Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Osječani naši najbolji zmajari!
(Rejting 5.00 od 5)
Zmajarstvo
Autor: Dario Tomašić   
Srijeda, 19 Srpanj 2006 00:59
Riječi teško mogu opisati osjećaj kada letite u jatu s toliko pilota, koncentracija i znanje moraju biti na vrlo visokom nivou, jer se u nekim trenucima nalazite na samo par metara udaljenosti od drugog pilota.
Na području Istre je u periodu od 10. do 14. 07. 2006. održano 6. Otvoreno prvenstvo Hrvatske u slobodnom letenju zmajem. Nakon državnog prvenstva uslijedilo je 15. Europsko prvenstvo u slobodnom letenju zmajem, od 16. do 29. 07. 2006.Natjecanja se sastoje od niza dnevnih disciplina. Disciplinu čine poletište, okretne točke i cilj, a zadatak natjecatelja je obletiti disciplinu u što kraćem vremenskom periodu. Ukoliko natjecatelj ne uspije obletiti sve okretne točke i doći do cilja, za rezultat mu se računa udaljenost koju je preletio od poletišta. Za navigaciju i dokaz leta natjecatelja koristi se GPS sustav čiji se snimljeni podaci kompjuterski obrađuju nakon izvršenog leta.

Čini se jednostavno, ali kada se uzme u obzir da letimo bez motora, koristeći samo što nam pružaju trenutni meteorološki uvjeti i konfiguracija terena, stvari postaju malo kompliciranije.U Buzet smo došli nekoliko dana ranije, kao članovi AK"OSIJEK", u sastavu Davor Bokun, Dario Tomašić i Davor Vilupek-Willy. Willy, naš vozač, je bio neizostavna karika ekipe, jer upravo vozač koja mora naći gdje je pilot sletio i pomoći mu oko transporta zmaja.

Nažalost vrijeme nije bilo na našoj strani, puhala je jaka bura, što nam je onemogućavalo trening. Tijekom samog natjecanja Otvorenog prvenstva Hrvatske letjelo je 22 pilota, tri dana sa disciplinama 85, 96 i 97 kilometara, u vrlo zahtjevnim uvjetima.

Davor Bokun je na svojem prvom nastupu na Državnom prvenstvu osvojio izvrsno treće mjesto, dok je Dario Tomašić osvojio prvo mjesto, što je bilo dovoljno i za osvajanje prvog mjesta u ekipnom plasmanu za AK "OSIJEK".Nakon dana treninga i dana odmora započelo je i Europsko prvenstvo, na kojem je nastupila Hrvatska reprezentacija u sastavu Vjeran Skurjeni, Alen Milošević i Dario Tomašić. U vrlo jakoj konkurenciji 98 pilota, letjelo se 9 dana sa disciplinama 102, 70, 76, 80, 82, 78, 125 i 121 kilometara.

Nažalost, vremenski uvjeti su i dalje veći dio natjecanja bili daleko od idealnih, što je uvelike otežavalo zadatke natjecateljima, a i ostalim članovima njihovih ekipa, budući da su piloti slijetali i na najnedostupnije livade.

Kao hrvatska reprezentacija zauzeli smo 21. mjesto a u pojedinačnom plasmanu Alen Milošević 98., Vjeran Skurjeni 92. i Dario Tomšić 79. mjesto.Riječi teško mogu opisati osjećaj kada letite u jatu s toliko pilota, koncentracija i znanje moraju biti na vrlo visokom nivou, jer se u nekim trenucima nalazite na samo par metara udaljenosti od drugog pilota.

Nadam se da će vam slike ipak malo više dočarati samo natjecanje i možda
pobuditi u nekome od vas želju za letenjem.

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARIAS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.