Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
11.Europsko paragliding prvenstvo Abtenau 2010
(Rejting 5.00 od 5)
Paragliding
Autor: Marko Hrgetić   
Utorak, 18 Svibanj 2010 15:12

Naši reprezentativci se već aktivno spremaju za odlazak na 11 Europsko paragliding prvenstvo u slobodnim preletima koje počinje za desetak dana. Prvenstvo se održava u Austriji u mjestu Abtenau te će se trke voziti u tom dijelu Alpi.

Natjecanje traje od 23.05.do 6.6. Ove godine u reprezentaciji su naša četiri najbolja prošlogodišnja pilota, Karlo Bonačić (KSL Albatros) prvak Hrvatske 2007, Damir Habek (LET Ivanec) prvak Hrvatske 2008, Damir Biondić (KSL Krila Kvarnera) prvak Hrvatske 2006 i trenutni prvak Marko Hrgetić (PJK Flumen–Paner doo). Titulu najboljih iz 2008. braniti će Blondeau Greg iz Francuske u muškoj konkurenciji, a titulu najbolje žene braniti će njemica Ewa Wisnierska.

Većina najboljih pilota dolazi iz Evrope kao kontinenta na kojem je paragliding i nastao te se očekuje zanimljivo i teško prvenstvo. Teren je tehnički zahtjevan te će trebati voditi računa o svakom skupljenom bodu.
Velika zanimljivost je da će se ove godine moći pratiti utrke uživo (LIVEtracking) putem interneta u 3D tehnici putem Google Earth ili sličnog programa. Prošle godine je po prvi puta isproban LIVE sistem, na par utrka sa par pilota, te se pokazao izvrsnim tako da će ove godine svi piloti imati module za praćenje. Moduli inače šalju poziciju svake sekunde putem mobitela, a uz pomoć GE aplikacije moći ćete se postaviti bok uz bok najboljima u zraku.

Za one koji puno ne znaju o paraglidingu kazati čemo da su sama natjecanja slična regatama sa jedrilicama. Postoje okretne točke koje pilot mora obići, te se tako skupljaju bodovi prema brzini dolaska u cilj ili putu koji je pilot odletio. Faktor koji još čini utrku zanimljivijom su i visine pa pilot mora u zraku voditi trodimenzionalni taktički šah  protiv svojih protivnika. Predviđeno je 12 trka odnosno dvanaest letnih dana a koliko će ih biti ovisiti će o prognozi. Trke odnosno letovi obično traju od tri do pet sati te se prelijeću udaljenosti preko 100 km. Dobra fizička kondicija igra isto veliku ulogu.
Ovogodišnje prvenstvo prati zanimljiv razvoj oko parajedrilica na kojima će piloti letjeti. Vidjet će se puno inovacija, a sve potaknuto zadnjim tehnološkim skokom u izradi krila firme Ozone koja svakako trenutno ima najkonkurentnije krilo za natjecanja. Ozona će letiti i dvoje naših reprezentativaca Biondić i Hrgetić dok će Bonačić letjeti za svoj tim Axis te Habek na Niviuku.
Dnevne izvještaje naših reprezentativaca moći ćete pratiti na www.pjkflumen.org .

Photo by Martin Sheel AZOOM.CH

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARIAS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.