Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Alpe me podsjete zašto letim
(Rejting 5.00 od 5)
Paragliding
Autor: Tekst: Bruno Pavić, Foto: Antoni Buljan   
Utorak, 26 Lipanj 2012 16:20

Natjecanja u Sloveniji su posebna zbog letenja u Alpama uz bok s pilotima svjetske klase. Ove godine tu je standardna ekipa za pobjede Antoni Buljan, Vedran Misir i moja malenkost, Bruno Pavić.  

Dvanaesti po redu Ratitovec nije se ništa razlikovao od prethodnih ali su ljudi malo kalkulirali s prijavama zbog vremenske prognoze. U kampu srećemo Let Ivanec klub iz Zagorja i oformimo mini Hrvatski kamp. Pridružuje nam se i Flumen iz Rijeke.

  

Natjecanje je počelo sa trkom  čiji je start bio na Krvavcu. Onaj tko je letio u Alpama poslije kiše zna da je najvažnije držati krilo poviše glave, što je nekad bilo i nemoguće u onakvim uvjetima.
 
 
Prebacili smo se na Ratitovec. Krila idu teretnom žicom, a mi, do gore, pješke. Prekrasno planinarenje na 12 stupnjeva. Dok nam ekipa šalje slike sa mora kako se osvježava, mi oblačimo majicu više. 
Dva dana  imali smo prognozu koja nije obećavala ali smo svejedno napravili taks (trku). 
Zadnji dan me ponovno podsjetio zašto ustvari letim. 
 
 
Poletjeli smo između 13:30 i 14:00 h i odmah se navrtili pod predivnim bazama. Kako smo čekali da se otvori startni marker tako smo polako curili u 2 km cilindru oko starta. Netom pred otvaranje smo krenuli put Sorice. Greben je držao i samo su najnekoncetriraniji bili nisko, što na ovom terenu nije nimalo dobra opcija. Potvrdit će to naš usni harmoniaš Zoki, koji je morao sletjeti u Podbrdo. Put Sorice i dalje prema vrhu Črna Prst, išlo je, više manje standardno, malo po speedu, pa malo pustiš kad ti se krilo zatvori. 
 
 
Prizor kakav je nemoguće doživjeti ako ne letiš. Iz planinarskih domova se vide samo blicevi fotoaparata i mnoštvo znatiželjnih planinara gleda 70 paraglidera koji jure prema Tolminu. 
Krila voze kao po autoputu, tamo-vamo. Okrenuli smo  Kuču na Razoru, pa natrag istim putem. Negdje na pola puta prema Ratitovcu smo prebacivali dolinu preko Podbrda na dominantni vrh Porezen. Tranzicija nije bila problematična jer smo krenuli s više od 2 000 metara.
 
 
 
Neki su nastavili prema Ratitovcu, pa se prebacivali pred Soricom na Blegoš. Porezen je konvergentno davao termiku, pa nije bilo jednostavno za izvrtiti. Neki su prije mene digli  na preko 2000 m, ali ja niti 1900 m. Uz to nas je sustizala fleka srednje naoblake i polako prekrivala dio neba pod kojim smo letjeli. Od Porezna smo letjeli južnom stranom i preko Ski centra Cerkno tražili dizanja. Sjena nas je već sustigla. Oveća grupa nas se okupila nad skijalištem i strpljivo vrtimo do 1900 m, ali više neće. Letimo dalje prema 3. točki mjestu Poljane.
 
 
Na putu nam je još jedan dominatan vrh - Blegoš, ali on ne daje niti 1700 m. Gledam vodeću skupinu kako odmiče prema Poljanama. Teška srca se odlučujem na desant do Poljana, svjestan da bi to mogao biti očajnički pokušaj i da bih mogao završiti u grapama bez mogućnosti za daljnje napredovanje. Znao sam da sam načinio pogrešku kad sam se odlučio maknuti iz slabog dizanja na Blegošu. Kasnije se nebo otvorilo i svi koji su dolazili su bez problema izvrtili za nastavak prema Sv. Lenartu, 4. točki i povratku u Železnike.
 
 
 
Letenje u Alpama daje jedan prizor kakav je teško doživjeti ali je i respektabilno letenje sa mnogo opreza.
 
 
 
Pozdrav sa Ratitovca od HR Ekipe.

 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.