Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Što je ultimate frizbi?
(Rejting 3.00 od 5)
Ultimate frizbi
Autor: Ognjen Livada   
Subota, 21 Travanj 2007 07:39
Ultimate frizbi je timski ne-kontaktni sport s etabliranim europskim i svjetskim natjecanjima. Igra se na terenu veličine nogometnog igrališta na čijim se krajevima, kao u ragbiju, nalaze gol zone. Cilj igre je postići pogodak hvatanjem frizbija u suparničkoj gol zoni.
Timove čini sedam igrača sa svake strane. Igrači međusobno dodaju frizbi pokušavajući napraviti zadnji pas prema svojem suigraću unutar protivničke gol zone. Svi igrači na terenu se mogu slobodno kretati osim igrača koji drži frizbi. On mora stajati u mjestu i unutar deset sekundi proslijediti disk dalje.

Cilj ekipe u obrani je da bez kontakta sa suparničkim igračima presretne frizbi. Ukoliko im to uspije ili ukoliko frizbi usred nepreciznog dodavanja završi na terenu, strane se mijenjaju – ekipa koja se dotad branila dobiva posjed frizbija i prelazi u napad. Osnove sporta je moguće brzo svladati, dok je za uvježbavanje različitih taktičkih obilježja sporta potreban predan timski rad. U ultimate frizbiju ima mjesta kako za rekreativce tako i za kompetativne igrače što predstavlja formulu njegovog neprestanog širenja i rasta.Dodane vrijednosti

Ultimate je građen na pravilima fair-playa i iskrenog sportskog duha te se stoga igra bez sudaca, a igrači sami zovu prekršaje. Mladim ljudima pruža mogućnost učenja nenasilnog rješavanja problema, a da pri tome ne umanjuje intenzitet igre i natjecateljski duh. Fair-play igra predstavlja srž sporta i podjednako se vrednuje kao i sportski uspjeh.

Ultimate frizbi je jedan od rijetkih sportova koji zajedno treniraju i igraju muškarci i žene, dok je  na večini natjecanja obavezan nastup u mješovitim timovima.

Povijest Ultimate Frizbija
Ideju Ultimate frizbija je Joel Silver 1968 godine predstavio studentskom vijeću Columbia High School u Maplewood-u, New Jersey, USA. Slijedeće godine odigrana je prva utakmica između dvije grupe studenata. Prvo Svjetsko prvenstvo organizirano je u Švedskoj 1983. a 2001. uvršten je u Svjetske igre. Trenutno u svijetu ima preko 100 000 aktivnih igrača iz 40 država.Povijest Ultimate Frizbija u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je grupa entuzijasta započela igrati Ultimate frizbi u srpnju 2005., a krajem iste godine osnovan je i klub pod nazivom "Mali dim". Do sada klub je prisustvovao na 7 međunarodna turnira (Slovenija, Austrija i Mađarska).

Krajem 2006. započela je promocija igre na Sveučilištu u Zagrebu, a kao pilot projekt poslužila je dvorana FER-a gdje se započelo s redovnim treninzima u sklopu nastave. Također, studentima FBF-a je omogućeno pohađanje TZK nastave u okviru redovnih treninga Frizbi kluba "Mali dim".

Treninzi kluba održavaju se 2-puta tjedno pod budnim okom Josha Chapmagne, mladog trenera iz SAD-a. Raspored treninga i više informacija o klubu može se pronaći na www.frizbi.hr

___

Ovim uvodnim člankom na Adventure Sport Portalu započinjemo suradnju s igračima Ultimate Frizbija, te ćemo od sada pratiti i promovirati i njihova natjecanja. Veselimo se suradnji i dolasku još jednog sporta na naše stranice!
 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARIAS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.