Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Vid'li smo raketu!!!
(Rejting 5.00 od 5)
Padobranstvo
Autor: Romeo Novak   
Petak, 23 Ožujak 2007 01:00
Skočili smo s 4500m nekoliko sekundi prije početka lansiranja rakete tako da smo se uspjeli malo zezati u slobodnom padu i u toj zezanciji ugledati raketu kako se diže u zrak!!! Neponovljiv osjećaj!!! Iza nas zlatno nebo, a ispred raketa tipa Delta II koja putuje u Svemir i sve to u slobodnom padu. Tako se možemo pohvaliti da smo bili jedini na svijetu koji su u tom trenutku bili u zraku sa raketom, a da sve bude još bolje svi su bili iz Hrvatske.
Nakon pomnog planiranja, odricanja i štednje konačno je došao dan kada se šačica Hrvata uputila na Floridu u SKYDIVE SPACE CENTER da poboljša svoje padobranske vještine.

Već pri samom dolasku bili smo oduševljeni prirodom i vremenom. Naučeni smo, naime, da kroz veljaču još uvijek hiberniramo što se padobranstva tiče. Nakon dugog puta smještamo se u Titusvillu 40 milja od Orlanda. Budući da je bila noć nije nam baš bilo jasno gdje se nalazimo i gdje je naš drop zone. Uz koji napitak od hmelja otišli smo u krpe da što prije stigne jutro pa da avantura počne.


Svi mi.

Tako je došlo to dugoočekivano suncem okupano jutro i nije nam preostalo ništa drugo nego da krenemo na američki doručak, pa na aerodrom. Nakon unosa milijun kalorija, stigli smo na aerodrom i ugledali našu bebu s kojom ćemo se družiti narednih 15 dana. Radi se o modificiranom zrakoplovu King Air za 14 padobranaca, koji na visinu od 4500 m dolazi za 8 minuta!!! Oni koji se bave padobranstvom znaju što to znači. Nije nam preostalo ništa drugo nego da nakon upoznavanja s ljudima koji tamo rade stavimo opremu na sebe i provjerimo je li to stvarno najbrži avion na svijetu.

Nakon kratkog panoramskog leta na 4500 m vidjeli smo na kako prekrasnom mjestu se zapravo nalazimo. S desne strane bio nam je Atlantski ocean i Cape Canaveral gdje se nalazi Kennedy Space Center. Konačno je došlo vrijeme za skok….. jiihhhaaaaa!!! Jednostavno nismo mogli skinuti smiješak s lica jer more, sunce... naše baterije počele su se puniti.Tako smo svaki dan dok nam je vrijeme dozvoljavalo skakali i uživali u prirodi. Kako su dani prolazili ojačali smo skakačku kondiciju, te odlučili uzeti nastavnike freefly-a da nas upute u tajne koje do tada nismo znali. Nekolicina nas odlučila je otići u wind tunnel Sky Venture u Orlandu, koji imitira uvjete u slobodnom padu. Tu su naše djevojke i dečki u zatvorenom prostoru uvježbavali vještine freefly-a s instruktorima. Koliko je kod njih to popularna avantura govori činjenica da smo u tunelu dobili termin tek u 1:30 h u noći.

Već kad smo kretali na Floridu znali smo da će biti lansiranje rakete 16.02.2007. i da ćemo ga pratiti uživo. Radilo se o raketi Themis koja je nosila pet satelita u našu orbitu. No da naša sreća bude veća rekli su nam da možemo skočiti za vrijeme lansiranja!!!

Lansiranje je bilo planirano za 18:06 h. Sve je bilo dogovoreno da polijećemo 10 minuta prije tako da u slobodnom padu vidimo lift-off. Sve je bilo po planu, ali lansiranje nismo vidjeli jer je zbog vjetra bilo odgođeno. Nema veze, bio je to divan skok u vrijeme zalaska sunca.


Penjanje u avionu.

Nakon generalne probe, doznali smo da će novi pokušaj biti 17.02.2007. u 18:01h.

Dogovor je bio da skačemo s 4500 m, a da padobrane otvaramo na 2500 m da što duže ostanemo u zraku i uživamo u pogledu. Moram priznati da smo jako dobro organizirali skok jer bilo je opasnosti da svi euforično  gledamo u raketu i zaboravimo na ostale padobrance u zraku. 

Tako smo bili u zraku malo prije 18 h i jednostavno smo svi osjećali da je to taj let. Atmosfera u avionu je bila odlična, a prenijeli smo ju i na pilota koji nas je redovito obavještavao koliko vremena imamo do exita.


Veselje nakon skoka.

Skočili smo nekoliko sekundi prije početka lansiranja tako da smo se uspjeli malo zezati u slobodnom padu i u toj zezanciji ugledati raketu kako se diže u zrak!!! Neponovljiv osjećaj!!! Iza nas zlatno nebo, a ispred raketa tipa Delta II koja putuje u Svemir i sve to u slobodnom padu.

Tako se možemo pohvaliti da smo bili jedini na svijetu koji su u tom trenutku bili u zraku sa raketom, a da sve bude još bolje svi su bili iz Hrvatske.

Sad kad sam kod kuće u "realnom svijetu" pomislim: "Je li stvarno to sve istina, nisam li možda sve to sanjao?"
 
Jedva čekam ponovni odlazak u zemlju gdje je sve moguće…

___

Više fotografija naših padobranaca i rakete pogledajte u Adventure Sport Fotogaleriji.

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.