta bez sudaca, zviždanja, prekršaja, ljutnji, galame, psovki. I to je moguće. Ultimate frisbee sport je koji tek pokušava pronaći svoje mjesto pod hrvatskim suncem.
Nakon uspješnog turnira na Hvaru pod nazivom Spinning in Paradise Hvar koji se održao u srpnju, uslijedila je ona još atraktivnija inačica na pijesku, Spinning in Paradise Rab.
Organizatori, Vinko Anzulović i Sanela Vucelić, svojim su turnirom privukli frizbijaše iz cijeloga svijeta te doprinijeli produžetku sezone u Loparu. Rajska plaža jedna je od najljepših plaža čak i po ocjeni CNN-a te je to bio logičan izbor pri odabiru lokacije – rekao nam je Anzulović.
Sport je nastao još 60-tih godina u SAD-u, a pomalo postaje popularan i kod nas te postoji već sedam klubova u Zagrebu, Rijeci i Zadru. Igraju dvije ekipe po sedam igrača, a po bodovanju i veličini terena Ultimate je inače najsličniji ragbiju. Tereni na pijesku nešto su manji i igra se s pet igrača po ekipi. Ne postoje ni spolna ni dobna ograničenja, a nakon svake utakmice svi igrači stanu u krug i igru završavaju grupnim zagrljajem što dodatno pojačava dojam fair playa koji se u Ultimateu naziva Spirit of the game i koji je jedan od temelja ovog sporta.

 

Promovirajući Ultimate i Spirit of the game, na Rab je iz SAD-a došao i Trent Simmons iz organizacije 10 milion discs. Organiziramo prvi internacionalni kamp mira za mlade koji će se održati sljedeće ljeto u Iloku. Plan nam je okupiti mlade iz desetak zemalja te im pokazati da u sportu nije najvažnije biti bolji od ostalih već da je puno važnije biti čovjek u pravom smislu te riječi – otkrio nam je Simmons. U ovome sportu nije najvažniji ishod utakmice već i kako se do pobjede dolazi s obzirom na to da sudaca nema čak ni na najjačim natjecanjima poput europskog ili svjetskog prvenstva. Osim sportskog dijela turnira bila su organizirana i večernja druženja na kojima su se igrači imali priliku bolje upoznati i povezati što dovodi do većeg uzajamnog poštivanja i razumijevanja.

  

Paralelno s turnirom održavao se i Coca-cola trening kamp pod vodstvom poznatog frizbijaša Siona Sconea Brummiea koji je svojevremeno trenirao i britanski nacionalni tim. Koliko je uspješan trener govori činjenica da je njegov tim došao do finala. Na prvom hrvatskom Beach Ultimate frisbee turniru pobjedio je jedan domaći tim – Zagreb. 
Ovo je prvi turnir na kojem smo sudjelovali u ovoj formaciji. Jako nam se sviđa zbog zanimljivog formata, a organizatorima svaka pohvala i čestitke jer su jedni od malobrojnih koji unaprjeđuju Ultimate zajednicu u Hrvatskoj – rekao nam je Gérard Mellé, Talijan sa zagrebačkom adresom i kapetan pobjedničke momčadi. Nagradu Spirit of the Game koja se na svakom turniru dodjeljuje najpoštenijoj ekipi osvojili su Britanci okupljeni pod nazivom Durhamazing. 

Želja Vinka Anzulovića i Sanele Vucelić približiti je ovaj zanimljivi sport što većem broju ljudi jer je pod pritiskom medija i komercijalizacije Spirit of the Game ono što u mnogim sportovima nažalost često izostaje. 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.